
Seme ove biljke je odlično za tretiranje mnogih bolesti, a takođe je odličan da ga koristite preventivno. Kada saznate koliko je zdrav, uvek ćete ga imati u svojoj kuhinji!
Na latinskom jeziku lan se naziva "Linum usitatissimum", što u prevodu znači "korisni lan". Niko ne bi rekao da lan može biti toliko zdrav!

Zahvaljujući svojoj posebnoj teksturi, seme lana može pomoći u sprečavanju mnogih bolesti, od zatvora do srčanih problema. Dodavanje lanenog semena vašoj ishrani može biti veoma korisno za vaše zdravlje

Laneno seme može takođe biti veoma korisno za vas ukoliko želite da smršate. Seme je bogato vlaknima i dobrim mastima te će učiniti da se osećate sito, stimuliše varenje i metabolizam. Svi ovi faktori će pomoći i da smršate

Glavni sastojci su mu omega 3 masne kiseline, nezasićene masne kiseline i lingan. Ovi sastojci idu u prilog našim zglobovima i generalno našem zdravlju

Mozak takođe profitira od omega 3 masnih kiselina, jer njihov nedostatak može dovesti do problema sa zapažanjem, jasnog razmišljanja, promene raspoloženja i depresije. Seme lana može sprečiti ovo

Lan će čak pomoći u borbi protiv dijabetesa. Važni antioksidansi u semenu lana spuštaju nivo insulina i nivo šećera u krvi dovode u normalu. Takođe je i odlična prevetiva!

Kako biste maksimalno iskoristili ono što lan može da pruži trebalo bi ga samleti. Potopite ga 30 minuta u vodu pre obroka, a onda ga ostavite da se osuši

Trebalo bi da ga držite na suvom i na hladnom mestu kako i što duže trajao. Celo seme će trajati duže od samlevenog. Uvek se potrudite da ovu namirnicu imate u svom domu

Lan je najukusniji u hlebu ili kada ga dodate doručku. Bićete siti, ima odličan ukus i možete ga kombinovati sa raznim voćem i povrćem

Lan je takođe odličan za zdravlje žena. Lingan iz lana ima sličnu strukturu kao i estrogen, on je povezan sa smanjenjem rizika od raka dojke i osteoporoze

Rezultate korišćenja primetićete za manje od dve nedelje, koža će vam izgledati lepše, varenje će biti poboljšano, a tokom dana ćete imati više energije

Seme lana takođe donosi i mnoge preventivene prednosti. Svako od nas bi trebalo da ga koristi u ishrani!

0 komentari: