KOCKE “DAJ GRIZ” - LAK I BRZO SE PRAVI,ZA SAMO 3 EURA







Lagani kolač od griza, punog kremastog ukusa, bez trunke margarina. Lako i brzo se pravi, a još brže nestaje sa tanjira. Sve to za samo 40 minuta (sa pranjem suđa) i samo 3 €.

SASTOJCI

Biskvit
•  200 g keksa Petit Beure
•  1 kašika Ness kafe
•  2 dl vrele vode

 


Fil
•  6 dl mleka
•  50 g griza

  •  2 belanca
•  100 g crne čokolade
•  100 g bele čokolade
•  1 kesica burbon vanilin šećera
•  4 kašike šećera
•  nekoliko kapi arome lešnika

Karamel preliv
•  80 g šećera
•  5 kašika vode
•  2 žumanca
•  0,5 l mleka
•  2 kašike gustina



PRIPREMA
Biskvit
Kašiku Ness kafe rastvoriti u široj činiji u 2 dl vrele vode i ostaviti da se prohladi.

Fil
Od 6 dl mleka odvojiti 0, 5 dl, a u ostatak dodati šećer i vanilin šećer i staviti da proključa. Umutiti belanca, dodati griz i 0, 5 dl hladnog mleka.Sipati u tankom mlazu uz neprestano mešanje u ključalo mleko. Kuvati 10-ak minuta na tihoj vatri uz neprekidno mešanje. Kada se masa zgusnula, skinuti sa vatre i podeliti na dva dela.
Otopiti čokolade (ja sam ih otopila u mikrotalasnoj). U jednu polovinu griza dodati otopljenu crnu čokoladu, a u drugu otopljenu belu čokoladu i aromu lešnika.
Kekse potapati u pripremljenu kafu i ređati u kalup/tepsiju. Dimenzije tepsije koju sam koristila su 26×20 cm. Preko keksa preliti crni fil od griza (dok je još topao). Preko crnog fila poređati kafom natopljene kekse, pa preliti belim filom od griza. Ostaviti da se ohladi.

 
Karamel preliv

  Na tihoj vatri istopiti šećer (dobije se smeđa, gusta sirupasta masa). Skinuti sa vatre i pažljivo dodati vodu. Voda će da prska prilikom dodavanja, a šećer će očvrsnuti poput smole. Vratiti na vatru i mešati oko 5 minuta da se šećer rastvori u vodi. Čak i ako ostanu nerastvoreni komadi šećera, nastaviti dalje. Umutiti žicom žumanca sa mlekom i dodati šećeru. Kuvati 5 – 10 minuta uz mešanje. Dobija se žuta retka masa, nešto gušća od mleka.
Gustin izmešati sa malo hladnog mleka da se razbiju grudvice i dobije homogena tečnost. Uliti u tankom mlazu u žutu masu i kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta uz neprestano mešanje.
Malo prohladiti i preliti preko kolača.
Ostaviti preko noći u frižideru.
Po želji ukrasiti kako prahom prosejavajući ga kroz sito.

Pozvati prijatelje i poslužiti uz šoljicu jake crne turske kafe.

Izvor: http://www.coolinarika.com/

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives