MEDNE RECEPTURE ZA MALOKRVNOST, RANE, ČIREVE, ANEMIČNOST, SRČANA OBOLJENJA






Nije samo šećer ono što med čini vrijednim. Možda veću korist imamo od mineralnih materija, aminokiselina, enzima, vitamina, svih elemenata u tragovima, i sve to bez aditiva, konzervansa, spakovano u najprirodnije pakovanje i odmah spremno za upotrebu. Nije čudo što specijalne jedinice koriste mješavinu meda i ekstrakta kafe kada se traži da tijelo izdrži nadljudske napore. Istina, ovu mješavinu nećete naći u prodavnicama,ali uz pomoć nes kafe i malo meda može svašta da se uradi.

Postoje stari recepti s medom koji će vam pomoći u regulisanje tjelesne težine. Ukoliko želite da skinete masne naslage, prije svakog obroka popijte čašu mlake vode u kojoj su rastvorene dvije kafene kašičice meda, sačekajte nekoliko minuta, a zatim jedite manji obrok. Med će održati nivo energije dovoljno visoko da podrži manji kalorijski unos, a nadoknadiće sve hranljive materije u redukcionoj dijeti.

Ako želite da dobijete na težini, prije svega na mišićnoj masi, poslije svakog obroka pojedite tri kašičice meda, što će podržati sve anaboličke procese, uz dodatni unos minerala, vitamina, enzima i svih potrebnih nutrijenata.

Dobro poznati napitak na bazi meda koji čisti organizam, daje energiju i djeluje preventivno i terapeutski jeste mješavina dvije kašičice meda i jedne kašičice jabukovog sirćeta sa dva decilitra mlake vode. Najčešće se koristi ujutru, umjesto kafe i drugih napitaka, ali dobro dođe i tokom napornih dana. Jabukovo sirće može se zamijeniti limunovim sokom, a ukoliko se ovom rastvoru dodai 10 kapi petnaestoprocentnog rastvora propolis kapi, dobija se ljekoviti napitak za sve uzraste.

I sportisti imaju pozitivna iskustva s medom: često se medom zamjenjuju svi prosti šećeri u ishrani, posebno u periodu kada se brusi forma, a energetski unos mora da ostane visok.

NAPITAK PROTIV MALOKRVNOSTI

Šaka suhih trešanja zajedno sa košpicama istuca se u avanu. Tome se doda šaka kamilice. Sve se to stavi u lonac, u koji se sipa jedan i po litar vode i drži se na ringli dok ne uvri na pola. Ostatak se onda procijedi i u procjeđenu vodu doda se pola litra starog crnog vina i 250 grama meda, po mogućnosti tamnog, šumskog meda. Ovaj napitak se pije tri puta dnevno po pola čaše, uvijek da bude topao.

SIRUP PROTIV KAŠLJA

Potrebno je 200 mililitara maslinovog ulja, 200 grama žutog šećera, 200 grama meda, šest limuna samljevenih na mašini za meso (prije toga očistiti koru ). Sve ove sastojke izmiješati i ostaviti da stoji 10 dana na hladnom mjestu.

Uzima se po jedna kašika, tri puta dnevno, prije jela. Sirup je pogodan i za astmatičare, jer pomaže kod iskašljavanja.

VINO S MEDOM ZA SRČANA OBOLJENJA

Potrebno: 200-300 grama luka, 100 grama meda, 6 dl dobrog bijelog vina Priprema: Isjeckan luk držati u vinu i medu 10 dana. Procijediti. Upotreba: Uzimati tri puta jednu kašiku ili dva puta dnevno jednu rakijsku čašicu.

MELEM ZA RANE

Pšenično brašno i med dobro se izmiješaju i namaže se čista lanena krpa kojom se privije rana. Obloga se mijenja dva puta dnevno. Za rane i žuljeve upotrebljava se ova smjesa: rastopi se med, ulje i vosak i napravi se mast koja se stavlja sa čistim zavojem na rane ili žuljeve.

MELEM ZA ČIREVE

Med, ražano brašno, žumance, šafran i kora hljeba- od svega toga napravi se tijesto i stavlja na čireve.

SMJESA ZA ANEMIČNE

Potrebno je pola kilograma livadskog meda, pola kilograma mljevenih oraha i pola kilograma limuna. Sve se izmješa, čuva na haldnom mjestu i uzima se svaka tri do četiri sata po jedna kašičica. Ova smjesa veoma je dobra za oporavak anemičnih i iscrpljenih osoba.

CVEKLA SA MEDOM

Potrebno je šest cvekli srednje veličine, 100 grama meda i sok od jednog limuna. Izrendati cveklu, posuti šećerom i ostaviti da odstoji pola sata. Zatim procijediti kroz cjediljku i dodati med i sok od limuna. Ovaj vitaminski sok preporučuje se djeci u razvoju i za jačanje organizma.

NAPITAK OD JABUKA I LIMUNA

Nabaviti pola kilograma jabuka, tri limuna i 100 grama meda. Jabuke oprati i svaku isjeći na osam dijelova. Složiti isječene jabuke u čist sud i preliti ključalom vodom, a zatim i medom. Poslije jednog sata voda se ocjedi i izmješa sa sokom od limuna. Pije se kao osvježavajući napitak.

NAPITAK ZA ŽUČ

Dva decilitra bijelog vina, dva decilitra meda i dva decilitra maslinovog ulja zajedno se prokuhaju, ohlade i na prazan stomak uzimaju se po dvije kašike.

ZA OPORAVAK POSLIJE BOLESTI

Jedan kilogram meda pomiješa se sa pola kilograma izrendane i ocjeđene mrkve i sto grama isjeckanih oraha. Ostavi se na hladnom mjestu dva dana. Preporučljivo je uzimati ga ujutru.

ZA ASTMATIČARE

Uzima se jedna šolja meda i dvije šolje mladog kravljeg maslaca. To se dobro izmiješa da bude pjenušavo i stavi se u staklenu teglu, pa se svako jutro i veče uzme po jedna supena kašika.

ZA UBLAŽAVANJE ŽEĐI

Blago zaslađena voda medom ublažava žeđ kod bolesnika. Još je bolje ako se u tom rastvoru doda i sok od limuna.

KOKTEL OD MINERALA

Narodna medicina predlaže i ovaj jednostavan recept za zadovoljenje potreba organizma u mineralnim sastojcima: uzmu se dvije kašičice meda i dvije kašičice jabukovog sirćeta i to se razmuti u dva decilitra vode. Takav napitak se pije jedanput ili više puta u toku dana, zavisno od umnih i fizičkih naprezanja.

KAD DJECI NIČU ZUBI

Prilikom nicanja i rasta zuba dolazi do čestih upala sluzokože u ustima. Tada je potrebno medom povremeno namazati usta i desni djeteta.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives