7 razloga zbog kojih je bolje spavati na levoj strani

327ebcb67a2486d6366cc1358ed4b877_w670_h436_cp

Vaš položaj spavanja može uticati na opšte zdravlje kroz lakšu eliminaciju toksina i poboljšanje rada organa za varenje. Ljudi vole da spavaju. Ne može se poreći da je to jedan od najslađih zadovoljstava života. Takođe je poznato da je dobar san važan za opšte zdravlje. Ne možete očekivati da normalno funkcionišete i obavljate dnevne aktivnosti bez dobrog sna. Možda ćete to moći neko vreme ali ćete verovatno biti mentalno dezorijentisani i bez energije. Nedostatak sna je jedan od najvećih faktora koji su povezani sa srčanim oboljenjima. Postoji nekoliko pozicija za spavanje – spreda, na leđima, sa leve strane, sa desne strane – i svi položaji mogu uticati na zdravlje. Spavanje na leđima može biti posebno opasno za osobe koje boluju od astme, jer može da izazove poteškoće sa disanjem. Opet, spavanje na desnoj strani će verovatno pogoršati probleme sa varenjem. Istraživanja su pokazala da spavanje na levoj strani nije samo izmišljena priča već ima stvarne zdravstvene beneficije. Spavanje na levoj strani u velikoj meri može poboljšati zdravlje, pa čak i spasiti živote. Leva strana tela je dominantna limfna strana, i dok spavate na ovoj strani vaše telo će imati više vremena da filtrira toksine, limfne tečnosti i otpad kroz grudni koš i kanale limfnih čvorova. S druge strane, spavanje na desnoj strani može da dovede do sporijeg pokretanja limfnog sistema. Vi ne želite da se to dogodi, jer limfni sistem koji ne radi u punoj efikasnosti može postati nesposoban u filtriranju toksina ili pravilnog kretanja limfne tečnosti u celom telu. Ovo povećava rizik od smrtonosnih bolesti zbog nagomilavanja samih toksina u telu. Evo nekih razloga zbog kojih treba da spavate baš na levoj strani! Bolji san tokom trudnoće Kod trudnica, pozicija spavanjna na levoj strani može da spreči jetru od u vršenja pritiska na matericu i omogućiti lakšu cirkulaciju krvi u njoj, zajedno sa poboljšanim protokom krvi kog fetusa.

Ovaj položaj takođe može pomoći da se ublaže bolovi u leđima. Dakle, položaj tokom spavanja na levoj strani može da pomogne kod dobrog i kvalitetnog sna trudnice, što je nesumnjivo veliki izazov u ​​trudnoći. Bolja limfna drenaža Limfni sistem je mreža tkiva i organa koji nose tečnost koja se zove limfa u celom telu. Limfna tečnost obavlja ključne zadatke u borbi belih krvnih zrnaca protiv infekcija i oslobađa telo od toksina i drugih štetnih materija. Limfni sistem se dominantno nalazi na levoj strani. Prolazeći kroz telo limfna tečnost nosi sa sobom proteine i toksine i prečišćava limfne čvorove na svom putu. Alternativni sistemi medicine kao što je Aiurveda veruju da se neke bolesti dešavaju zbog zagušenja limfnog sistema. Slezina se takođe nalazi na levoj strani tela. Ona je jedan od glavnih organa u limfnom sistemu. Kada spavate na levoj strani, gravitacija dozvoljava da drenaža krvi i tečnosti kroz slezinu bude postepena. Bolja eliminacija štetnih materija iz tela Telo eliminiše štetne materije kroz creva. Te materije se transportuju kroz tanko crevo do debelog creva na desnoj strani.

Debelo crevo zatim transportuje ove štetne materije preko stomaka na desnoj strani. Kada spavate na levoj strani gravitacione sile olakšavaju da se hrana kreće od tankog creva do debelog crevu. Osim toga, kako noć odmiče i vi spavate na levoj strani, štetne mateije iz tankog creva se u debelom crevu prenose postepeno i polako. Ovo omogućava da debelo crevo bude puno i spremna da eliminiše otpad u obliku stolice pravilno i lako sledećeg jutra. Bolje varenje Želudac i pankreas prave digestivne enzime u telu. Kada pređete u položaj za spavanje na levoj strani, želudac i pankreas imaju adekvatan prostor za varenje. U ovom slučaju, gravitacija dozvoljava hrani da se kreće kroz želudac postepeno i enzimima pankreasa da se postepeno i po potrebi oslobađaju.

Međutim, kada spavate sa desne strane, ovi organi su u malo nezgodnoj poziciji koja često čini da hrana i enzimi idu u želudac odjednom, što može izazvati nelagodnost i poremećeno varenje. Smanjenje gorušice Spavanje na levoj strani takođe može pomoći u smanjenju kiseline u telu. Spavanje u pogrešnom položaju može dovesti do toga da se želudačne kiseline vraćaju u jednjak, izazivajući gorušicu i druge tegobe.

Ovo, se naravno ne dešava ako spavate na levoj strani tela.Istraživanja su pokazala da spavanje na desnoj strani izaziva viši nivo kiseline i povećanu učestalost oksidacije u odnosu na spavanje na levoj strani. U većini slučajeva, možete primetiti korisne efekte spavanja na levoj strani ukoliko često patite od gorušice. Ako vas gorušica muči posle jela, možete čak ležeći na levoj strani dobrih 10 minuta osetiti trenutno olakšanje. Bolovi u leđima

Osobe sa hroničnim bolom u leđima verovatno ne mogu udobno spavati na leđima. Spavanje na levoj strani smanjuje pritisak na kičmu i ujedno smanjuje bolove u leđima. Olakšava kod proširenih vena Spavanje na levoj strani je takođe korisno za one koji pate od proširenih vena, naročito kod vena na nogama. Ovaj položaj tokom spavanja pomaže da se smanji pritisak sa veliku venu koja se nalazi na desnoj strani tela. Ova vena nosi krv iz donje polovine tela do srca. Naučite da spavate u ovoj poziciji Ako obično spavate na leđima, spreda ili sa desne strane, možda se pitate kako da se promenite tu naviku i počnete sa spavanjem na levoj strani. To će svakako potrajati izvsno vreme ali nije nemoguće da brzo prilagodite svoje telo da spava u tom položaju, imajući u obzir prethodno navedene prednosti.

Evo dva korisna saveta: Možete pokušati sa ležanjem na levoj strani tako što ćete staviti jastuk iza leđa. Jastuk će sprečiti prevrtanja tokom noći. Još jedan trik je da zadržite slabo upaljenu lampu na desnoj strani. Vaše telo prirodno želi da se okrene od svetlosti tokom spavanja pa će ovaj trik olakšati da spavate na levoj strani. Isprobajte ove male promene čim možete . Oni će poboljšati novu rutinu spavanja koja će vas dovesti do boljeg zdravlja. (cajeviza)




0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives