
Volite da jedete beli luk, a muči vas loš zadah nakon konzumacije? Ne brinite se, jer upravo zbog alicina koji ima taj specifičan miris, beli luk je namirnica prepuna zdravlja
Do sada je mnogobrojnim studijama utvrđeno da beli luk ima snažna svojstva antioksidansa, dobro utiče na imunitet, poboljšava krvotok, smanjuje holesterol, a sve zbog moćnog alicina koji sadrži u sebi.
Moćni alicin
Alicin je hemijski spoj naučnicima već dugo poznat zbog svojih antibakterijskih i fungicidnih svojstava. Stoga se veruje da beli luk deluje protivupalno kod viroza i prehlada, protiv štetnih molekula kiseonika odnosno slobodnih radikala, radi kao prirodni razrjeđivač krvi, bori se protiv bakterija, blokira kancerogene stanice, usporava ubrzanu deobu ćelija što je znak raka i pozitivno deluje na obnovu DNK, herpes ili bradavice. Iako postoji mnogo oprečnih studija, naučnicii se slažu da češnjak može ublažiti i skratiti trajanje prehlada i viroza.
Prema istraživanju National Cancer Institutea, preliminarne studije pokazale su da konzumiranje belog luka može potencijalno smanjiti rizik od nekih drugih vrsta raka, posebno onih koje se odnose na probavni trakt. To su rak želuca, debelog creva, jednjaka i gušterače. Jedna druga velika studija sprovedena u Kini i objavljena u časopisu 'Cancer Prevention Medicine' pokazala je kako jedenje češnjaka nekoliko puta nedeljno smanjuje rizik od raka pluća za čak 50 posto.
0 komentari: