Kivi – Sve dobrobiti ove supervoćke
Kivi je poreklom iz Kine, odakle su ga misionari početkom prošlog veka odneli na Novi Zeland. Zbog njegove izuzetne važnosti, nutricionisti ga nazivaju i “supervoćem”. On poseduje optimalnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog lekovitog učinka na organizam.
Sadrži mnogo antioskidanasa, vitamina C, A i E, kao i kalijuma.
Dobrobiti kivija su velike. Od prevencije oboljenja kardiovaskularnog sistema, pojave karcinoma ili šloga pa sve do održavanja normalnog nivoa šećera u krvi.
Izvor je dijetalnih vlakana što utiče na smanjenje nivoa holesterola.
Zahvaljuući lekovitim svojstvima, ova voćka se koristi u borbi protiv simptoma respiratornih oboljenja pa čak i kada je reč o astmi.
Istraživanja su pokazala da kivi doprinosi zdravlju očiju jer sadrži lutein i zeaksantin, materije koje se prirodno nalaze u ljudskom oku.
Kivi poseduje i antimutagena svojstva, tj njegov ekstrakt ima sposobnost da spreči nastanak melanoma, a neke studije pokazale su da može da koči i pojavu karcinoma jetre.
Uz sve ovo, deluje kao antidepresiv, poboljšava mentalnu aktivnost, a zbog folne kiseline, dobar je i za trudnice. Takođe, obzirom da podstiče metabolizam, odličan je za mršavljenje.
Kivi je čest sastojak mnogih maski za negu lica i tela, sprečava isušivanje i kožu čini mekom.
(receptinadlanu)
About author: Biljna medicina
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pokreće Blogger.
Menu :
0 komentari: