NEOBIČNI ZNACI MOŽDANOG UDARA KOD ŽENA O KOJIMA NIKO NE GOVORI



Da rekord ravno: Moždani udar nije samo zdravstveni rizik za ljude. Prema Nacionalnoj Stroke Association, godišnje 55.000 više žena umire od moždanog udara u odnosu na muškarce, što je treći vodeći uzrok smrti žena.

To može izgledati alarmantno – muškarci uglavnom učestvuju u nezdravim navikama, kao što pije i puši, u odnosu na žene, a ipak žene suočavaju veća nesreća kada je u pitanju moždani udar. Što je moždani udar? Moždani udar nastaje kada mozak ne može da primi kiseonik i hranljive materije iz krvi zbog ugruška ili blokade u venu da stigne do mozga. Nedostatak kisika i krvi rezultati u ćelijama u mozgu umire. Postoji nekoliko različitih vrsta udaraca u zavisnosti od uzroka.

Ako postoji ugrušak, to je nazivaju ishemijski moždani udar. Ako rupture krvnih sudova, to se zove hemoragijski moždani udar, i prolazni ishemijski napad (TIA) – ili mini moždanog udara – je uzrokovana privremenom ugrušak. TIA ili mini moždanog udara Iako će mini moždanog udara raščistiti na vlastitu, to treba uzeti kao ozbiljan znak upozorenja onoga što dolazi. Ignorisanje mini moždanog udara može značiti razliku od života ili smrti. A mini moždanog udara mogu trajati nekoliko trenutaka ili trajati cijeli dan, ali u svakom slučaju traži hitne medicinske pomoći. Većina žena ne shvataju da se doživljava mini moždanog udara, a kamoli moždani udar u cjelini, tako znajući znakovi i simptomi mogu spriječiti dugoročnu štetu. Bilo je ispod znakova i simptoma moždanog udara kod žena ne bi trebalo zanemariti. Ako počnete da doživite bilo koji od njih nazvati 911. Moždani udar kod žena: uzroci, znakovi i simptomi U svim uzrastima, a muškarac ima veći rizik od moždanog udara nego žene. Ali svake godine, više žena nego muškaraca umire od moždanog udara i jaz se širi.

Ali, šta se stavlja žena na tako visokim rizikom? Znamo da su muškarci posjetiti doktora manje i češće piju alkohol, pušiti i jesti nezdravo, ali postoje neke velike razlike između muškaraca i žena koji povećavaju rizik žene od moždanog udara. Neki od povećan rizik moždanog udara žena je uzrokovano činjenicom da žene imaju tendenciju da žive duže u prosjeku od muškaraca, a smrtnost moždanog udara je veći sa godinama. Ali to je samo dio slagalice. Rizik od moždanog udara kod žena Kada je u pitanju biti na rizik za moždani udar su tipični faktori rizika koji se odnose na oba spola.

Ovo su: Biti višak kilograma Nedostatak vježbe Visok krvni pritisak visok holesterol Upotreba droga uključujući i pušenje cigareta dijabetes Kardiovaskularnih bolesti. Ali, postoje određeni faktori rizika za žene koje su jedinstvene koji povećavaju rizik od moždanog udara u žena. Neki od njih su: Biti trudna Uzimanje pilule za kontracepciju Hormone Replacement Therapy (HRT) Patnja migrene sa aure Mentalno zdravlje. Kao što možete vidjeti, neke od tih rizika se ne odnose na ljude, ali nažalost se rizik od moždanog udara u žena.


0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives