Kupus pomaže protiv ZLOČUDNE bakterije u želucu!

glavica-kupusa-1



Helikobakter, bakterija je koja živi u želucu i na početku dvanaesterca. Ona izazivaupale i uzrokuje povećanu kiselinu, čira na želucu i dvanaestercu. Smatra se da može izazvati i pojavu raka. Preko 80% ljudi koji imaju helikobakter nemaju simptome.

Kod ljudi koji imaju simptome, oni su isti kao i kod čira na želucu i dvanaesterca: bol i osjećaj nelagode u želucu (predio gornjeg dijela trbuha), nadutost, neugodan zadah, osjećaj punoće u trbuhu čak i poslije vrlo male količine unijete hrane, nedostatak apetita, mučnina, vrtoglavica, slabost, crno i tamno obojena stolica.

Šta smeta?

Stres: Povećan stres može utjecat na pojavu helikobakterije

Crveno meso: Otežava probavu i pomaže razvoj helikobakterije

Rafinirana hrana: Slatkiši sa bijelim šećerom, gazirani sokovi, nepovoljno kombinirana hrana otežava probavu i stvaramo sredinu povoljnu za razvoj helikobakterije.

Aspirin: Konzumiranje aspirina povećava nivo želučane kiseline.

Kafa: Isto tako smeta i kafa bez kofeina.



Alkoholna pića: Iritiraju želudac.

Šta pomaže?

Sok od kupusa: Ovo je stari narodni lijek za čir, isproban i dokazan. Piti odmah nakon cijeđenja. Najbolje ga je piti na prazan želudac , 2dl dnevno.

Vitamin K: Bitan za apsorpciju hranljivih sastojaka i jača probavni trakt. Nedostatak vitamina K je uobičajen za ljude koji boluju od helikobakterije i čireva. Namirnice bogate vitaminom K su: alfa-alfa, kukuruz, jagode, tamnozeleno povrće kao što je kupus, brokula, kineski kupus, kelj, peršin.



Aloja vera: Olakšava bol i ubrzava izlječenje. Piti 50ml Aloja vera soka dnevno.
Korijen sladića. U kombinaciji sa korijenom angelike kuha se kao čaj koji jača želudac i pomaže u regulaciji nivoa želučane kiseline.

Mačja kandža: Čisti probavni trakt (ne treba je uzimati u trudnoći).

Češnjak: Djeluje kao prirodan antibiotik .

Čaj od kičice: Vrlo je gorak, pa je odličan tonik koji olakšava probavu hrane i nadutost.

Kadulja: Olakšava probavu hrane i nadutost.

Nekoliko praktičnih savjeta

– Jesti češće i manje obroke (proso, meko kuhanu rižu sa povrćem kuhanim na pari)

– Kad je bol jaka, piti velike količine vode koje razrjeđuju želučanu kiselinu i olakšavaju nelagodu.

– Dobro žvakati hranu. Takva hrana se lakše vari i ne opterećuje probavi sustav.

– Ne uzimati vruću hranu i napitke. To uznemirava želudac.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives