UOPĆE NIJE BEZAZLENO: Imate li ovakvu kvrgu na ruci?

kvrga-690x480

Kad se na ruci, dlanu, prstima ili zglobu pojave nateknuća, kvrge ili lezije, obično za to okrivimo ozljedu, ubod insekta ili žuljeve povezane s radom. Ipak, takvu simptomi mogu biti indikacija većih problema sa zdravljem, piše Bright Side.

Kako prepoznati Medicinari ih zovu higromom, koji je oblik dobroćudne ganglionske ciste na zapešću, no može se pojaviti i na površini dlana ili na unutarnjoj strani prstiju.

Obično je veliko od nekoliko milimetara do 2 centimetra, a tek se rjeđe javlja u većim dimenzijama. Zapravo se radi o o tumoru mekog tkiva šake u kontaktu sa zglobnom kapsulom ili omotačem tetive.


Zašto nastaje? Na nastanak gangliona utječe često vršenje pojedinih pokreta ili poremećaj tijeka tekućine u zglobu i tetivnim omotačima.

Zbog povećanja pritiska u omotačima na pojedinom mjestu nastaje vrećica u kojoj se sakuplja tekućina. Posljedice Osim vidljivog izbočenja, drugi se simptomi rijetko javljaju.

Može se javiti i bol, trnci te ograničena pokretljivost, no liječnici upozoravaju kako je u težim slučajevima moguć ozbiljniji poremećaj funkcioniranja šake.

 Za postavljanje dijagnoze radi se pregled i rendgen, a ako se posumnja na tumor mekih tkiva šake, radi i biopsija. Najčešći oblik liječenja je hirurško rezanje te terapija kortikosteroidima. U svakom slučaju, liječnici savjetuju da potražite pomoć doktora primijetite li takvo izbočenje. Izvor: novi0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives