Zaherova torta
Sastojci
Potrebno je:
200 g čokolade za kuvanje
120 g maslaca
8 jaja
2 kašičice vanilin šećera
2 belanca
prstohvat soli
180 g šećera u prahu
120 g brašna
220 g džema od kajsija
Krem od čokolade:
90 g čokolade za kuvanje
2,25 dl slatke pavlake
230 g šećera
2 kesice vanil-šećera
1 kasičica zlatnog sirupa ili tečne
glikoze
1 jaje
Priprema
Pleh prečnika 23 cm, namazati maslacem i na dno staviti papir za pečenje. Papir namazati maslacem i posuti brašnom i otresti višak brašna.Čokoladu rastopiti na pari, umešati rastopljen maslac, dodati žumanca i vanil-šećer. Dobro izmešati.
Ulupani čvrst sneg od 10 belanaca i malo soli, a zatim dodati šećer. Ulupati sneg dodati u čokoladnu smesu. Polako dodavati brašno.
Smesu sipati u pripremljeni pleh i peći na 180°C tridesetak minuta. Izvaditi iz pećnice i nožem odvojiti testo od pleha. Ostaviti da se ohladi u plehu, tek onda tortu izvaditi i preseći na dva dela.
Za fil rastopiti na pari čokoladu, dodati pavlaku, šećer, vanil-šećer i sirup. Kuvati lagano sve dok se sastojci ne sjedine. Mešati konstantno. Kada se čokolada rastopi, prebaciti na zagrejanu plotnu i ostaviti da smesa vri 5 minuta.
Umutiti jaje sa 3 kašike čokoladnog fila. Ovo, zatim dodati ostalom filu, dobro promešati. Kuvati, uz neprestano mešanje dok se smesa ne zgusne; ne dopustiti da smesa vri. Ostaviti da se fil hladi. Zagrejati džem, tako da se otopi. Jednu koru namazati džemom, staviti drugu koru i namazati tortu sa strane. Tortu brzo premazati filom nožem široke oštrice i hladiti u frižideru najmanje 2 sata pre serviranja.
About author: Biljna medicina
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pokreće Blogger.
Menu :
0 komentari: