KAKO IZLEČITI EKCEM NA RUKAMA KOD ODRASLIH








Ekcem na rukama i nogama jeste zapaljenje kože koje se najčešće javlja još u ranom detinjstvu, u nekim slučajevima odmah nakon rođenja.

Dok kod nekih ljudi s vremenom nestaje, drugi se bore s njim celog svog života. Postoji nekoliko vrsta ove bolesti, a najčešće se manifestuje kao atopijski dermatitis kod dece – poremećaj koji se obično javlja u ranoj mladosti, kao i kontaktni dermatitis na rukama, od kojeg uglavnom obolevaju odrasli. U našem članku saznajte više o prirodnim metodama lečenja ovog neugodnog kožnog oboljenja.

Kako izgleda ekcem i koji su simptomi dermatitisa

Ekcem na rukama, nogama i licu je zapaljensko oboljenje kože u čijoj je osnovi imunološka reakcija pokrenuta različitim alergenima. Postojanje alergena, njihovih fragmenata ili imitatora u koži posledica je oštećenja kožne barijere. Razlikujemo akutni dermatits (crvena, topla, vlažna koža) i onaj hronični (zadebljala koža naglašenog crteža, sivkasta perut) uvek praćen svrabom. Češanje intenzivira ekcemsku reakciju, svrab postaje izraženiji, što čini začaran, zatvoren krug.

Poznato je da se ekcem na rukama kod odraslih javlja uglavnom kod osoba atopske konstitucije i on je u znatnoj meri genetski  determinisan, a izazvan i pogoršan faktorima spoljne sredine. Može biti posledica oštećenja kože fizičkim, hemijskim i mehaničkim faktorima(ekstremne temperature,  deterdženti…), što je preduslov za prodiranje alergena u kožu. Postoji i grupa endogenih ekcema, koji nastaju kao manifestacija određenih zbivanja u organizmu.



Zapaljenje se može javiti kod osoba s porodičnom istorijom ovog oboljenja, ali može biti povezano i sa alergijskim reakcijama na hranu, prašinu, grinje i slično. Istraživanja su pokazala da se javlja u industrijskim društvima, zbog čega je atopijski dermatitis poznat i kao bolest modernog doba. Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, ali najčešći su suva i osetljiva koža, jak svrab, osip i perutava  područja na koži. Pritom, češanje još više pogoršava upalu, pa je bitno da konzumirate namirnice s protivupalnim dejstvom, ali ne pre nego što se posavetujete s nutricionistom.

Ko najčešće oboleva od ekcema

Dermatitisu su podložnije osobe koje se često peru sapunom, dugotrajno, pretoplom vodom, uz upotrebu različitih agresivnih deterdženata, te oni koji profesionalno izlažu svoju kožu razredivačima. acetonima, mašinskim uljima, akrilatnim bojama, niklu, preparatima za štavljenje kože, kao i pesticidima… Svaki dermatitis pa i ekcem na rukama pogoršava se u stanjima stresa i  psihičke napetosti.

Ekcem na rukama lečenje prirodnim putem

U lečenju ekcema je najvažnije prekinuti krug svrab-češanje-svrab, što se postiže upotrebom krema protiv dermatitisa i masti koje ne dozvoljavaju dehidrataciju kože. Ukoliko to nije dovoljno, preporučuju se kortikosteroidni preparati, topikalni imunomodulatori, pa čak i neki antibiotici. Nekad je međutim, neophodno pristupiti sistemskoj terapiji. Ipak, ako izostane adekvatna nega kože, lečenje ekcema neće biti uspešno, bez obzira na kvalitet preparata. Pre nego što upotrebite bilo kakav lek za ekcem na rukama, preporučuje se korekcija ishrane..

Regulišite pH vrednost u organizmu

Povećana kiselost organizma može pogoršati simptome ekcema. Stručnjaci zato savetuju da se ishrana temelji na baznoj hrani (idealan odnos bio bi 80 odsto bazne i 20 odsto kisele hrane). To znači da treba jesti manje mesnih prerađevina, masti, gaziranih napitaka, belog šećera, celih jaja i sireva. S druge strane, uzima se više vitamina A i C, koga ima u voću i povrću (šargarepa, banane, kajsije, dunje, citrusi, paradajz). Koristan je i krompir, bogat vlaknima i kalijumom, ali i  mladi kozji sir i mahunarke.

Umereno sa omega-3 masnim kiselinama

Iako povećavaju kiselost organizma, omega-3 masne kiseline (ali u umerenim količinama) preporučuju se ljudima koje muči ekcem na rukama i nogama jer deluju antiinflamatorno. Najviše ih ima u morskoj ribi, s tim što se savetuje i konzumiranje ikre, koja je najbogatija EPA i DHA masnoćama. Osim toga, ove kiseline možete uneti u organizam i ako u ishranu, takođe u umerenim količinama, uvrstite orahe, soju i njene prerađevine, ali i semenke lana. Pasulj, grašak ili sočivo, takođe su bogat izvor ovih korisnih supstanci, baš kao i zeleno lisnato povrće.


 


Za ekcem na rukama kercetin je veoma važan

Kercetin je jedinjenje koje reguliše nivo histamina u telu, pa samim tim ublažava svrab kože. Osim toga, deluje kao antioksidans i ima antiupalno dejstvo. Dovoljno kercetina obezbedićete organizmu ako u ishranu uvrstite jabuke, u kojima ga ima najviše. Takode, dobar izvor ovog jedinjenja jesu i trešnje, neke vrste povrća (brokoli je odličan izbor) i
bobičasto voće.

Nezamenljivi cink za lečenje ekcema na rukama

Kao moćan antioksidans, cink je veoma važan za funkcionisanje čitavog organizma, a zahvaljujući antiupalnom dejstvu – moćan je saveznik u borbi s kožnim dermatitisom. Međutim, treba imati na umu da se cink bolje apsorbuje iz namirnica životinjskog porekla – najviše ga ima u ribi i telećoj svinjskoj džigerici. Orasi su takode bogati ovim mineralom, kao i susam, semenke lana, mahunarke, pečurke i integralne žitarice koje su takođe delotvorne za ekcem na rukama i drugim delovima tela.

Sedmodnevna dijeta i ishrana kod ekcema

Ukoliko vas muči atopijski dermatitis, imate neprijatan ekcem na rukama ili na nekom drugom delu tela, ishrana bazirana na zdravim alkalnim namirnicama je veoma važna. Pripremili smo vam interesantan sedmodnevni jelovnik, kojeg se trebate pridržavati..

Ponedeljak

Doručak: Ovsene pahuljice s kruškama i grožđem,
Užina:  Banana i jabuka,
Ručak: Teleća džigerica i salata od cvekle,
Večera: Kuvana piletina sa spanaćem.
Utorak:

Doručak :Šejk od banane i jabuke,
Užina: Sušene kajsije,
Ručak : Sočivo s povrćem po izboru,
Večera : Krompir-salata crnim lukom.
ekcem na rukamaSreda: ( ishrana za ekcem na rukama)

Doručak: Kaša od ovsenih pahuljica sa suvim voćem,
Užina: Šejk od banane i maline,
Ručak: Krompir-pire sa sosom od šampinjona,
Večera: Brokoli i karfiol kuvani na pari s maslinovim uljem.
Četvrtak:

Doručak: Integralni hleb s mladim sirom i sok od paradajza,
Užina: Dve kriške dunje,
Ručak: Integralni pirinač s povrćem,
Večera: Salata od šargarepe i cvekle s đumbirom.
Petak :

Doručak: Kinoa kocke s jabukom i cimetom,
Užina: Šaka svežih malina,
Ručak: Supa od cvekle i šargarepe i bareni krompir,
Večera : Omlet s crnim lukom i origanom.
Subota:

Doručak: Šejk od šargarepe, cvekle i jabuke,
Užina: Trešnje,
Ručak: Krem čorba od karfiola i brokolija,
Večera: Salata od lososa i avokada.
Nedelja:

Doručak:Ovsena kaša s bobičastim voćem,
Užina: Jabuka iseckana na kriške s cimetom,
Ručak:Supa od paradajza i rižoto s pečurkama,
Večera: Integralne palačinke s bananom.
Atopijski dermatitis iskustva

Uz predloženu sedmodnevnu dijetu, veoma je važno da promenite i svoje svakodnevne životne navike, kako vam se ekcem na rukama i nogama ne bi dodatno pogoršao. Izbegnite poslove u kojima je vaša koža izložena vodi duži vremenski period.Koristite blage kreme za ekcem, isključivo one koje vam je prepisao lekar- dermatolog. Nosite rukavice po potrebi, izbegavajte češanje, redovno skraćujte nokte na rukama. Rukavice se ne preporučuju samo kod pranja posuđa, već i kod pripremanja hrane, naročito trebate izbegavati direktan kontakt obolele kože sa sveže ceđenim sokom, voćem, sirovim mesom, povrćem..

Nemojte boraviti duži vremenski period u prostorijama sa suvim vazduhom( redovno provetravajte), takođe ako imate pojačano znojenje, ono vam takođe može pogoršati ekcem na rukama. Izbegavajte sva jaka sredstva i hemikalije jer one mogu pogoršati iritacije kože, a mogu izazvati i alergije. Stoga uvek nosite rukavice na rukama. Prilikom pranja kose ili pravljenja frizure, takođe zaštitite vaše ruke.



Kreme za ekcem na rukama obavezno nanosite pre odlaska na posao, nakon što operete ruke i kad god vam se učini da su vam ruke suve, naravno nemojte preterati..




0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives