Mušmula – divlja kruškica – Nepravedno zapostavljen dar prirode
Mušmula (Mespilus germanica) je u narodu poznata i pod imenom divlja kruškica. Rasprostranjena je kao divlji listopadni grm, visine od dva do pet metara ili kao kultivirano stablo koje može narasti i do osam metara u visinu.
Potječe iz jugozapadne Azije, odakle je prenesena u Europu, najprije na područje Grčke i Italije, a ubrzo se proširila i po cijeloj Europi.
Mušmula je voće u kojem su znali uživati još i stari Asirci i Babilonci. Plinije je o njoj govorio kao o izvoru izvrsnog soka, a u «novijoj» povijesti spominju je i Cervantes i Chaucer. Čak je i Shakespeare u najvećoj ljubavnoj priči, o Romeu i Juliji, mjesto našao za – mušmulu. Koristili su je pripadnici brojnih civilizacija zbog svoje ljekovitosti, tisućama godina, sve do posljednjih stotinu godina. Tada je, uvođenjem pomodnog voća, povrća i začina postala nepravedno zapostavljena.
No i ta se situacija mijenja. Mušmula se zasluženo vraća u svakodnevne jelovnike zbog obilja hranjivih i zdravih sastojaka.
Ljekovito voće
Mušmula je snažno protuupalno sredstvo koje blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Stoljećima se koristi za probavne tegobe – suzbija crijevne i želučane upale, eliminira nadutost.
Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja, pomaže pri ublažavanju upale krajnika i dišnih puteva.
Divlja kruškica bogata je hranjivim i ljekovitim sastojcima. Sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, tanin, pektine, organske kiseline (jabučna, vinska, limunska). Obiluje vitaminom C te vitaminima iz B skupine. Izvor je kalija, kalcija, željeza i magnezija.
Mušmula je prirodni lijek i poslastica koju možete iskoristiti na brojne načine.
Zreli plodovi su izvrstan laksativ i diuretik. Blagotvorno djeluju na upalu želučane sluznice, ali i na mnoge druge želučane tegobe. Zbog zavidne količine vitamina C, preporučuju se za liječenje skorbuta.
Pektin prisutan u ovom voću pomaže u snižavanju kolesterola, pospješuje rad crijeva, sprječava zatvor te pomaže u liječenju raznih upalnih procesa u organizmu.
Zeleni plodovi nisu pogodni za konzumaciju, ali se u obliku čaja koriste za liječenje i ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba.
Zaustavljaju proljev i krvarenja.
Nedozrela mušmula je poznata i kao odlično protuupalno sredstvo. Pomaže pri liječenju afti u ustima.
List se u ljekovite svrhe sakuplja u proljeće, a u obliku čaja je vrlo djelotvoran u zaustavljanju krvarenja te u liječenju bolesti desni i usne šupljine.
Cvijet se bere u razdoblju od svibnja do lipnja, suši se na prozračnom mjestu te se također konzumira u obliku čaja za poboljšanje probave.
Kora s drveta se skida u proljeće ili u jesen. U narodnoj medicini koristi se za liječenje malarije.
Sjemenke mušmule također imaju ljekovita svojstva. Sluz oslobođena iz sjemenki namočenih u vodi koristi se za pripremu obloga koji imaju vrlo djelotvorne učinke u saniranju kožnih ozljeda.
Koriste se i za eliminiranje bubrežnih kamenaca, no kod ove vrste terapije potreban je poseban oprez i stručan nadzor, jer sjemenke sadrže određeni postotak cijanovodične kiseline.
Ljekovito djelovanje mušmule:
– poboljšava vid
– jača jetru i bubrege
– liječi vrtoglavicu
– poboljšava probavu
– pomaže kod impotencije
– snižava kolesterol
– pomaže kod upale krajnika i dišnih puteva
– uklanja želučane tegobe
– ublažava bolove
– otklanja nesanicu
– regulira niski tlak
– blagotvorno djeluje na kožu i kosu
Berba i primjena
Plod mušmule se bere u kasnu jesen, nakon prvih mrazeva. Mnogi stručnjaci preporučuju berbu tek nakon što sve lišće opadne sa stabla, jer su tada ubrane mušmule najukusnije. Za vrijeme jesenske berbe plod je tvrd i nejestiv.
Ukusan, sočan i pogodan za konzumaciju postaje tek nekoliko tjedana nakon berbe, kada fermentira i postane mekan.
Okus sasvim dozrelih plodova je slatko-kiselkast. Djelomično podsjeća na krušku ili pire od kestena.
Osim konzumacije u svježem obliku, plodove mušmule možemo iskoristiti i za pripremu ukusnih i zdravih marmelada i džemova te ljekovitih likera i rakije.
Osim zbog ukusnih i zdravih plodova, mnogi ovaj grm, koji inače pripada porodici ruža i botanički se nalazi između ruže i gloga, cijene i zbog njegovog atraktivnog izgleda i ljepote.
Krupni, bijeli cvjetovi su pravi ukras ove biljke, a pojavljuju se u kasno proljeće, tijekom svibnja i lipnja.
Mušmula je posebno atraktivna u jesen, kada mijenja lišće u raznim bojama. Plodovi, inače žutozeleni, postaju tamnosmeđi.
Domaća mušmula koju mnogi od vas zacijelo imaju u svom vrtu ili voćnjaku, slovi kao izdržljiva i zahvalna voćka, budući da može podnijeti temperature do -36 Celzijevih stupnjeva.
Korisni i ukusni recepti s mušmulom
Ljekoviti liker od mušmula
Sastojci:
– 500 g zrelih mušmula
– 2,5 dcl vode
– 250 g smeđeg šećera ili 20 g meda
– 1 l vinjaka (40% alk.)
Priprema:
Mušmule operite, odrežite im peteljke i stavite ih u staklenku. Prokuhajte vodu i šećer/med i prelijte preko mušmula.
Nakon toga dolijte vinjak te potom sve sastojke lagano promiješajte. Staklenku zatvorite i ostavite da odstoji na toplom 15 dana. Povremeno protresite. Nakon 15 dana te procijedite. Procijeđenu tekućinu ulijte u staklene boce i dobro zatvorite. Čuvajte na hladnom mjestu.
Čaj od svježih zelenih mušmula
Sastojci:
– 1 jušna žlica usitnjenih svježih zelenih mušmula
– 2 dl vode
Priprema:
Zagrijte vodu do vrenja i njome prelijte usitnjene mušmule. Poklopite i ostavite oko sat vremena da odstoji. Procijedite.
Upotreba:
Za zatvaranje proljeva pijte ovaj čaj 2-3 šalice čaja dnevno. Kod krvarenja zubnog mesa više puta dnevno ovim čajem ispirite usnu šupljinu.
Kompot od zrelih mušmula
Sastojci:
– 1 kg mušmula
– 800 g smeđeg šećera ili 50 g meda
– 0,5 l vode
Priprema:
Poluzrele mušmule očistite, operite te izrežite na sitnije komade. Šećer/med otopite u vodi i tekućinom prelijte mušmule. Kuhajte sat vremena na laganoj vatri. Mlako ulijte u staklenke i dobro zatvorite.
Primjena:
Ovaj kompot pomaže kod probavnih tegoba i proljeva. Potrebno je konzumirati 1,5 do 2 dcl kompota ujutro, natašte.
Pekmez od mušmula
Sastojci:
– 1200 g mušmula
– 1,5 kg smeđeg šećera ili 1 kg meda
– 7,5 dcl vode
Priprema:
Prokuhajte vodu i šećer/med te dodajte očišćene i oprane mušmule. Kuhajte oko 50 minuta, neprestano miješajući.
Vruću masu ulijte u pripremljene staklenke i uživajte u ukusnoj jesenskoj poslastici.
Izvor: alternativa-za-vas
About author: Biljna medicina
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pokreće Blogger.
Menu :
0 komentari: