Ovo je 10 najsmtronosnijih namirnica




Sklonost eksperimentisanju u kuhinji pohvalna je karakteristika ako ona ne uključuje kombiniranje s opasnošću koja može zakomplicirati vaše zdravlje i život. Donosimo vam popis namirnica kojih se treba čuvati, ili ih pažljivo pripremati, jer izazivaju sve od teškog trovanja do fatalnih posljedica!

1. Voće Ackee



Ackee je najpoznatija voćka na Jamajci. Ako se planirate uputiti na ovu toplu destinaciju - nemojte posezati za njenim plodovima bez pitanja. Dok odgovarajući ne dozrije, njena konzumacija može izazvati povraćanje, komu ili čak smrt!

2. Korijen manioke



Korijen manioke odličan je dodatak karipskim jelima, no nemojte njime rukovati nepromišljeno. Ako ovaj korijen termički ne obradite dovoljno, vaši bi gosti mogli umrijeti od trovanja cijanidom.

3. Fugu



Japanska bodljikava riba Fugu prava je kulinarska delikatesa u Aziji, no ona zahtjeva pažljivu pripremu. Njeno meso sadrži tetrodotoksin – otrov kao i kod drugih riba napuhača koji izaziva smrtne posljedice, pa se kuhari posebno treniraju kako bi ga uklonili prije posluživanja gostima.

4. Gljive otrovnice



5. Afrička bik-žaba



Žabe su delikatesa u cijelome svijetu, no afrička podvrsta bik-žaba (Bullfrog) izaziva zatajenje bubrega ako se termički dobro ne obradi prije jela.

6. Krvave školjke




Ove su školjke vrhunska delikatesa u Kini, tačnije u Šangaju, no uživanje u njima može vam prenijeti hepatitis A i E, pa su stoga zabranjene od 1988. godine. No zahvaljujući ilegalnom tržištu, i dalje se mogu probati na odabranim lokacijama. Ponude li vas ovim krvavim zalogajčićima – recite: Neka, hvala, imate hamburger?


7. Bazgine bobice



Od ovih se bobica rade pekmezi i sokovi širom Evrope, te se dodaju brojnim kompliciranijim jelima. Dok su god dobro skuhani nema nikakve opasnosti od njihove konzumacije. Konzumacija sirovih plodova, izaziva povraćanje i slabost. A da ih probate u rakiji?

8. Višnje s košpicama



Molim? Pa jedete višnje cijeli život i nikad vam nije bilo loše? Opasnost vreba iz njihovih - košpica. Progutate li košpicu-dvije, neće vam biti ništa. No ako pojedete veliku količinu, mogli biste početi osjećati slabost i mučninu.

9. Lišće rabarbare



Gorkasti bijelo-crveni korijeni ovog voća odlična su namirnica za pripremu neobičnih slastica, zimnica, ali i slanih jela. Lišće ove biljke, izbjegavajte u širokom luku, jer izaziva povraćanje.

10. Kikiriki



Kikiriki je jedan od raširenijih alergena modernog svijeta i od njega strahuju milioni ljudi širom svijeta. Alergija na kikiriki obuhvata sve od laganog osipa do anafilaktičkog šoka, odnosno prestanka disanja!

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives