PRIPREMITE KOŽU ZA ZIMU: MED KAO ODLIČNO SREDSTVO ZA NJEGU I ZAŠTITU KOŽE




Med djeluje antibakterijski, može pomoći u liječenju gljivičnih oboljenja. Med obnavlja površinske ćelije kože, hrani i regenerira površinski sloj kožnog tkiva, smanjuje isušenost i podmlađuje. Napravite sami domaće kreme, maske i obloge od meda. Poput Kleopatre, pripremite kupku od meda i mlijeka.

U svim kulturama, kozmetika je imala posebno mjesto. Još u antičkim vremenima su med i mlijeko važili kao kozmetička sredstva. Zna se, da je i Kleopatra prakticirala upotrjebu meda i mlijeka, čak se i kupala u ovim namirnicama. Kozmetika na bazi meda je prirodna, i primjerna za sve tipove kože. Med zadržava vlagu, njegovi sastojci su ljekoviti. Med čisti kožu, zato ga preporučuju tinejdžerima koji imaju probleme s aknama i nečistom kožom.







Kako napraviti kreme od meda

Pčelari razvijaju posebne recepte za pripremu krema od meda i pčelinjih proizvoda. Mi vam donosimo jedan od tih recepata.Trebate dvije kašike pčelinjeg voska, istu količinu kokosovog masla i tri kašike susamovog ili običnog suncokretovog ulja, jednu kašikicu ulja od pšeničnih klica, dvije kašike suhog kvasca, četvrtinu kašikice boraksa i pet kapljica nekog eteričnog ulja, preporučuje se lipovo eterično ulje.

Suhi kvasac preliti s vrućom vodom, pokriti s gazom ili papirnom maramicom i ostaviti da stoji dva do tri sata. Zatim procijediti smjesu (najbolje kroz gazu) i dodati boraks, koji se može nabaviti u našim apotekama. Na pari istopiti vosak i kokosovo maslo, istopljenoj masi dodati: susamovo ulje i ulje iz pšeničnih klica. Uz stalno mješanje dodajite vodu s kvascom i boraksom, nakon hlađenja dodati nekoliko kapljica eteričnog ulja, te sačekati da se krema ohladi i stvrdne. Krema je jako hranjiva, i odlično obnavlja kožu. Prije spavanja, kremu nanesite na ruke, lice i vrat.

Med uvijek možete koristiti kao kozmetičko sredstvo. Nanesite ga na kožu, nakon 15 minuta isperite mlakom vodom. Koža će biti glatka, mekana i čista. Med obnavlja površinske ćelije kože, hrani i regenerira njen površinski sloj, smanjuje isušenost i podmlađuje. Posebno stimulira krvotok u kapilarima.
Primeren je za sve tipove kože, a naviše pogoduje suhoj koži. U njemu su svi potrebni vitamini, aminokiseline i minerali. Posebno je preporučljiv u zimskim mjesecima, kada je koža izložena hladnom zraku. Med djeluje antibakterijski, može pomoći u liječenju gljivičnih oboljenja.




S medom protiv staranja kože

Med smanjuje pore, zato je preporučljiv za njegu kože starijih osoba. Pomaže i stimuliše podmlađivanje i sprječava nastanak novih bora. Možete i sami pripremiti masku od bjelanceta i meda. Izmješajte bjelance, kašiku meda, mlijeka i malu kašikicu maslinovog ulja. Posebno je dobro, prije nanošenja ove maske uraditi piling lica. Namočite lice i natrljajte ga morskom soli, koju obavezno morate isprati mlakom vodom. Nanesite masku od meda, i pustite da djeluje oko 20 minuta. Odstranite  je samo s  vodom, da ne uništite pozitivne učinke meda.

Ispucale usnice

S hladnijim vremenom, usta su sve češće suha i ispucana. I kod ove smetnje pomaže med. Prije početka kure s medom, odstranite osušenu i odumrlu kožu s usta. Pomozite si zubnom četkicom, kružnim pokretima malo pogrebite usne. Odstranit ćete osušeni sloj kože i istovremeno izmasirati usnice. Nakon toga usta namažite medom, i pustite da med djeluje oko 15 minuta. Med će nahraniti kožu vaših usana, i stimulirati njihovo obnavljanje.

Kupanje u medu i mlijeku

Obloga za lice koju možete napraviti sami, je odličan način da nahranite i relaksirate kožu svoga lica. U keramičkoj posudi, pomješajte žumance, kašikicu meda, ovsenog brašna, ili kukuruznog brašna, kašiku kajmaka, četiri kapljice maslinovog ulja i limuna. Sastojke dobro promješajte, a onda ih nanesite na lice, i pustite da obloga djeluje oko dva sata. Lice operite mlakom vodom i nanesite na njega hidratantnu kremu. Ova obloga će vas preporoditi, a kožu lica ćete nahraniti direktno sastojcima bez hemije i umjetnih aditiva. Ako smjesu ne upotrjebite do kraja, možete je čuvati u frižideru, te ubrzo ponoviti postupak vanjskog hranjenja kože.

I vi možete biti lijepi i njegovani poput čuvene Kleopatre, probajte sa kupkom od meda i mlijeka. Za punu kadu kupke trebate litar mijeka i približno dvije šoljice meda. Namakajte se oko 15 minuta, odmah ćete vidjeti učinak Kleopatrine kupke. Vaša koža će odmah postati sjajna i mekana.

(aura.ba)

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives