Evo zašto bi svi trebali da pijemo vodu iz bakarnih posuda!






Ayurvedski tekstovi preporučuju pijenje vode čuvane u bakarnim posudama, jer se veruje da bakar ima antimikrobna, antioksidativna, anti-kancerogena i protivupalna svojstva. On je mineral esencijalan za naše telo, a medicinske su studije dokazale prednosti pijenja vode držane u bakarnim vrčevima.


  Prema studiji iz 2012-te godine, skladištenje kontaminirane vode u bakarnim loncima do 16 sati na sobnoj temperaturi, znatno smanjuje prisutnost štetnih mikroba, toliko da su istraživači zaključili da je bakar rešenje za pročišćavanje pitke vode od mikroba, posebno u zemljama u razvoju.

Drugo istraživanje je pokazalo da su bakarne površine u bolnici ubile 97% ICU bakterija koje mogu izazvati infekcije, što je rezultiralo u 40% smanjenja stope zaraze.

Sadhguru, indijski yogi, mistik, filantrop, rekao je, “Ako držite u bakarnoj posudi, najbolje preko noći ili najmanje četiri sata, voda od bakra poprima određene kvalitete koji su prvenstveno dobre za vašu jetru, ali za i vaše zdravlje i energiju uopšte. “

Ayurveda tekstovi kazuju da voda čuvana u bakarnim posudama ima sposobnost uravnotežiti sve tri doše u vašem tijelu (vata, kapha i pitta).

Doša (dosha) je sanskrtska reč koja znači ‘konstitucija uma i tela’, a sve tri doše su prisutne u svakoj ćeliji, tkivu i organu – za kretanje, metabolizam i fluidnost – i ključne su komponente našeg života.

Koje su dobrobiti?


Pijenje čaše vode iz bakarne posude (na sobnoj temperaturi) ispira bubrege i probavni sistem,

Bakar je dobar tonik za jetru, slezenu i limfni sistem,

Pomaže u održavanju zdravlja probavnog sistema,

Stimuliše vaš mozak,

Proizvodi melanin (pigmentacija oči, kosu i kožu) u našem telu,

Pomaže u apsorpciji gvožđa u telu,

Uništava štetne bakterije u vodi,

Reguliše rad štitne žlezde,

Ublažava bol uzrokovanu otečenim zglobovima kao u slučaju artritisa,

Usporava starenje,

Pomaže u regulaciji krvnog pritiska, otkucaja srca i snižava nivo holesterola i triglicerida, i

Rane brže zaceljuju


  Potrebno je jednostavno vodu držati u bakrenom vrču preko noći i piti pozitivno naelektrisanu vodu rano ujutro ili 2-3 puta u jednom danu – to je više nego dovoljno da iskoristite prednosti takve vode.
Vodu nemojte držati u frižideru. Redovito perite bakarnu posudu svežim limunom ili testom napravljenim od soli i tamarinda.

U ovo moderno doba, mi često odabiremo praktičnost ispred zdravijeg života – pitka voda u boci, na primer, je ne samo štetna za okolinu, već i rizična za zdravlje.

- See more at: http://narodnamediciina.blogspot.com/2015/05/evo-zasto-bi-svi-trebali-da-pijemo-vodu.html#sthash.VMpU2C7r.dpuf

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives