Hljeb, krompir i žitarice mogu da izazovu rak, ako se spremaju na ovaj način!
Prilikom termičke obrade ovih namirnica nastaje opasna supstanca akrilamid! Hljeb i krompirići mogu da izazovu rak, tvrdi Britanska agencija za standarde u ishrani koja je 23. januara 2017. godine pokrenula kampanju “Uvek birajte zlatno”, piše Lovesensa.
Opasna supstanca koja nastaje prilikom pripreme krompira ili pečenja kriški hljeba u tosteru naziva se akrilamid.
Ona nastaje od kombinacije šećera, aminokiselina i vode koji u hemijskoj reakciji na temperaturi većoj od 120 stepeni. Do stvaranja akrilamida nastaje kad god pripremamo namirnice koje se pretežno sastoje od skroba – uz hljeb i krompir, rizični mogu da budu i keks i žitarice.
Nekoliko savjeta za čuvanje i termičku obradu ovih namirnica mogu da nas zaštite od kancerogenog dejstva akrilamida:
1. Izaberite zlatnu boju kad god tostirate, pečete ili pržite namirnice kao što su hljeb, krompir, paškanat i drugo korjenasto povrće – dakle, ne dozvolite da se prepeče.
2. Nikad nemojte držati sirovi krompir u frižideru – niska temperatura podstiče stvaranje šećera u krompiru, pa će i akrilamida biti više poslije termičke obrade.
3. Uravnotežite svoju ishranu – osim povrća sa ugljenim hidratima, potrudite se da na jelovniku redovno imate i zeleno povrće i voće.
Istraživanja su pokazala da akrilamid štetno djeluje na DNK i izaziva karcinom kod životinja, a za djelovanje na ljudski organizam još nije prikupljeno dovoljno dokaza. Međutim, problem je u tome što za sada uopšte nemamo podataka o količini akrilamida prisutnoj u prosječnim obrocima – Britanska agencija tvrdi da je svakako treba ograničiti. Izvor: lovesensa
About author: Biljna medicina
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pokreće Blogger.
Menu :
0 komentari: