Eliksir zdravlja: Džem od maslačka!
Džem od maslačka je najbolje da uzimate ujutro, na prazan stomak, a možete da ga pomješate sa zelenim čajem ako želite da očistite organizam od štetnih sastojaka koje su se nakupile tokom zimskih dana.
Odličan je i protiv astme i bronhitisa ako se uzimaju dvije pune kašike svako jutro na prazan stomak.
Maslačak je vjesnik proljeća, ukrašava livade i bašte, veoma je ljekovit. Možete ga naći na svakom koraku, ali ako ga koristite za čaj, džem ili stavljate listove u salatu, berite ga daleko od saobraćajnica. Svi dijelovi su puni vitamina, cvjetovi se beru u aprilu i maju, a korijen vadi u rano proljeće ili ranu jesen.
Sadrži obilje cinka, flavonoida, vitamina B, sterola, tanina, kalijuma, dok su listovi su bogati gvožđem i vitaminom C.
Čaj od korena maslačka je blagotvoran za jetru, a od ove biljke se pravi i ukusan džem.
* Otkinite 300 do 400 žutih cvjetova, prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 24 časa. Sutradan dobro iscijedite i sipajte pola litra tople, prokuhane vode, pa kuhajte 20-ak minuta. Dodajte 1 kg šećera, dva sitno iseckana limuna (može i s korom ako ste je dobro oprali) i kašičicu limuntusa, kuhajte još pet minuta. Kada džem dobije boju meda, skinite s ringle, sačekajte da se ohladi i procjedite kroz gazu. Kuhajte još dva minuta i sipajte u čiste tegle.
Džem od maslačka je najbolje da uzimate ujutro, na prazan stomak, a možete da ga pomiješate sa zelenim čajem ako želite da očistite organizam od štetnih satojaka koje su se nakupile tokom zimskih dana. Odličan je i protiv astme i bronhitisa ako se uzimaju dvije pune kašike svako jutro na prazan stomak.
Izvor: novosti
About author: Biljna medicina
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pokreće Blogger.
Menu :
0 komentari: