Doboš torta (original recept)







Za izradu Doboš torte je potrebno veliko strpljenje i pažljiv rad. Izazov svima i pravi se u mnogobrojnim varijantama, ali samo je jedan original...osam tankih kora, čokoladni puter krem i grilijaš ukrasne trake....


Sastojci

Kore

8 jaja
8 kašika šećera
8 kašika brašna
prašak za pecivo
Fil

4 jaja
200 g šećera
1 vanil šećer
150 g crne čokolade (70% kakaa)
250 g putera
Grilijaš glazura

100 g šećera
5 g putera ili margarina

Priprema

Razdvojiti žumanca od belanceta. Ulupati u čvrst sneg belanca, dodavati šećer uz stalno mućenje i na kraju varjačom umešati žumanca i brašno. Ispeći 8 tankih kora u pripremljenom okruglom kalupu.

Umutiti penasto jaja i šećere na pari. Dodati čokoladu i mešati dok se ne rastopi. Margarin izmiksati i sjediniti sa čokoladnim kremom. Filovati kore kremom. Zadnju koru premazati karamel glazurom: u šerpici rastopiti šećer dok ne dobije lepu braon boju, dodati na vrh noža malo putera ili margarina, sjediniti, preliti koru i razmazati ravnomerno svuda.

Oštrim vrelim nožem premazanim margarinom iseći parčad kore, odnosno obeležiti ivice parčadi. Zatim lagano seći ukrase, staviti na tortu i ukrasiti celu čokoladnim filom.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives