Pršti VITAMINIMA, a šta tek 100 grama ovog super povrća može uraditi vašem IMUNITETU, nećete ni sami vjerovati!

beetroot-687251_1280

Koliko često ste dodali cveklu u ishrani? U slučaju da se ne sjećate, morate je početi konzumirati zbog brojnih medicinskih prednosti.



Snižava krvni pritisak

Cvekla je izuzetan izvor nitrata. Pomaže da se prošire arterije i snizi puls. Specijalisti isto tako primjećuju da 500 grama cvekle reguliše cirkulaciju.

Smanjuje “loš” holesterol i sprečava formiranje plaka

Cvekla sadrži rastvorljiva vlakna, flavonoide i betacianin. Betacianin je sastojak koji daje cvekli purpurno-crvene nijanse. To pomaže umanjiti oksidaciju LDL holesterola i ne dopušta da taloženje plaka na zidovima arterija. To osigurava srce od potencijalnih srčanih udara i moždanog udara.

Dobro za trudnice i nerođeno dijete

Još jedna zapanjujuća korist od korijena je u tome što ima folnu kiselinu. Folna kiselina je od ključne važnosti za trudnice i nerođenu djeceu na osnovu toga što je ključni dio za razvoj kičmene moždine nerođenog djeteta.

Izvor: pozivitno.info

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives