Pet najčešćih grešaka koje pravimo kod kuhanja supe

Pet najčešćih grešaka koje pravimo kod kuhanja supe



Iako se kuhanje supe čini kao najlakši kulinarski zadatak koji zahtjeva samo lonac vode, povrće i meso, skuhati savršenu supu nije tako jednostavno. Prilikom kuhanja mnogi od nas prave neke greške kojih nismo ni svjesni.

Ukusna i dobro pripremljena supa osim kvalitetnog predjela može biti i baza (temeljac) za brojna druga jela.


1. Kuhanje na previsokoj temperaturi

U želji za što bržim ručkom, većina će nas supi kuhati na maksimumu. U tom slučaju meso bi moglo biti suho, a povrće prekuhano. Kako bi iz svih namirnica izvukli najbolje supu je potrebno kuhati na nižoj temperaturi, odnosno krčkati.

Jačina kuhanja trebala bi biti takva da se tokom procesa kuhanja na površini svakih nekoliko sekundi pojavi jedan ili dva mjehurića.

2. Nedovoljno soli

Ništa nije toliko bitno kao pravi omjer soli. Dok kuhate supu svakako je, s vremena na vrijeme, probajte kako bi pogodili tačnu količinu začina. Vjerujte svojim osjetilima radije nego li receptu.

3. I voda je dovoljna

Iako mnogi od nas u supu stavljaju goveđu ili pileću kocku i bez nje supa može biti savršeno ukusna. Supe napravljene samo od vode s pravim omjerom začina i soli mogu biti sjajne.

Kako bi supi pojačali aromu, možete probati s jednim neobičnim začinom kojeg neki stavljaju. Naime, pred kraj kuhanja dodajte malo kore parmezana za drugačiji okus.

4. Prekuhavanje povrća

Iako mnogi odmah na početku kuhanja u lonac zajedno s mesom stave i povrće to je greška koju bi svakako trebali izbjegavati.
Naime, povrću je potrebno puno manje kuhanja nego li mesu, pa ga je potrebno dodavati postepeno u juhu, ovisno o tome koliko mu je vremena potrebno da se skuha.

Odmah na početku možete staviti celer i luk te meso, a posljednjih pola sata dodajte mrkvu i po želji ostalo povrće.

5. Neodgovarajući začini

Kako bi poboljšali okus supe i dali joj drugačiju notu često znamo eksperimentisati sa začinima te pritom pretjerati. Premda su oni najbolji način na koji možemo poboljšati okus i izgled supe pri odabiru treba paziti da se okusi dobro sljube.

Pokušajte sa svježe mljevenim biberom, začinskim biljem ili pak malo naribanog parmezana. Odlični dodaci za krem supe su jogurt, kiselo vrhnje, a možete probati i s prženim bundevinim sjemenkama.

(dnevni avaz)

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives