Evo zašto bi svi trebali da pijemo vodu iz bakarnih posuda!
Ayurvedski tekstovi preporučuju pijenje vode čuvane u bakarnim posudama, jer se veruje da bakar ima antimikrobna, antioksidativna, anti-kancerogena i protivupalna svojstva. On je mineral esencijalan za naše telo, a medicinske su studije dokazale prednosti pijenja vode držane u bakarnim vrčevima.
Prema studiji iz 2012-te godine, skladištenje kontaminirane vode u bakarnim loncima do 16 sati na sobnoj temperaturi, znatno smanjuje prisutnost štetnih mikroba, toliko da su istraživači zaključili da je bakar rešenje za pročišćavanje pitke vode od mikroba, posebno u zemljama u razvoju.
Drugo istraživanje je pokazalo da su bakarne površine u bolnici ubile 97% ICU bakterija koje mogu izazvati infekcije, što je rezultiralo u 40% smanjenja stope zaraze.
Sadhguru, indijski yogi, mistik, filantrop, rekao je, “Ako držite u bakarnoj posudi, najbolje preko noći ili najmanje četiri sata, voda od bakra poprima određene kvalitete koji su prvenstveno dobre za vašu jetru, ali za i vaše zdravlje i energiju uopšte. “
Ayurveda tekstovi kazuju da voda čuvana u bakarnim posudama ima sposobnost uravnotežiti sve tri doše u vašem tijelu (vata, kapha i pitta).
Doša (dosha) je sanskrtska reč koja znači ‘konstitucija uma i tela’, a sve tri doše su prisutne u svakoj ćeliji, tkivu i organu – za kretanje, metabolizam i fluidnost – i ključne su komponente našeg života.
Koje su dobrobiti?
Pijenje čaše vode iz bakarne posude (na sobnoj temperaturi) ispira bubrege i probavni sistem,
Bakar je dobar tonik za jetru, slezenu i limfni sistem,
Pomaže u održavanju zdravlja probavnog sistema,
Stimuliše vaš mozak,
Proizvodi melanin (pigmentacija oči, kosu i kožu) u našem telu,
Pomaže u apsorpciji gvožđa u telu,
Uništava štetne bakterije u vodi,
Reguliše rad štitne žlezde,
Ublažava bol uzrokovanu otečenim zglobovima kao u slučaju artritisa,
Usporava starenje,
Pomaže u regulaciji krvnog pritiska, otkucaja srca i snižava nivo holesterola i triglicerida, i
Rane brže zaceljuju
Potrebno je jednostavno vodu držati u bakrenom vrču preko noći i piti pozitivno naelektrisanu vodu rano ujutro ili 2-3 puta u jednom danu – to je više nego dovoljno da iskoristite prednosti takve vode.
Vodu nemojte držati u frižideru. Redovito perite bakarnu posudu svežim limunom ili testom napravljenim od soli i tamarinda.
U ovo moderno doba, mi često odabiremo praktičnost ispred zdravijeg života – pitka voda u boci, na primer, je ne samo štetna za okolinu, već i rizična za zdravlje.
- See more at: http://narodnamediciina.blogspot.com/2015/05/evo-zasto-bi-svi-trebali-da-pijemo-vodu.html#sthash.VMpU2C7r.dpuf
About author: Biljna medicina
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pokreće Blogger.
Menu :
0 komentari: