Lišajevi na koži, liječenje, slike, uzrok, gljivična infekcija kože simptomi

lisajevi_na_kozi










Lišajevi na koži su crvene ili sive ljuspaste promjene na koži, koje nerijetko prati nesnosan svrab i nije ih moguće lako otkloniti. Ovom prilikom daćemo vam nekoliko odličnih savjeta kako se leči gljivicna infekcija koze prirodnim putem..



LIŠAJEVI NA KOŽI UZROK

Perutanje kože, promena boje, svrab i suvoća kože obično ukazuju na gljivičnu infekciju, u narodu poznatu kao lisajevi na kozi . Iako u pozadini ovog problema stoji gljivična infekcija kože, postoje i neke druge dermatološke bolesti koje imaju sličnu kliničku sliku, zbog čega lekari nerado koriste taj termin.Ovakve promene na kozi mogu biti izazvane i ekcemom, psorijazom, hroničnim lichen simplexom (poznatim kao neurodermatitis) i mnogim drugim kožnim bolestima. Kućni ljubimci
takođe su ponekad izvor ove infekcije. Lisajevi na kozi se najbolje leče ako se terapija sprovodi i spolja i iznutra, a određene lekovite biljke mogu biti od velike pomoći u lečenju ovog dermatološkog oboljenja o kojima će kasnije biti reči..

ZAŠTO NASTAJU LISAJEVI NA KOZI ?

Gljivice normalno žive na našoj koži i sa njima smo neprekidno u dodiru preko različitih predmeta iz neposredne okoline. Do gljivične infekcije kože obično dolazi usled pada imuniteta, fizičke iscrpljenosti, nepravilne ishrane, manjka vitamina i minerala… Oštećenja na koži i sluznicama tada postaju mesto gde se nastanjuju i razmnožavaju gljivice i javljaju se neprijatni lisajevi na kozi .

GLJIVIČNA INFEKCIJA SIMPTOMI

Simptomi gljivične infekcije se najčešće pojavljuju kao crveni ili sivi ljuspasti krugovi bilo gde na telu, a posebno na licu, rukama, ramenima i butinama, kao i svrab okruglastih područja. Lišaj na glavi se prepoznaje kao područje bez kose,koje je upaljeno i ljušti se. Potrebno je razlikovati gljivičnu infekciju kože od one koja zahvata i nokte(više pročitajte u tekstu gljivice na noktima). Takode,veoma je važno da se razlikuju lisajevi na kozi i infekcije koje zahvataju mesta obrasla dlakom, jer je u tom slučaju terapija dugotrajnija.Najčešće, gljivična infekcija na koži tela počinje ovalnim crvenilom koje počinje periferno da se širi, ima prenaglašene ivice i umereno se peruta. Poseban oblik ovog oboljenja, pityriasis versicolor, vidja se u obliku ovalnih, svetlo-braon i crvenkastih fleka na koži trupa i ruku.

TEST NA GLJIVICE

Da bi se dijagnostikovali lisajevi na kozi osim kliničkog pregleda, važnu ulogu ima i mikološki pregled (uzima se bris sa promene na kozi i testira na gljivice), a ponekad je potrebno i uzimanje isečka- biopsija kože.

LISAJEVI NA KOZI I ISHRANA

Ukoliko je u pitanju uporna gljivična infekcija kože, svakako treba uvesti i određene korekcije u ishrani, kako bi se ojačao imunitet i smanjila kiselost organizma, a samim tim i izlečila infekcija – lisajevi na kozi. Namirnice koje pogoduju bujanju gljivica jesu šećer,kvasac, belo brašno, alkohol, svi fermentisani proizvodi, pečurke, ali i druge namirnice koje povećavaju kiselost organizma, kao što su meso, mesne prerađevine,jaja,mlečni proizvodi (osim kefira i probiotskog jogurta),svi industrijski proizvodi
koji sadrže konzervanse,emulgatore i šećer. Na lišaj na koži iznutra treba delovalti sa limunom, svežim povrćem,klicama,takođe veoma dobro su se pokazali sirovi bademi,origano ulje, beli luk, kao i neki provereni preparati za jačanje imuniteta, uključujući i propolis kapi ,ehinacea, srebrna voda i razni biljni čajevi.

LISAJEVI NA KOZI LIJECENJE

Iako danas na tržištu postoje mnogi preparati ,lekovi i kreme protiv gljivica na koži mi se nećemo njima baviti,već ćemo vam ovog puta predložiti isključivo prirodne metode lečenja,pa krenimo redom…

PRIRODNI LIJEK ZA GLJIVICE NA LICU

Ukoliko su lišajevi na licu i vaš problem ,isprobajte sledeći jednostavan recept..Ceđeni sok od svežih jagoda nanesite na lice u vidu maske, uveče pre spavanja, a nakon 20 minuta isprerite sa vodom. Terapija se ponavlja 7 dana.

RECEPTI ZA ČIŠĆENJE KOŽE

Dve kašike usitnjenog lista nane, cveta nevena i korena maslačka i celera potopiti u litar maslinovog ulja. Flašu zatvoriti i čuvati oko 5 nedelja na toplom mestu.Melem koristiti za mazanje obolelog dela kože, koji je prethodno očišćen čajem od kamilice.
Ulje miloduha blagotvorno deluje na kožu lica i pomaže i kad su u pitanju lisajevi na kozi .Koristi se tako što se nekoliko kapi ovog ulja pomeša sa sojinim uljem i nanosi na obolelo mesto.
Zgnječiti zelenu koru od mladih oraha i dobijenom kašom mazati lisajeve na kozi četiri puta na dan, sve dok ne nestanu.
Macarat bokvice – 30 g svežih listova bokvice oprati, usitniti,staviti u flašu i preliti sa 120 ml maslinovog ulja. Ulje treba sasvim da potopi lišće. Ostaviti da stoji na suncu 40 dana, pa procediti kroz gustu tkaninu i sipati u tamnu flašu. Ovim preparatom mazati obolela mesta na koži.

KREMA ZA LIŠAJEVE OD NEVENA

Nabrati i sitno iseckati dve pregršti nevena (cvetova, listova i stabljika). Pola kilograma kvalitetnog svinjskog sala (može i masti) staviti u posudu srednje veličine i zagrejati do ključanja. U vrelu mast ubaciti iseckani neven i ostaviti da baci ključ, a onda promešati i skloniti s vatre. Posudu poklopiti i ostaviti da prenoći na sobnoj temperaturi. Sutradan smesu treba samo blago zagrejati i to toliko da se može procediti. Mast sipati u odgovarajuću posudu i mazati obolelu kožu, više puta na dan i lisajevi na kozi će se vremenom povući.

JABUKOVO SIRĆE ZA KOŽU

Upotrebljava se za suzbijanje raznih bolesti kože i sluzokože, a primenjuje se spolja i iznutra. Međutim, pošto je u pitanju veoma jaka supstanca, za tretman gljivične infekcije kože preporučuje se primena jabukovog sirćeta razblaženog vodom.Nikako ne koristiti obično sirce jer može razbuktati razmnožavanje gljivica. Jabukovo sirce korisno je za lišaj na glavi, odnosno na vlasištu, a u tom slučaju preporučuje se i orahovo ulje.

PRETJERANA NJEGA I GLJIVIČNE INFEKCIJE KOŽE

Dermatolozi ističu da prekomerna upotreba sapuna i vode, kao i nekih drugih agresivnijih sredstava za higijenu i negu, kao i piling kože uništavaju njenu prirodnu floru i povećavaju sklonost za lišaj na koži. Nakon svakog tuširanja na kožu treba naneti hidratantnu kremu, mleko ili prirodno ulje kako bi se stvorio zaštitni sloj .Treba izbegavati hemijske proizvode koji sadrže konzervanse i mirise, a prednost dati prirodnim sredstvima, kojih je sve više na našem tržištu. Takođe, možete i sami napraviti mešavinu maslinovog i lanenog ulja,vode i malo soli i time tretirati kožu nakon tuširanja.Osobe koje imaju problema s prekomernim znojenjem moraju češće da menjaju odeću,jer je vlažna i iziritirana koža pogodno tlo za kožni lišaj .

Izvor: dijetamesecevemene

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives