Hljeb, krompir i žitarice mogu da izazovu rak, ako se spremaju na ovaj način!

krompir

Prilikom termičke obrade ovih namirnica nastaje opasna supstanca akrilamid! Hljeb i krompirići mogu da izazovu rak, tvrdi Britanska agencija za standarde u ishrani koja je 23. januara 2017. godine pokrenula kampanju “Uvek birajte zlatno”, piše Lovesensa.

Opasna supstanca koja nastaje prilikom pripreme krompira ili pečenja kriški hljeba u tosteru naziva se akrilamid.

Ona nastaje od kombinacije šećera, aminokiselina i vode koji u hemijskoj reakciji na temperaturi većoj od 120 stepeni. Do stvaranja akrilamida nastaje kad god pripremamo namirnice koje se pretežno sastoje od skroba – uz hljeb i krompir, rizični mogu da budu i keks i žitarice.

Nekoliko savjeta za čuvanje i termičku obradu ovih namirnica mogu da nas zaštite od kancerogenog dejstva akrilamida:

 1. Izaberite zlatnu boju kad god tostirate, pečete ili pržite namirnice kao što su hljeb, krompir, paškanat i drugo korjenasto povrće – dakle, ne dozvolite da se prepeče.

2. Nikad nemojte držati sirovi krompir u frižideru – niska temperatura podstiče stvaranje šećera u krompiru, pa će i akrilamida biti više poslije termičke obrade.

3. Uravnotežite svoju ishranu – osim povrća sa ugljenim hidratima, potrudite se da na jelovniku redovno imate i zeleno povrće i voće.

Istraživanja su pokazala da akrilamid štetno djeluje na DNK i izaziva karcinom kod životinja, a za djelovanje na ljudski organizam još nije prikupljeno dovoljno dokaza. Međutim, problem je u tome što za sada uopšte nemamo podataka o količini akrilamida prisutnoj u prosječnim obrocima – Britanska agencija tvrdi da je svakako treba ograničiti. Izvor: lovesensa


0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives