MILIJUNI BAKTERIJA NA VAŠEM MOBITELU: Prijete ozbiljne zaraze, evo zbog kojih bakterija! (FOTO)





Ako to činite, odviknite se od navike držanja mobitela u ili pored kreveta, a osobito pažljivi budite prema tome gdje mobitele drže vaša djeca.

Mobiteli su postali neizostavan dio gotovo svačije svakodnevice. S nama su gotovo 24 sata dnevno pa tako prate i svu prljavštinu koju na njih prenesemo rukama, ali i s mjesta na koja ih odlažemo i slično. Na koncu dana mnogi svoj mobitel ponesu i u spavaću sobu, možda i pored uzglavlja. Ostavimo li po strani zračenja mobitela koja su također tiha prijetnja, valja imati na umu da mobiteli prijete i mnoštvom bakterija.

Studenti bakteriologije sa Sveučilišta u Surryju proveli su malo istraživanje. Naime, svoje su mobitele izvadili iz torbica i džepova te ih ostavili u petrijevim šalicama tri dana i noći. Kada su ih izvadili, zatekli su stravičan prizor. Već je golim okom bilo jasno da su mobiteli posve prekriveni bakterijama, a mikroskopski su pregledi to i dokazali i zapanjili mlade istraživače.

TMeđu vidljivim bakterijama bio je čitav spektar streptokoka, izazivača kožnih oboljenja, bakterija koje izazivaju trovanje hranom, plijesni i drugih gljivica, pa i onih bakcila koji izazivaju sepsu, odnosno otrovanje krvi.

U skladu s tim, stručnjaci savjetuju redovito čišćenje mobitela antiseptičkim tekućinama ili vlažnim maramicama. Ako to činite, odviknite se od navike držanja mobitela u ili pored kreveta, a osobito pažljivi budite prema tome gdje mobitele drže vaša djeca.



0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives