Namirnice koje su jestive i nakon isteka roka trajanja





Naučeni smo da vjerujemo sitnim brojevima koji se nalaze na poleđini proizvoda i označavaju njihov rok trajanja. Ali stručnjaci ističu da nepotrebno bacamo hranu jer veliki broj namirnica nije štetan za organizam nakon isteka označenog roka.

Jaja

Ukoliko se čuvaju propisno, dakle u frižideru, jaja mogu da traju tri do pet sedmica. Naravno, vodite računa da iz frižidera vadite samo onoliko jaja koliko ćete upotrijebiti u tom trenutku, jer njihovu kvarljivost uzrokuje stajanje na sobnoj temperaturi, piše Zadovoljna.hr.

Mlijeko

Sedam dana nakon isteka roka koji je otisnut na pakovanju mlijeko može da ostane pitko i sigurno za upotrebu. Čak i ako se pokvari, to ćete lako uočiti jer mu se promijeni miris, ukus i izgled.

Kečap

Ako kečap čuvate u frižideru, svoj kvalitet može da zadrži i do šest mjeseci, a nakon isteka roka trajanja još je siguran za konzumiranje. Naravno, ako primijetite pljesan ili osjetite čudan miris, bacite ga.

Maslinovo ulje

Rok trajanja maslinovog ulja je do dvije godine, kako bi zadržalo svoja hranjiva svojstva preporučuje se da ga držite na hladnom i tamnom mjestu gdje se neće kvariti.

Kisali krastavci

Rok trajanja otvorene tegle kisalih krastavaca je godinu dana ukoliko je čuvate u frižideru, a isto pravilo važi za masline.

Sirće

Rok trajanja sirćeta skoro je beskrajan, pa ga sigurno možete koristiti čak i ako se dogode neke promjene u boji ili talogu.

Med

Dobar med svoja svojstva ne gubi vremenom, pa je siguran za konzumiranje dokle god se ne potroši.

Kafa

Pakovanje kafe koje ste otvorili i na koje ste zaboravili možete da koristite čak tri mjeseca, pa i do pet mjeseci nakon označenog roka trajanja. Zrna kafe ne gube na svojstvima ni nakon pola godine.

Puter

Dvije sedmice nakon isteka roka puter je siguran za konzumiranje, a u zamrzivaču može da stoji čak devet mjeseci.

Začini

Cimet, biber, aleva paprika i gotovo svi ostali začini zadržavaju svojstva dvije godine nakon označenog isteka roka. Pri tom je važno čuvati ih u staklenim posudama i na suhom i tamnom mjestu.

(dnevni avaz)

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives