ZAŠTITITE SE OD SUNCA I ŠTETNIH KREMA: Napravite prirodni losion za sunčanje sa zaštitnim faktorom 20!

wikimedia.org

Većina preparata za zaštitu od sunca štetna je za naše zdravlje, podatci su to koje je objavila jedna od najvećih neprofitnih organizacija u SAD-u, EWG, piše portal atma.hr.

Iako bi zaštitne kreme trebale štititi od štetnih UV zračenja, kemikalije koje većina njih sadrži utječu na naš endokrini sustav,potiču stvaranje slobodnih radikala i u sebi sadržavaju kancerogena svojstva. Zabrinjavajuća je činjenica da je, otkako su kreme za zaštitu od sunca u masovnoj upotrebi, povećana i stopa rasta karcinom kože. Mazanjem kremama s visokim zaštitnim faktorom blokirate stvaranje prijeko potrebnog vitamina D bez kojeg ljudski organizam slabi i koji je pravi borac protiv raka.

Da bi se izbjegao rak kože, koji nije smrtonosan ako je otkriven rano, gotovo da smo i zaboravili na pametno sunčanje i počeli smo iz straha izbjegavati sunce i fanatično se mazati komercijalnim losionima za sunčanje koji blokiraju stvaranje prijeko potrebnog vitamina D.

Stoga vam donosimo recept za prirodnu kremu ili losion za sunčanje sa zaštitnim faktorom 20 koji miriše sjajno i prirodno vlaži kožu.

Sastojci:

1/2 šalice organskog bademovog ili maslinovog ulja (cca 1 dl)
1/4 šalice organskog djevičanskog kokosovog ulja koje ima prirodni faktor 4 (cca pola dl)
1/4 šalice pčelinjeg voska (cca 1 žlica) – ako ga nemate, može se i izostaviti (daje gustoću)
2 žlice praha cinkovog oksida (sadrži prirodni SPF 20 +, ovisno koliko ga stavite, ma antiseptičko i protugljivično djelovanje)

Umjesto pola kokosovog ulja, možete staviti kakao maslac koji predivno miriše, dodajte žličicu tekućeg E vitamina (odličan protiv starenja kože i kao stabilizator), 1-2 žlice shea (karite) maslaca (sadrži prirodni faktor 4-5), eterična ulja po želji (kokos, vanilija, lavanda su najbolji – izbjegavati citrusna ulja!)

Priprema:

U staklenici pomiješajte sve sastojke osim cinkovog oksida i eteričnog ulja. Što više pčelinjeg voska dodajete, krema će biti gušća i tvrđa.

U jedan lonac srednje veličine natočite vodu i stavite kuhati lagano na vatru.  Zaklopite staklenku sa sastojcima i stavite ju u vodu koja se zagrijava. Sastojci u staklenci počet će se topiti. Nakon što se otope svi sastojici, staklenku izvadite iz vode i vrlo pažljivo, bez udisanja, dodati cinkov oksid. Umiješajte ga dobro. Stavite eterična ulja.

Pomiješajte nekoliko puta dok se krema hladi kako biste bili sigurni da je cinkov oksid dobro stopljen u smjesu.

Ova krema za sunčanje nije vodootporna pa ju ponovno nanesite nakon kupanja. Čuvajte ju na  suhom i hladnom mjestu ili u hladnjaku, a ako želite viši zaštitni faktor, dodajte više cinkovog oksida.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives