Moć kađenja svetim biljem: Kako i čime zadimljavati prostor?
Štapići za zadimljavanje (kađenje) su čvrsto vezani snopovi biljaka koji se pomalo pale kako bi se pročistila prostorija. Izvorno oni potječu iz indijanskih obreda čišćenja, ali može ih koristiti svatko tko želi očistiti negativnu energiju te pritom osvježiti prostoriju ugodnim mirisom.
Zadimljavanje (kađenje) ili svečano ritualno paljenje ljekovitog bilja i mirisnih smola u svrhu duhovnog čišćenja je drevna praksa koja se već stoljećima poštuje i provodi diljem svijeta u raznim kulturama.
Ovo je također praksa koja postaje sve popularnija i u mnogim neautohtonim kulturama i krugovima suvremenog svijeta.
Osnovni koncept zadimljavanja jest taj da se paljenjem otpušta energetski otisak duha određenih biljaka i smole čime se stvara ljekoviti dim kojim se može čistiti energija osobe, skupina ljudi, prostora ili objekta.
Pritom se koriste razne biljke od kojih su najpopularnije kadulja i slatka trava.
Kao što je to slučaj s mnogim duhovnim praksama, i ova se često naziva „glupim čarobnjaštvom“, no znanost je još 2007.g doprinijela razumijevanju i potvrdila korisnost ove drevne prakse.
U istraživanju objavljenom u časopisu „Ethnopharmacology“ pruženi su dokazi koji potvrđuju da je zadimljavanje jedan vrlo moćan oblik sterilizacije što se može jasno vidjeti u riječima znanstvenika: „Pokazali smo da korištenje ljekovitog dima može u potpunosti eliminirati razne biljne i ljudske patogene.“
Istraživanje je pokazalo da ljekoviti dim koji je nastao paljenjem drva i mješavine mirisnih i ljekovitih biljki unutar sat vremena reducirao je sadržaj zračne bakterijske populacije za više od 94% dok je taj učinak u zatvorenoj prostoriji trajao i do 24 sata.
Odsustvo patogenih bakterija Corynebacterium urealyticum, Curtobacterium flaccumfaciens, Enterobacter aerogenes (Klebsiella mobilis), Kocuria rosea, Pseudomonas syringae pv. persicae, Staphylococcus lentus, and Xanthomonas campestris pv. Tardicrescens u otvorenoj prostoriji nakon 30 dana ukazuje na baktericidni potencijal tretiranja ljekovitim dimom.
Zahvaljujući ovoj studiji, sada je poznato da zadimljavanje svetim biljem ne samo da djeluje umirujuće na um i duh nego istovremeno utječe na zdravlje pa čak i sigurnost okolnog prostora u kojem se ono izvodi.
Ukoliko želite napraviti svoj osobni svežanj biljaka za dimljenje, možete pratiti ove jednostavne korake:
1. korak:
Nabavite biljke!
Ako imate vrt, postoje velike šanse da se u njemu nalazi dovoljno sastojaka da bi se izradio barem jedan štapić.
Obično se koristi kadulja, no djeluju i cedar, mirisavka, divlji pelin, lavanda te mnoge druge.
Možete eksperimentirati miješanjem različitih kombinacija dok ne otkrijete koja vam najbolje odgovara.
2. korak:
Narežite bilje na podjednaku duljinu kako bi ono moglo gorjeti istim tempom.
Što je veće, tim bolje; napravite ih što ljepšim i debljim možete.
Tada gore sporije i traju duže.
Oko temelja bilja zamotajte vrpcu ili konop koji treba biti dovoljno čvrst kako ne bi puknuo.
3. korak:
Počnite motati vrpcu čvrsto oko bilja, krećući se pod kutom prema vrhu.
Pobrinite se da je bilje čvrsto stegnuto, odozdo prema gore.
Kad dođete do vrha, zamotajte bilje prema dnu koristeći poprečni („križni“) obrazac.
Zamotajte koliko god smatrate da je potrebno i zavežite pri dnu.
Odrežite vrpcu i to je to!
4. korak: Snopove stavite na suho i tamno mjesto koje je ujedno i prozračno.
Možete ih obijesti koristeći vrpcu ili tanke žice.
Možete ih pričvrstiti i uz ventilator kako bi se brže osušili.
Moguće ih je jednostavno položiti na tlo, no tada je potrebno pripaziti da zrak protječe i s donje strane jer, ako se snop ne osuši dovoljno dobro, bit će ga teško zapaliti.
Napravili ste čarobni štapić čistoće!
Možete šetati svojim domom i mahati njime da bi nastao dim.
Tradicionalno se koriste pera kako bi se (pri obredima) stvorilo što više dima.
Sretno zadimljavanje!
Barbara Arbanas Kovačević
About author: Biljna medicina
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pokreće Blogger.
Menu :
0 komentari: