EVO ŠTO KONZUMIRAMO DNEVNO,A NE ZNAMO DA UZROKUJE RAK DOJKE!!





Kaiser Permanente istraživači su sproveli studiju koja je dokazala da žene oboljele od raka dojke koje konzumiraju punomasne mliječne proizvode nakon dijagnoze imaju povećani rizik od smrti od raka dojke u odnosu na pacijente koji koriste hranu sa niskim sadržajem masti.

Rast ćelija raka uzrokovan je hormonom estrogen. On se proizvodi i skladišti u ćelijama masti.

Mnogi stručnjaci kažu da mliječni proizvodi koji se prodaju u SAD-u i drugim zapadnim zemljama imaju poraslu vrijednost estrogena i progesterona u svojoj strukturi, jer mlijeko ponekad donosi trudna krava. Logično, nemasni mliječni proizvodi imaju manje razine estrogena i progesterona, jer većina masnoća je uklonjena.



Žene kojima je dijagnosticiran rak dojke treba da konzumiraju nemasne mliječne proizvode.

Naučnici su otkrili da konzumiranje punomasnih mliječnih proizvoda povećava mogućnost ponovnog pojavljivanja raka dojke, uključujući i mogućnost umiranja od raka dojke.

Punomasni mliječni proizvodi o kojima govorimo:

*punomasno mlijeko
*puding
*sladoled
*krem od vanile
*krem kolač
*sir
*jogurt
*puter

Žene koje su učestvovale u studiji praćene su 12 godina.

Pacijenti koji su konzumirali jedan ili više obroka punomasnih mliječnih proizvoda na dnevnoj bazi imaju 64% povećan rizik od smrti i 49% povećan rizik od smrti od raka dojke u odnosu na drugu grupu pacijenata koji su jeli manje porcije punomasni proizvodi dnevno ili pacijenata koji su konzumirali nemasne mliječne proizvode.

Evo još nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir:

Istraživanje pokazuje povezanost između punomasni mliječnih proizvoda i fatalne ishode raka dojke, ali to ne dokazuje direktnu vezu u kojoj je prvi dovodi do drugog.

Svaki pacijent sa dijagnozom rane faze raka dojke treba smanjiti rizik od ponovnog pojavljivanja i povećati mogućnost preživljavanja,a evo i kako:



Konzumiranje zdrave ishrane, eliminisanje prerađene hrane i šećera
Ne konzumirati alkohol
Održavanje normalne tjelesne težine
Redovna fizička aktivnost
Prestati pušiti

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives