Sigurno ste se pitali: Kako je moguće da kroz tako malen otvor izađe nešto tako veliko?




Kada ste vidjeli trudnu ženu vjerojatno ste se zapitali kako je moguće da kroz tako malen otvor izađe nešto tako veliko? No kao i muško, i žensko je spolovilo sposobno rasti. Razlika je jedino u tome što je vagina skrivena od pogleda. Maternica može narasti da u nju stanu dvojke, pa i trojke, stoga nema pretjeranog čuđenja da narastu i ostali organi za rađanje. Naime, dijete se rađa kroz zdjelicu i to nakon što je raslo u maternici. Zdjelica je oblikovana kao zakrivljeni dimnjak. Zvuči komplicirano? Nimalo. Zdjelica zadobije odgovarajući oblik za prolaz glave novorođenčeta tijekom poroda.

Kad gledate strukturu ženske zdjelice kao presjek odvojeno od ostatka tijela, odozgo je vidljiva uvala koja oblikom čak i podsjeća na glavicu novorođenčeta, a odozdo ispust kroz koji beba prolazi tijekom rođenja.

Zdjelica je koštani prolaz kroz koji beba putuje kada dolazi na svijet. Tijekom trudnoće tijelo proizvodi hormone koji omekšavaju zglobove zdjelice kako bi povećali njezinu fleksibilnost i time pomažu rađanju djeteta.

Ženska se zdjelica sastoji od tri velike kosti, dvije bočne i jedne krsne, i jedne male, takozvane trtične kosti. Bočne su kosti s krsnom spojene pomoću zglobova ojačanih ligamentima, a međusobno su spojene hrskavičnim spojem (simfizom), odnosno vezivnom hrskavicom. Svi ti spojevi koji su izvan trudnoće čvrsti i negibljivi, postaju u trudnoći elastičniji zbog posebnog hormonalnog statusa koji se za vrijeme trudnoće uspostavlja.

Veličina zdjelice tako nije fiksna kategorija budući da se radi o četiri odvojene kosti međusobno povezane ligamentima na zglobovima. Hormon relaxin opušta te ligamente u kasnoj trudnoći kad se tijelo priprema za porod.

Svojim rastom dijete čini sve veći pritisak na kralješke i na kraju trudnoće glavica koja je najteža pod utjecajem gravitacije pomiče se prema dolje i slijedi krivulju te dolazi do krsne kosti. Oblik kosti usmjerava glavu da se porodi ispod pubičnog luka. Gravitacija je u porođaju jako važna jer povećan pritisak koji omogućuje lakše otvaranje zdjelice, što prostor kroz koji dijete izlazi može proširiti čak do 28 posto.

Pubični zglob sprijeda može se tijekom poroda proširiti za cijeli centimetar i malo više kako bi omogućio prolaz glavici bebe. Dva zdjelična zgloba tijekom poroda također se šire na stranu i otvaraju poput lijevka kako bi proširili prostor porodnog kanala i prihvatili oblik glavice djeteta kako se ono spušta kroz zdjelicu.

I trtica se tijekom poroda pomiče te na taj način proširuje prostor za 2 centimetra. Sjedne kosti mogu dodatno proširiti prolazni prostor još za 1,5 centimetra.

Gravitaciji trudnice pomažu svojim kretanjem. Trudnice trebaju koristiti tijelo i izbjegavati ležanje.

Sfinkteri su mišići koji svojim zatvaranjem ili otvaranjem omogućuju zadržavanje ili ispuštanje izlučevina poput urina ili stolice iz ljudskog tijela, no osim mjehura i analnog otvora, vrat maternice i vagina spadaju u istu skupinu mišića.

Sfinkteri su kružna grupa mišića koji obično ostaju stisnuti kako bi zatvarali određene organe dok se ne pojavi potreba da nešto propuste. Zadaća je svakog sfinktera da se opusti i rastegne koliko je potrebno kako bi se otvorio dovoljno da omogući prolaz onomu što kroz njih mora proći, piše Klokanica.hr.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives