Ovih sedam namirnica potajno tamne vaše zube





Većinom je dobro poznato da crno vino, kava i pušenje mogu ostaviti ružne tragove, no lista sličnih namirnica je znatno dulja


Ako želite savršen osmijeh, morate se pobrinuti da vaši biserno bijeli zubi zadrže svoj sjaj. Naravno, na tržištu postoji mnoštvo proizvoda koji vam u tome mogu pomoći, pa i stomatološke ordinacije nude usluge izbijeljivanja zubi. Većinom je dobro poznato da crno vino, kava i pušenje mogu ostaviti ružne tragove, no lista sličnih namirnica je dulja. Pritom biste se mogli iznenaditi što sve može utjecati na boju vaših zubi.

BOBIČASTO VOĆE: Razno bobičasto voće, poput kupina, borovnica ili malina vrijedan su doprinos zdravoj prehrani. U malenim plodovima krije se pravi rudnik vitamina, minerala i antioksidansa, pritom su sočni, ukusni i niskokalorični. No, treba znati da se njihovi jarko obojani pigmenti lijepe za caklinu zubi stvarajući tanki omotač.

CIKLA: Sigurno ste više puta očajavali, pokušavajući oprati mrlju od cikle s odjeće. Tada vam neće biti teško zamisliti što ona može učiniti vašim zubima. Zato, operite zube odmah nakon obroka kako biste štetu sveli na najmanju moguću mjeru.

KREKERI: Teško je zamisliti da krekeri nježnih i zemljanih boja mogu na bilo koji način utjecati na boju vaših zubi. Pa ipak, mnogi u sebi sadrže rafinirane ugljikohidrate koji se pretvaraju u šećer, te tako postaju plodno tlo bakterijama koje će vašim zubima narušiti sjaj.

ACETO BALSAMICO: Aromatičan ocat koji se tradicionalno proizvodi u Modeni iz koncentriranog soka ili mošta bijelog grožđa, izuzetno je cijenjen u kulinarstvu. Međutim, pigmenti koji octu daju tamnu boju svrstavaju ga na listu namirnica koje ugrožavaju bjelinu vaših zubi. Najbolje ga je koristiti samo kao začin za zelenu salatu, jer ona stvara "barijeru" koja će štititi zube od mrlja.

KISELI KRASTAVCI: Objašnjenje je vrlo jednostavno - njihova kiselina može dovesti do erozije zubne cakline, pa time izazvati i mrlje.

ČAJ: Nisu samo zubi ljubitelja kave ugroženi, na toj listi nalaze se i zubi čajoljubaca. Pretjerivanje u toplom napitku bogatom pigmentima s vremenom će dovesti do žutila zubi.

UMAK OD RAJČICE: S obzirom na kiselost rajčice te njezinu intenzivnu boju, umak od rajčice i ketchap mogu uzrokovati mrlje i eroziju cakline.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives