10 grešaka koje svakodnevno radite zbog kojih brže starite i RAZARATE svoju genetiku i lepotu

10 grešaka koje svakodnevno radite zbog kojih brže starite i RAZARATE  svoju genetiku i lepotu


Da li izgledate starije nego što jeste? Postoji mnogo faktora koji utiču na starenje, pored genetike. Ovih 10 stvari se treba otarasiti kako biste izgledali mlađe bez botoksa i plastične hirurgije. Zapamtite da nikad nije kasno da se počne, promenite svoj način života!

1. Ishrana sa malo masnoće

Ishrana sa malo masnoće
Foto: pixabay.com
Da biste sprečili pojavu bora, potrebno je da konzumirate omega-3 masne kiseline koje pomažu da koža ostane elastična i glatka. Ishrana sa niskim sadržajem masti lišava vas ove komponente, uzrokujući prerano starenje kože.

2. Spavanje na boku

Spavanje na boku
Foto: pixabay.com
Kada spavate na boku, vaše lice je prignječeno na jastuku, što izaziva bore na obrazima i bradi. Stručnjaci kažu da je spavanje na leđima najbolji položaj za spavanje kako biste ostali sveži, mladi i odmorni.

3. Ispijanje kroz slamčicu

Ispijanje kroz slamčicu
Foto: pixabay.com
Kada ispijate piće kroz slamčicu, to može da izazove bore i linije oko usana. Isto važi i za pušenje. Pokušajte da pijete direktno iz čaše, a ako ste pušač, ostavite cigarete. To može biti dug i težak proces, ali će se isplatiti na kraju.

4. Korišćenje zaštite od sunca samo na odmoru

Korišćenje zaštite od sunca samo na odmoru
Foto: freejpg.com.ar
Preterano izlaganje UV zracima je glavni uzrok preranog starenja kože. Da biste se zaštitili od loših efekata sunčevih zraka, važno je da nosite kremu čak i kada je oblačno, jer oblaci blokiraju samo 20% UV zraka.

5. Nedostatak sna

Nedostatak sna
Foto: unsplash.com
Odrasle osobe treba da spavaju noću bar 7 sati. Nedostatak sna ne samo da prouzrokuje umor već i skraćuje život. Stručnjaci preporučuju raniji odlazak na spavanje ako osećate nedostatak energije, mentalnu usporenost ili povećanje telesne težine.

6. Preterano zagrevanje

Preterano zagrevanje
Foto: pixabay.com
Preterana upotreba veštačkog grejanja čini da vazduh u unutrašnjosti bude veoma suv. Vaša kosa i koža takođe postaju suvi, što prouzrokuje bore. Pokušajte da smanjite temperaturu u vašem domu.

7. Loše držanje

Loše držanje
Foto: unsplash.com
Loše držanje prouzrokuje da su mišići i kosti na leđima vrlo napeti, što često dovodi do bola i umora, čak može i da izazove trajnu deformaciju.

8. Izbegavanje šećera

Izbegavanje šećera
Foto: pixabay.com
Svi znamo da je šećer loš po zdravlje, ali ponekad morate sebe da počastite nekom poslasticom, ako to zaista i želite, jer i stres čini da brže starimo.

9. Gledanje previše TV-a

Gledanje previše TV-a
Foto: unsplash.com
Jedna studija je pokazala da svaki sat vremena proveden uz TV, skrati život za 22 minuta. Stručnjaci preporučuju da nakon svakih pola sata ustanete sa kauča i prošetate malo.

10. Stres zbog nedostatka organizacije

Stres zbog nedostatka organizacije
Foto: pixabay.com
Nekoliko studija je pokazalo da hronični stres uzrokuje ozbiljno oštećenje ćelija, što može da ubrza proces starenja. Zapamtite izreku "ono što možeš danas ne ostavljaj za sutra" i pokušajte da uradite sve na vreme.
Image source: pixabay.com

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives