Melem za vašu jetru: Napravite sami med od bundeve

med od bundeve





Kao i mnoge vrste meda, med od bundeve, također se koristi u medicinske svrhe. Oblasti primjene ovog meda su veoma raznovrsne.

Najdjelotvorniji je kod liječenja bolesti jetre i bubrega. Za mnoge je ovaj med dragocjen, jer efikasno pomaže izbacivanju žuči, i liječenju oboljenja mokraćnih kanala.

Zahvaljujući svom blago laksativnom i diuretskom dejstvu, med od bundeve odlično pomaže kod zatvora i različitih oboljenja debelog crijeva. Istovremeno, zbog velikog sadržaja vitamina i karotena, ovaj med je izvrstan pojačivač imuniteta i općeg životnog tonusa.

Pomaže u borbi sa povećanim holesterolom, aterosklerozom, smanjuje otoke srčane insuficijencije. Korištenje meda od bundeve preporučuje se i kod gojaznosti.

Kako pripremiti med od bundeve:

Za pripremu meda treba vam jedna zrela žuta bundeva.

Sve što je potrebno jeste da odsječete vrh i izvadite unutrašnjost (sjemenke i vlakna).

U dobijeni veliki otvor treba nasuti šećer, bilo koji, po vašoj želji.

Kad je to gotovo poklapamo odsječenim vrhom i ostavljamo desetak dana na prohladno mjesto.

Najbolje je bundevu staviti u neku veću posudu, jer vremenom će omekšati i bit će je teško premeštati.



Za to vrijeme, šećer će se otopiti u bundevinom soku. Čim se šećer otopi, skidamo poklopac i sipamo dobijenu tečnost u staklenu posudu.

Ako se, slučajno, na poklopcu bundeve uhvatila plijesan, to nije ništa strašno. U tom slučaju napravite rupu na dnu bundeve, i kroz nju sipajte med u posudu.

Čuvanje bundevinog meda.

Najbolje je med čuvati u frižideru u čistoj staklenoj tegli sa poklopcem. Rok trajanja je oko mjesec dana.

Da bi ga sačuvali duže, možete ga prokuhati do zagušćivanja, ali u tom slučaju se izgubi dio korisnih sastojaka.

A kako ćete koristiti ovaj med – to je vaš izbor. Možete sa njim zaslađivati čaj, možete ga konzumirati samostalno 2-3 puta dnevno, po 2-3 supene kašike, možete ga koristiti kao preliv za palačinke, ili izmislite svoju varijantu.

Konzumirajte ga koliko god dugo želite. Ako vam je nedovoljno, možete odmah pripremiti veću količinu od 2-3 bundeve.

Ako nekim slučajem ne možete (ili ne volite) konzumirati med napravljen od šećera, sadržaj bundeve napunite pravim pčelinjim medom.

Izvor: Hayat.ba

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives