Mušmula – divlja kruškica – Nepravedno zapostavljen dar prirode

PHOTO:flickr/Wonderlane






Mušmula (Mespilus germanica) je u narodu poznata i pod imenom divlja kruškica. Rasprostranjena je kao divlji listopadni grm, visine od dva do pet metara ili kao kultivirano stablo koje može narasti i do osam metara u visinu.

Potječe iz jugozapadne Azije, odakle je prenesena u Europu, najprije na područje Grčke i Italije, a ubrzo se proširila i po cijeloj Europi.

Mušmula je voće u kojem su znali uživati još i stari Asirci i Babilonci. Plinije je o njoj govorio kao o izvoru izvrsnog soka, a u «novijoj» povijesti spominju je i Cervantes i Chaucer. Čak je i Shakespeare u najvećoj ljubavnoj priči, o Romeu i Juliji, mjesto našao za – mušmulu. Koristili su je pripadnici brojnih civilizacija zbog svoje ljekovitosti, tisućama godina, sve do posljednjih stotinu godina. Tada je, uvođenjem pomodnog voća, povrća i začina postala nepravedno zapostavljena.

No i ta se situacija mijenja. Mušmula se zasluženo vraća u svakodnevne jelovnike zbog obilja hranjivih i zdravih sastojaka.


Ljekovito voće

Mušmula je snažno protuupalno sredstvo koje blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Stoljećima se koristi za probavne tegobe – suzbija crijevne i želučane upale, eliminira nadutost.

Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja, pomaže pri ublažavanju upale krajnika i dišnih puteva.

Divlja kruškica bogata je hranjivim i ljekovitim sastojcima. Sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, tanin, pektine, organske kiseline (jabučna, vinska, limunska). Obiluje vitaminom C te vitaminima iz B skupine. Izvor je kalija, kalcija, željeza i magnezija.

Mušmula je prirodni lijek i poslastica koju možete iskoristiti na brojne načine.

Zreli plodovi su izvrstan laksativ i diuretik. Blagotvorno djeluju na upalu želučane sluznice, ali i na mnoge druge želučane tegobe. Zbog zavidne količine vitamina C, preporučuju se za liječenje skorbuta.

Pektin prisutan u ovom voću pomaže u snižavanju kolesterola, pospješuje rad crijeva, sprječava zatvor te pomaže u liječenju raznih upalnih procesa u organizmu.

Zeleni plodovi nisu pogodni za konzumaciju, ali se u obliku čaja koriste za liječenje i ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba.

Zaustavljaju proljev i krvarenja.

Nedozrela mušmula je poznata i kao odlično protuupalno sredstvo. Pomaže pri liječenju afti u ustima.

List se u ljekovite svrhe sakuplja u proljeće, a u obliku čaja je vrlo djelotvoran u zaustavljanju krvarenja te u liječenju bolesti desni i usne šupljine.

Cvijet se bere u razdoblju od svibnja do lipnja, suši se na prozračnom mjestu te se također konzumira u obliku čaja za poboljšanje probave.

Kora s drveta se skida u proljeće ili u jesen. U narodnoj medicini koristi se za liječenje malarije.

Sjemenke mušmule također imaju ljekovita svojstva. Sluz oslobođena iz sjemenki namočenih u vodi koristi se za pripremu obloga koji imaju vrlo djelotvorne učinke u saniranju kožnih ozljeda.

Koriste se i za eliminiranje bubrežnih kamenaca, no kod ove vrste terapije potreban je poseban oprez i stručan nadzor, jer sjemenke sadrže određeni postotak cijanovodične kiseline.

Ljekovito djelovanje mušmule:

– poboljšava vid
– jača jetru i bubrege
– liječi vrtoglavicu
– poboljšava probavu
– pomaže kod impotencije
– snižava kolesterol
– pomaže kod upale krajnika i dišnih puteva
– uklanja želučane tegobe
– ublažava bolove
– otklanja nesanicu
– regulira niski tlak
– blagotvorno djeluje na kožu i kosu

Berba i primjena

Plod mušmule se bere u kasnu jesen, nakon prvih mrazeva. Mnogi stručnjaci preporučuju berbu tek nakon što sve lišće opadne sa stabla, jer su tada ubrane mušmule najukusnije. Za vrijeme jesenske berbe plod je tvrd i nejestiv.

Ukusan, sočan i pogodan za konzumaciju postaje tek nekoliko tjedana nakon berbe, kada fermentira i postane mekan.

Okus sasvim dozrelih plodova je slatko-kiselkast. Djelomično podsjeća na krušku ili pire od kestena.

Osim konzumacije u svježem obliku, plodove mušmule možemo iskoristiti i za pripremu ukusnih i zdravih marmelada i džemova te ljekovitih likera i rakije.

Osim zbog ukusnih i zdravih plodova, mnogi ovaj grm, koji inače pripada porodici ruža i botanički se nalazi između ruže i gloga, cijene i zbog njegovog atraktivnog izgleda i ljepote.

Krupni, bijeli cvjetovi su pravi ukras ove biljke, a pojavljuju se u kasno proljeće, tijekom svibnja i lipnja.

Mušmula je posebno atraktivna u jesen, kada mijenja lišće u raznim bojama. Plodovi, inače žutozeleni, postaju tamnosmeđi.

Domaća mušmula koju mnogi od vas zacijelo imaju u svom vrtu ili voćnjaku, slovi kao izdržljiva i zahvalna voćka, budući da može podnijeti temperature do -36 Celzijevih stupnjeva.

Korisni i ukusni recepti s mušmulom

Ljekoviti liker od mušmula

Sastojci:

– 500 g zrelih mušmula
– 2,5 dcl vode
– 250 g smeđeg šećera ili 20 g meda
– 1 l vinjaka (40% alk.)

Priprema:

Mušmule operite, odrežite im peteljke i stavite ih u staklenku. Prokuhajte vodu i šećer/med i prelijte preko mušmula.

Nakon toga dolijte vinjak te potom sve sastojke lagano promiješajte. Staklenku zatvorite i ostavite da odstoji na toplom 15 dana. Povremeno protresite. Nakon 15 dana te procijedite. Procijeđenu tekućinu ulijte u staklene boce i dobro zatvorite. Čuvajte na hladnom mjestu.

Čaj od svježih zelenih mušmula

Sastojci:

– 1 jušna žlica usitnjenih svježih zelenih mušmula
– 2 dl vode

Priprema:

Zagrijte vodu do vrenja i njome prelijte usitnjene mušmule. Poklopite i ostavite oko sat vremena da odstoji. Procijedite.

Upotreba:

Za zatvaranje proljeva pijte ovaj čaj 2-3 šalice čaja dnevno. Kod krvarenja zubnog mesa više puta dnevno ovim čajem ispirite usnu šupljinu.

Kompot od zrelih mušmula

Sastojci:

– 1 kg mušmula
– 800 g smeđeg šećera ili 50 g meda
– 0,5 l vode

Priprema:

Poluzrele mušmule očistite, operite te izrežite na sitnije komade. Šećer/med otopite u vodi i tekućinom prelijte mušmule. Kuhajte sat vremena na laganoj vatri. Mlako ulijte u staklenke i dobro zatvorite.

Primjena:

Ovaj kompot pomaže kod probavnih tegoba i proljeva. Potrebno je konzumirati 1,5 do 2 dcl kompota ujutro, natašte.

Pekmez od mušmula

Sastojci:

– 1200 g mušmula
– 1,5 kg smeđeg šećera ili 1 kg meda
– 7,5 dcl vode

Priprema:

Prokuhajte vodu i šećer/med te dodajte očišćene i oprane mušmule. Kuhajte oko 50 minuta, neprestano miješajući.

Vruću masu ulijte u pripremljene staklenke i uživajte u ukusnoj jesenskoj poslastici.

Izvor: alternativa-za-vas



0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives