ORGINALNI BUREK IZ PEKARE






Prvai majstor zna sta cini burek magicnim.Popularni i pravi  burek treba da je vreo i mastan, bogat nadevom, kore se bacaju u vazduh da bi se razvukle a ukus je jedistven.

 Recept je od pravog majstora gde svi znaju gde se jedu pravi bureki. Moj brat i sin od brata su naj trazeniji majstori za burek.

Burek je nesto cime se ulazi u novi dan i zavrsava nocna provod. Jede se svuda, na radnom mestu u pekarama, u pauzi za dorucak, u avtobusu, na ulici. Bez obzira na bogatu ponudu razni pitica,krosana, pizza..on i dalje drzi prvo mesto.

Sastojci

 
  na 1 kg glatkog brasna ide
  30 gr soli
  1/2 litre hladne vode ( plus jos vrlo malo vode )
  za jedan burek treba 4 loptice svaka ( 200 -220 gr )
  za nadev pomesan sir i kiselo vrhnje
  ili nadev po zelji



 i jos: mast sobne temperature ( ko krem za ruke )
  ulje pomesano sa masti

Priprema

Umesiti testo od soli brasna i vode, da ne bude ni pretvrdo a ni mekano, treba da bude elasticno. Za dva bureka otprilike oko 1 do 1.5 kg

Izvaditi testo na radnu povrsinu i jos mesiti, sto duze to bolje ( u ovom testu nema kvasca i zato treba duze mesiti da se razbije gluten u pekarama ruke zamenjiva masina a ako je brasno lose moze se dodati vrlo malo sirceta u brasno ) i ostaviti da se odmori oko 20 minuta. Premesiti i mesiti par puta i ponovo ostaviti da se odmori.

Podeliti na loptice 200 - 220 gr, svaka loptica.

 Za jedan burek treba 4 loptice po 200 do 220 gr. Ovisno od velicine bureka.

Loptice svaku posebno valjati sakom u krug ( izvirkati, mesiti ) oblikovati u lopticu. Svaku nauljiti uljem i omeksalom masti ( spuno masnoce ). Nek se odmaraju na toplom 1 sat a jos bolje duze vreme.

 Poredjati loptice u okrugli pleh za burek.

Uzeti jufke stisnuti sakama po dve jednu na drugu i pricekati 10-tak minuta.

Uzeti jednu stisnutu jufkicu pa je istapkati rukama ( u krug sa rukama je rastanjiti pre nego sto je bacamo o sto i u vazduh kako to cine pravi majtori ) i svaki put namastimo dobro radlu podlogu pre rastanjivanja svake jufke. ( znaci cela radna povrsina treba da je namascenja a posebno onaj deo hte se sa rukama rastanjiva jufka pre bacanja, staviti podosta masti )

 


Uzeti prvu jufku, i staviti je na namascenu povrsinu,tanjiti rukama u krug, pa je uzeti rukama i bacati/podizati u vazduh i tanjiti kao to cine majstori u pekarama. Na rastanjeno testo baciti rukom jos vrlo malo masnoce po zelji, pa preklopiti sa svi strana.  Ostaviti sa strane i na isti nacin rastanjiti drugu jufku i sada onu preklopljenu jufku koju smo ostavili sa strane ( 1 ) staviti na sredinu razvucene ( 2 jufke ), poprskati sa vrlo malo masnoce, preklopiti sa cetiri strane slobodne krajeve razvucene druge jufke, tako da pokriva ( 1 slozenu jufku ), pogledaj sliku. Opet ostaviti sa strane a u medjuvremenu, namastiti ponovo radnu podlogu ( staviti tolko masti koliko je velicina jufke, podosta masti ), na taj deo sto smo dobro namastili staviti trecu jufku pa ju dobro sa rukama u krug rastanjiti, pa je na isti nacin rastanjiti ili kako vama odgovara da je rastanjite, poprskati sa vrlo malo masnoce.

A sada uzeti slozeno testo koje smo ostavili sa strane ( 1i 2 jufka ) i staviti na sredinu trece razvucene jufke.

Na sredisnji deo de smo stavili one dve slozene jufke sto su bile sa strane staviti ( po celoj povrsini ) nadeva ( puna veca saka ili 2 manje ), a potom preklopiti slobodne krajeve trece razvucene jufke, tako da prekriva unutrasnje fil i unutrasnje ( prvu i drugu slozenu jufku ), ostaviti sa strane, ponoviti postupak sa 4 jufkom i na nju u sredinu staviti slozene jufke koje su sa strane ( 1, 2, 3 ), a sada mozete ponovo da stavite nadeva na sredinu, a nemorate ako nemate dovoljno nadeva.

Puno bolji burek je sa dvaputa nadevanju nadevom, pa opet preklopiti istim postupkom.

Slopljen burek staviti u nauljenu tepsiju za burek. Peci u zagrejanoj rerni na 235 stepeni oko 30 minuta ili dok dobro ne porumeni.Peceni burek preokrenuti na suprotnu stranu ( strana na kome se peko ) seci .

Savet ! Bitno je da testo se odmara na toplom mestu ( da bi brze  omeksalo ). Pored neke peci ili neka stoji par sati na sobnoj. Bitno je istapkati malo rastanjene jufke prije razvlacenja/bacanja. Sam rec govoru burek da je mastan, znaci treba dosta masti/ulja, radna podloga treba da je namascena i sa nauljenim rukama raditi.

Ako prvi put neuspe netreba odustati jer bez ucenja nema ni zanata. Pravi majstori za burek ucili su se kod kuce kako bi znali napraviti orginalni burek. Drugi ili treci put davaju odlican rezultat.  kada je pecen uvek treba okrenuti na opacke i tako se sece.

Savet. Sobna temperatura treba da bude 20 stepeni kada se pravi burek. Raditi celo vreme namascenim rukama na namascenoj radnoj povrsini.

Izvor: www.coolinarika.com

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives