
Ne samo da su ukusne, cvekle su pravo skladište zdravih nutrijenata. Ovo porće sadrži malu količinu kalorija (44 kcal/100g) a veliki procenat dobrih ugljenih hidrata i minerala koji će mam dugo dati osjećaj sitosti.
Podsjetnik
Njeni ljubitelji ne trebaju poticaj za uvrštavanje ove zdrave namirnice u prehranu. Cvekla je rudnik minerala poput magnezija, kalija, kalcija, željeza i sumpora. Prvi savjet koji će dati svaki doktor kod dijagnoze nedostatka željeza u krvi je uvrštavanje cvekle na jelovnik. Pigment antocijan od kojeg je cvekla crvena djeluje na suzbijanje zloćudnih bolesti, odnosno smanjuje ćelije tumora, a napadnuto tkivo ponovno poprima normalnu staničnu strukturu.
Par kriški cvekle začinjenih sa malo maslinovog ulja i jabukovog sirćeta i vaš će imunitet biti sposoban da se izbori sa svim štetnim mikroorganizmima sa kojim se susreće. Zato vam donosimo recept za najjednostavnijiu, brzu i sočnu salatu od svekle!
Sastojci:
- dvije srednje cvekle
- 2-3 kašike jabučnog sirćeta
- 1-2 kašike maslinovog (ali može i suncokretovog) ulja
- malo soli
Priprema:
Staviti litar vode da proključa; Zatim cvekle (neoguljene) staviti da se kuhaju oko 40 minuta; Nakon kuhanja ih oguliti (lako se skida kožica) i isjeckati po želji. Dodati ulje i sirće i posoliti po potrebi. Dobićete dovoljno salate za jedan obrok za dvoje.
Savjet plus: Ako imate teglu u istu dodajte ulje, sirće i so, zatim je zatvorite i dobro protresite dok se tri sastojka ne sjedine. Onda dodajte cveklu i opet protresite teglu, ali ovog puta malo laganijim potezima. Ostavite 10tak minuta da odstoji i servirajte. (Usput, salata odlično ide uz krompir čorbicu s povrćem!)
0 komentari: