Slabost i iznemoglost su takva stanja u kojem organizam postaje manje otporan. To je posljedica nepravilnog rada pojedinih žlijezda i mršavljenja zbog različitih bolesti. Najveća se iznemoglost osjeća nakon dugotrajnih bolesti. Takvi bi bolesnici morali uzimati okrepljujuću hranu, prije svega onu koja sadrži dovoljno vitamina. U narodnoj medicini su veoma cijenjeni bijeli luk, med i razna gorka sredstva (amara)
Za liječenje opće slabosti, iznemoglosti i sličnih smetnji nastalih kao posljedica preležanih hroničnih, dugotrajnih bolesti stoljećima se u narodnoj i u modernoj medicini koristi razno ljekovito bilje. Najviše se cijeni bilje oporog okusa, tj. ono koje ima mnogo tanina. Za popravljanje apetita, pa prema tome i za jačanje, upotrebljava se mnogobrojno neotrovno gorko bilje.
Iako liječenje tim sredstvima za jačanje još nije dovoljno proučeno i naučno objašnjeno, ti se lijekovi ipak svagdje i svakodnevno koriste. Njihova upotreba stoljećima ne prestaje. Naprotiv, u posljednjim godinama sve više raste.
Najčešće se za jačanje organizma koriste: list i korijen koprive, troskot, lisac, živa trava, crni gavez, mrtva kopriva, petrovac, sporiš, podubica, trava iva, štavelj, verbena, cikorija, žuti trn, hrastova kora, žir i šišarka, orahova ljuska, pupoljci i list, cvijet, list i plod raznih vrsta ruža i brusnica, list i plod kupine, maline, ribizle, šumske i pitome jagode, ogrozda, dunje, jabuke i mušmule, kora pitomog i divljeg kestena i johe, suručica, očajnica (marulja), drijenova kora i plod, trnjine, zečja stopa, trava od srdobolje, lubeničarka (krvara), srčenjak, steža, korijen i list borovnice, zatim lincura, kičica (gorčica), gorka djetelina, cvijet suncokreta, iđirot, artičoka, odoljen, maslačak, hmelj, rudinski pelin, čempresove šišarice, komonika (divlji pelin) i drugo.
Ove se biljke uzimaju ili pojedinačno ili u mješavinama. S obzirom da se mješavine čajeva ne mogu pripremati nestručno, odoka, nego tek na osnovu poznavanja hemijskog sastava i sinergičnog farmakodinamičkog djelovanja, bolesnici se moraju obratiti liječniku za savjet i za pomoć.
Recepti za jačanje
1. Nema sumnje da je jedno od najboljih sredstava za jačanje lincura, koja se svugdje u svijetu cijeni kao vrlo kvalitetna. Lijekovi od nje mogu se izraditi na više načina, a najbolji su gorko vino i gorka rakija: 200 grama lincure nasjeckati i zdrobiti u grubi prah krupnoće pšeničnog zrna, staviti u posudu i preliti litrom najbolje rakije komovice ili najboljim starim crnim vinom, zatvoriti i držati desetak dana, a za to vrijeme po nekoliko puta dnevno dobro promućkati. Poslije toga odliti, što bolje iscijediti, razliti u manje i čiste boce, dobro začepiti i čuvati na hladnom mjestu. Piti tri puta na dan pola sata prije jela po jednu čašicu.
2. Mnogim bolesnicima pomaže čaj od ove mješavine: po pola kašičice sirištare, kičice (gorčice), iđirota i kore gorke narandže. Sve prethodno dobro usitniti, preliti s dva decilitra kipuće vode, poklopiti, ostaviti 2 sata, procijediti i piti tri puta dnevno prije jela po jednu kašičicu.
NAPOMENA: Gorki lijekovi za apetit ne smiju se zaslađivati i uvijek se piju prije jela!
Kad smo iscrpljeni, malaksali i umorni
Slabost i iznemoglost su takva stanja u kojem organizam postaje manje otporan. To je posljedica nepravilnog rada pojedinih žlijezda i mršavljenja zbog različitih bolesti. Najveća se iznemoglost osjeća nakon dugotrajnih bolesti. Takvi bi bolesnici morali uzimati okrepljujuću hranu, prije svega onu koja sadrži dovoljno vitamina. U narodnoj medicini su veoma cijenjeni bijeli luk, med i razna gorka sredstva (amara). Preporučujemo vam slijedeće ljekovite pripravke.
- Uzeti po jednu veliku kašiku sitno isjeckanog lista metvice (Mentha piperita), lista matičnjaka (Melissa officinalis) i cvijeta zohve (Sambucus nigra). Sve to staviti u 700 grama proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i piti po 200 grama prije doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.
- Uzeti dvije velike kašike sitno isjeckanog lista i cvijeta hajdučice (Achillea millefolium) i po jednu veliku kašiku sitno isjeckanog lista i cvijeta trave ive (Teucrium montanum) i lista koprive (Urtica dioica). Sve to staviti u 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.
- Uzeti pet velikih kašika sitno isjeckanog mladog lista koprive (Utrica dioica) i staviti u 1 litru vruće proključale vode. Ostaviti poklopljeno tri sata izvan štednjaka. Procijediti i piti po 2 dl poslije doručka, ručka i večere. Piti 30 dana.
- Uzeti po dvije velike kašike sitno isjeckanog lista i cvijeta hajdučice (Achillea millefolium) i lista nane (Mentha piperita). Sve to staviti u 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere. Piti 30 dana.
- Uzeti po 1 veliku kašiku sitno nasjeckanog peršunovog lista (Petroselinum sativum), lista i cvijeta majčine dušice (Thymus serpyllum), korijena celera (Apium graveolens) i lista i cvijeta bosiljka (Ocimum basilicum). Sve to staviti u 7 dl proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i piti po 2 dl tri puta dnevno prije jela. Piti 10 dana.
- Uzeti po 1 veliku kašiku sitno nasjeckanog ruzmarinovog lista (Rosmarinus officinalis), lista i cvijeta hajdučice (Achillea millefolium) i lista i ploda koromača tj. komorača ili slatkog kopra (Foeniculum vulgare). Sve to staviti u 7 dl proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere. Piti 5 dana.
Savjet plus
Uzimajte čaj od pasje ruže (šipka), jer on sadrži mnogo vitamina C, jača organizam i povećava njegovu otpornost. Čaj od divljeg pelina potiče apetit.
- Uzimajte dnevno bar po jednu čehnu bijelog luka.
- Jedite jaje s limunom tri puta sedmično ujutro.
- Prije glavnih obroka uzmimo i po pola kašičice gline s malo vode, a nakon obroka popijemo čaj kao kod slabog rada jetre.
- LJEŠNJACI kao jelo povoljno djeluju kod iscrpljenosti i slabokrvnosti.
- KAŠIKA MEDA I LIMUNOV SOK (izmiješamo ili ih mikserom izmutimo, prelijemo mlijekom te popijemo).
- Žumance (umutimo ga s crvenim vinom te popijemo); zob (pahuljice su najhranjivije jelo za iscrpljene ljude); jaje (umutimo ga s vodom, prema potrebi zasladimo te uzimamo dva puta na dan za vrijeme obroka).
VELIKA SLABOST ORGANIZMA
Kod velike slabosti organizma zbog česte stolice, bolesti želuca, jetre, slezene, nadimanja i bolesti trbuha, nervoze, itd. preporučujemo sljedeće ljekovite pripravke:
- Uzeti po jednu veliku kašiku sitno isjeckanog lista breze (Betula alba), lista nane (Mentha piperita) i lista matičnjaka (Melissa officinalis). Sve to staviti u 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zasladiti medom. Piti tokom dana cijelu sedmicu.
- Uzeti po dvije velike kašike sitno isjeckanog korijena koprive (Utrica dioica) i rizoma pirevine (Triticum repens). Sve to staviti u 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zasladiti medom. Piti tokom dana po želji. Piti 10 dana.
JAČANJE ORGANIZMA
- Uzeti jedan litar svježeg soka od oskoruše (Sorbus domestica) i 1,5 kg meda te dobro izmiješati. Piti po 1 dl prije doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.
- Uzeti 10 velikih kašika sitno isjeckanog lista djeteline lucerke (Medicago sativa) i staviti u 1 litru proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i dodati 1,5 kg šećera. Kuhati blago na štednjaku jedan sat. Skloniti lonac u stranu i ostaviti ga poklopljenog dva sata. Staviti u staklenke i piti po 0,5 dl poslije doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.
- Uzeti po jednu veliku kašiku sitno nasjeckanog lista i cvijeta kičice (Erythraea centaurium), lista nane (Mentha piperita) i lista matičnjaka (Melissa officinalis). Sve to staviti u 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl poslije doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.
- Uzeti po jednu veliku kašiku sitno isjeckanog lista i cvijeta hajdučice (Achillea millefolium), lista i cvijeta podubice (Teucrium chamaedrys) i lista ružmarina (Rosmarinus officinalis). Sve to staviti u 7 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl poslije doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.
JAČANJE ORGANIZMA POSLIJE TEŠKIH BOLESTI
- Uzeti 100 g sitno nasjeckanog mladog koprivinog lista (Urtica dioica) i staviti u jednu litru proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i piti tijekom dana. Piti 10 dana.
- Uzeti jednu litru kupinovog vina (Rubus fruticosus) i staviti 4 velike kašike lista ruzmarina (Rosmarinus officinalis). Zatvoriti u bocu i držati u toploj sobi 20 dana. Za to vrijeme promućkati više puta dnevno. Poslije toga procijediti i piti po 100 g poslije jela. Piti 10 dana.
PREMORENOST
- Uzeti po 1 veliku kašiku sitno nasjeckanog orahovog lista (Juglans regia), lista i ploda komorača (Foeniculum vulgare) i lista i cvijeta majčine dušice (Thymus serpyllum). Sve to staviti u 7 dl proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i piti po 2 dl prije doručka, ručka i spavanja.
- Uzeti po 1 veliku kašiku sitno nasjeckanog lista kupine (Rubus fruticosus), lista i cvijeta bosiljka (Ocimum basilicum), lista imele (Viscum album) sa kruške ili topole, i podanka odoljena tj. valerijane (Valeriana officinalis). Sve to staviti u 9 dl proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procijediti i zasladiti medom. Piti prije doručka, ručka, večere i spavanja po 2 dl.
- Uzeti po 3 velike kašike sitno nasjeckanog orahovog lista (Juglans regia), lista nane (Mentha piperita), lista matičnjaka (Melissa officinalis) i lista i cvijeta stolisnika (Achillea millefolium). Sve to staviti u 1 litar dobrog vina i zatvoriti u bocu. Držati u toploj sobi 20 dana i za to vrijeme bocu promućkati više puta dnevno. Nakon toga procijediti i piti po 1 dl poslije doručka, ručka i večere.
Napomena: Koristiti recepte po 10 dana.
JAČANJE ODBRAMBENE MOĆI ORGANIZMA
Pravilnim izborom hrane i upotrebom ljekovitog bilja moguće je ojačati imunitet i spriječiti pojavu bolesti koje proljetno vrijeme nosi. Faktori koji najviše utječu na slabljenje imuniteta jesu nepravilna ishrana, stres, konzumiranje alkohola i stimulativnih sredstava i prečesta upotreba lijekova.
Konzumirajte čajeve od nane, kamilice i majčine dušice; tople napitke od limuna i narandže jer oni vlaže i griju sluzokožu štiteći je od bakterija.
Recepti
- Izmiješati 100 g soka aloje, 500 g samljevenih oraha, 300 g meda i sok od 3 - 4 limuna. Tri puta dnevno uzimati po 2 kašičice pola sata prije jela.
- Sirup od bijele repe: oguliti, naribati veliku bijelu repu, pomiješati je sa medom i pokriti kuhinjskom krpom. Ostaviti da odstoji 5 - 6 sati. Smjesu procijediti u staklenu flašu i čuvati je na tamnom i hladnom mjestu. Uzimati 3 - 4 puta dnevno po kašiku sirupa.
- Tokom 3 - 4 nedjelje svaki dan jesti po 200 - 300 g kiselog kupusa. Važno je da se kiseli kupus jede sirov i da se ne zagrijava. Može se uzimati i u kombinaciji s drugim namirnicama.
- Usitniti 2 suha lovorova lista i preliti ih sa 2,5 dl mlijeka. Kad mješavina provri, smanjiti temperaturu i kuhati još 3 minuta. Pošto pokriveno odstoji 15 minuta, mlijeko procijediti. Uzimati 2 puta dnevno tokom cijele sedmice.
- Koktel od cvekle: izrendati 3 kg cvekle i 3 kg mrkve, pa tome dodati 1 kg meda. Sve pomiješati i ostaviti da odstoji jedan dan. Od procijeđene smjese dobije se oko 2,5 l soka. Čuvati u frižideru.
0 komentari: