LJEKOVIO BILJE: MIŠJAKINJA





Naziv cijevac potječe od činjenice da starija biljka ima končasto "crijevo" u stabljici i tad nije više ukusna za jelo, a ptičja trava se naziva jer ptice volje njene sjemenke, ali i mlade izbojke.

Latinski naziv ove biljke potječe od riječi stella, što u prijevodu znači zvijezda – jer cvijet mišjakinje podsjeća na zvijezdu.

Biljka je specifična po tome što u isto vrijeme cvate i ima sjeme.
Cvjetovi su maleni i bijele boje.
Mlada je biljka jestiva, a korištena je i u narodnoj medicini.
Za slabih zima može se naći tijekom cijele godine,inače obično u proljeće i jesen.
Mišjakinja je bogata bjelančevinama, ugljikohidratima, masnoćama, eteričnim uljem, oksalnom kiselinom, vitaminom C, kalijem, kalcijem, bakrom, magnezijem, željezom.
Poznata je kao prirodni antiseptik, antireumatik, diuretik, laksativ, stimulans…
Na 100 grama suhe tvari sadrži 14,5 g bjelančevina,2,4 g masti,63 g ugljikohidrata,20,5 g vlaknastih tvari i 19,3 g pepela,te 375 mg vitamina C i 30 mg vitamina A.

Invazivna vrsta korova
Mišjakinja je najpoznatija kao invazivna vrsta korova, a nažalost manje poznata kao ljekovita biljka i cijenjeno povrće u doba Rimskog carstva.

Karakteristike ove biljke mogu se jako pametno iskoristiti i tako ju iz "nametnka" pretvoriti u "saveznika".
Inače, mišjakinja je biljka životnog vijeka jedne do dvije godine.

Raste kao korov po vrtovima, poljima, vinogradima, livadama, uz jarke, zidove… Obično dostigne visinu od 40 cm.
Mišjakinja u svježem stanju opojno miriše na svježe klipove kukuruza.
Okus je, doduše, pomalo gorak.
Mišjakinja cvjeta od ožujka do listopada.
Englezi ju nazivaju "kokošja hrana".
Mlada biljka upotrebljava se za jelo tokom cijele godine, i to u obliku variva, odnosno špinata.
Sjeme mišjakinje se upotrebljava i kao začin, te se posipa po kruhu i pecivu.
Mišjakinja se, svakako, može i sušiti.
Najbolje je sušiti ju ljeti, i to na toplom i vjetrovitom mjestu (može i sušara).

Ovo je jestiva i ljekovita biljka, puna vitamina i minerala.
A upravo kada ljudi osjećaju proljetni umor koji je zapravo posljedica nedostatka vitamina nakon zimske prehrane, mišjakinja tada na veliko buja po vrtovima.
Naime, ona najbolje uspijeva u rano proljeće i kasnu jesen.
Stoga, iako mnogi tek čekaju da posiju svoje povrće, činjenica je da već oko vas raste već i sada puno toga jestivoga.
Njeni sirovi listovi mekani su i nježni, a čaj od ove biljke ima završni okus po orasima.
Kuhana, ima blag okus poput špinata te se na taj način i najčešće konzumira.
Mišjakinja se upotrebljava tijekom cijele godine, ne samo za jelo, već i za liječenje raznih bolesti.
Pokazala se uspješnom u liječenju bolesti pluća i dišnih puteva, poput astme, tuberkuloze, bronhitisa, kašlja...

Pripravci i djelovanje
Pripravak od mišjakinje je dobar za ispiranje očiju kod liječenja upale oka.

Oblozi od mišjakinje umiruju reume i upale zglobova.

Alfred Vogel, preminuli švicarski fitoterapeut i nutricionista, navodi da ne postoji bolji lijek od mišjakinje za liječenje – dječijih grčeva…
Biljka mišjakinja je poznata pod mnogobrojnim drugim, narodnim imenima, kao što su – crijevac, ptičja trava, mala mišjakinja, mišje uho, poljska mišjakinja… Narodno ime "crijevac" ova biljka dobiva po elastičnom končastom crijevu koje je dio starije biljke mišjakinje.
Ime "ptičja" trava mišjakinja dobiva po pticama koje rado jedu njene sjemenke.
Ova biljka je u narodu poznata kao svestran dar prirode koji – i liječi, krijepi i osvježava.
Mišjakinja je dobra i u liječenju bolesti bubrega i mjehura, želuca i crijeva, ali i kože.
Ova je biljka, naime, pokazala velik uspjeh u liječenju osipa, čireva, ozljeda, rana, ali i psorijaze, gnojnih rana.
Pripravak od mišjakinje dobar je i za ispiranje očiju u liječenju upala oka, a oblozi umiruju reume i upale zglobova.

Univerzalni čaj
Uzeti 1 veliku žlicu usitnjene mišjakinje i 2 dcl vode. Vrućom vodom preliti biljku, poklopiti, ostaviti da odstoji 15 minuta i procijediti. Piti 2-3 šalice dnevno, u malim gutljajevima.



(aura.ba)

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives