ČIR NA ŽELUCU SIMPTOMI I LEČENJE LEKOVITIM BILJEM






Cir na zelucu (peptički ulkus) i dvanaestopalačnom crevu zapravo su ranice na sluzokoži tih organa, koja nastaju kao posledica slabljenja zaštitnog sloja koji uzrokuje bakterija Helicobacter pylori  svojim delovanjem ili kao posledica uzimanja nesteroidnih protivupalnih lekova.Masna i previše začinjena hrana ,koja se češće konzumira tokom hladnih zimskih dana,dodatno pogoršava probavu ,postojeće tegobe i bolesti,kao što su gastritis,dijareja,opstipacija,nadutost stomaka  i čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.






CIR NA ZELUCU SIMPTOMI

Simptomi cira na zelucu su najčešće karakterišu kao uporni i tupi bolovi u zelucu koji se javljaju i nestaju u razmacima od nekoliko dana do nekoliko nedelja.Takođe,bol u zelucu se može osetiti usred noći (na prazan želudac), a smiruje se uzimanjem hrane, međutim, ako je peptički ulkus prisutan na zidu želuca, tegobe se nakon jela obično pogoršavaju. Za cir na zelucu simptomi su i  slabljenje apetita,gubitak telesne mase. podrigivanje,nadutost,  mučnina i povraćanje.Čirevi na želucu se znatno češće javljaju kod muškarca nego kod pripadnica lepšeg pola i bolest se najčešće javlja kod osoba koje imaju između 20 i 45 godina života.



CIR NA DVANAESTOPALACNOM CREVU SIMPTOMI

Duodenalni ulkus takođe karakterišu jaki i intenzivni bolovi ,koji nastupaju nakon obroka.Najčešće se bolovi jave od 90 do 180 minuta nakon jela ,neretko se pored jakog bola javlja  i mučnina i gađenje.

KAKO SE DIJAGNOSTIKUJE ČIR NA ŽELUCU

Osnovne dijagnostičke metode ,endoskopsko i radiološko ispitivanje lokalizuju,utvrđuju veličinu i izgled samog ulkusa.Dok se histološke karakteristike proveravaju sa ciljanom biopsijom.U 95% slučajeva kombinacija gore pomenutih metoda otkriva i određuje da li je u pitanju benigno oboljenje ili malignitet - rak želuca.Ukoliko se otkrije bakterija Helicobacter pylori ,lečenje čira se značajno razlikuje od terapije ulkusa koji su izazvali nesteroidni antiflamatorni lekovi.Da bi se utvrila uspešnost terapije ,testira se dah pacijenata - urea izdisajni test.


  ČIR NA ŽELUCU ISHRANA

NAMIRNICE KOJE SE TREBAJU IZBEGAVATI

cir na zelucu simptomiObolelima od ulkusne bolesti ne preporučuju se sveža pecivo i hleb, raženi i kukuruzni integralni hleb, masna testa i jela s kvascem (palačinke,krofne), topljeni i masni sirevi, kao i oni koji sadrže plemenite plesne, pavlaka puno-masno i kiselo mleko sa visokim procentom masnoća, divljač,svinjetina, guščje meso.Takode, ne savetuje se konzumiranje prženog ,dimljenog, masnog, pohovanog i jako usoljenog mesa kao i ribe, svih vrsta konzervisane hrane i iznutrica, lignji, salame, kuvanih i prženih i tvrdo kuvanih jaja,trajnih kobasica, čvaraka,guščje i svinjske masti. Moraju da izbegava izrazito slatko voće,majonez ,poveće količine džema i marmelade,bademi,orasi,trešnje,smokve, kiseli kupus, grašak,kelj, sočivo,soja, pasulj,krastavci, pečurke, papriku, rotkve, svež beli i crni luk. Cir na zelucu isključuje i sledeća jela pečeni krompir,koncentrat od paradajza,kečap, plavi paradajz ,instant gotove supe, torte ,slatkiši, kvasna i pržena testa,čokolada, ren,gazirana pića, kafa, , sladoled,ljuta paprika, sirce, senf, biber, crni čaj i previše alkalne vode.

ŠTA SMEMO JESTI ?

Da bi se peptički ulkus držao pod kontrolom,neophoodna je pravilna ishrana.Obolelima se preporučuje da jedu stariji hleb,dvopek,pirinač,kukuruzni i pšenični griz,peciva koja nisu zaslađena,posni sir,obrano mleko,nemasne sireve,dinstano,kuvano ili pečeno u foliji meso (piletina,jaretina,teletina,junetina,jagnjetina),biljna ulja,meko skuvana jaja,margarin i puter u manjim količinama.Za cir na zelucu se preporucuju i narendane jabuke,banane,kompot,suvo voće,male količine džema.Povrće se kuva,dinsta pa i pasira kao npr:blitva,spanać,krompir,prokelj,karfiol,boranija,mladi grašak,cvekla,tikvice,zelje,sok od kupusa i svež kupus,može i paradajz ali bez semenki i kora.Takođe bolesnici mogu jesti zelenu salatu,griz,puding,razblaženu limunadu,med,peršun,blage biljne čajeve,sutlijaš,lovor,kuvani luk,šargarepu i minerelnu vodu.


CIR NA ZELUCU LECENJE

Da bi lecenje cira dalo dobre rezultate najpre se trebaju otkriti uzročnici.Među njima su najčešće alkohol,nepravilna ishrana i stres.Pravilno lečenje podrazumeva i striktno pridržavanje terapije koju vam je prepisao lekar i njeno sprovođenje do kraja,kao i promena načina ishrane i životnih navika.Ukoliko se svega ovoga pridržavate kako treba,cir na zelucu se ne javlja u čak  90% slučajeva.Terapiju pripisuje isključivo lekar i ona ponajviše zavisi od dijagnostike.U slučaju da je ulkus izazvala bakterija Helicobacter pylori ,obolele osobe treba da oblažu sluznicu zaštitnim slojem,smanje kiselost želuca i uzimaju preparate koji će da unište uzročnika.Antibiotici se ne uključuju ukoliko čirevi na želucu nisu uzrokovani bakterijom,već se preporučuju samo blokatori za lučenje kiseline.

CIR NA ZELUCU PUCANJE I KRVARENJE

Neke od najozbiljnijih komplikacija su krvarenje čira,penteracija i perforacija.Krvarenje je veoma neugodno jer se povraća krv koja je crne boje,liči na talog od kafe i stolica je crna kao katran.Ove tegobe su naročito ozbiljne kod starijih ljudI.Perforacija čira je izlivanje sadržaja u trbuh ,kada čir želuca uspe da probije sve slojeve sluznice i sluzokože i ume biti opasan po život.

CIR NA ZELUCU LECENJE BILJEM





MED,MASLINOVO ULJE,LIMUN I JABUKOVO SIRĆE

Pomešajte pola kilograma meda,sok od 2 limuna,5 dl maslinovog ulja i do 100 ml jabukovog sirćeta(može i 50 ml)
Dobijenu smesu držite u frižideru u zatvorenoj tegli.Pre konzumacije je neophodno smesu promešati sa drvenom kašikom.
Jedite po supenu kašiku pola sata pre jela 3 x dnevno.
Kada potrošite dobijenu mešavinu,pauzirajte sa lečenjem naredne 4 nedelje,a zatim je ponovo napravite i ponovite tretman.Uz ovaj prirodni lek za čir preporučuje se i konzumiranje 5-6 oraha svaki dan.

KAKO POJAČATI SLUZOKOŽU ŽELUCA ?

Potrebno nam je :suncokretovo ulje,mleveno laneno seme i med.
Pomešajte 100 grama mlevenog lanenog semena sa 50 g suncokretovog ulja i meda i stavite u frižider.
Izjutra na prazan stomak uzimajte po supenu kašiku mešavine.
Terapija traje 14 dana.

PRIRODNI LEK ZA CIR NA ZELUCU - PROPOLIS

Za cir na zelucu i ublažavanje tegoba se delotvorno pokazala i sledeća terapija

250 grama svežeg putera(bez konzervansa) sipajte u teglu i prelijte sa alkoholnim rastvorom propolisa ( 30 ml) i sve dobro promešajte.
Uzimajte po malu kašičicu svako jutro pre doručka.
CAJ ZA CIR NA ZELUCU

...od nevena

Kašiku osušene biljke prelijte sa čašom vrele vode. Poklopite i ostaviti da odstoji do
10 minuta. Procedite i pijte  sveže pripremljen čaj.
...od koprive

Tri kašike usitnjene koprive stavite u 2 litra vode i pustite da odstoji narednih 12 sati.
Posle toga poklopite šerpu i kuvajte 30 minuta na laganijoj vatri.
Prohladite čaj,dobro procedite i pijte 3 x dnevno po šolju pre jela.

ČAJNA MEŠAVINA ZA LECENJE CIRA

Pomešajte 4 kašike hajdučke trave,3 kašike nane(pitome),po dve kašike lista šumske jagode i kičice,po kašiku pelina i žalfije
Uzmite jednu kašiku od mešavine i sipajte u pola litra proključale vode.Kuvajte jedan minut i zatim sklonite sa vatre i preklopite.
Nakon što se čaj ohladio,dobro ga procedite i pijte po pola čaše pre i nakon jela.
Ovaj lekoviti napitak pomaže kod bolova želuca,a preporuka je i da se uzima hladno cedjeno maslinovo ulje pre večere(1 kašika),kao i sok od svežeg kupusa(pre ručka)..

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives