Gersonova terapija protiv raka, uputstva i recepti

gersonova metoda terapija







Gersonova terapija je vrsta posebne ishrane koju je osmislio i razvio nemački lekar Maks Gerson. Radi se o tome da ta ishrana i detoksikacija dovode organizam do samoizlečenja što je Maks Gerson otkrio dvadesetih godina prošlog veka, eksperimentišući na sebi, tražeći lek za svoju migrenu, jer tadašnja medicina nije mogla da mu pomogne.


Treba napomenuti i znati da Gersonova terapija ne leči bolesti kao što su epilepsija, artritis, dijabetis, rak i mnoge druge bolesti, nego da dovodi imuni sistem i metabolizam do pravilnog rada i na taj način potpomaže u lečenju ovih bolesti.

Gersonova ishrana je slična vegatarijanskoj, zasnovana je najviše na voću i povrću koje se konzumira sirovo i sveže. A ukoliko se povrće kuva, treba ga kuvati u vrlo malo vode i potrebno je da voda bude destilovana, izvorska ili flaširana.

Protiv raka

Za osobe obolele od raka Gerson je razvio posebnu terapiju koja se zasniva na konzumiranju sokova (od voća i povrća) i laganim obrocima.

Dozvoljene namernice u ishrani

Salate koje sadrže isključivo sirovo povrće:
Šargarepa
Karfiol
Paradajz
Rotkvice
Kupus
Brokoli
Paprike (bilo koje, samo da nisu ljute)
Cvekla
Endivija (vrsta zelene salate)
Cikorija (zeljasta biljka)
Vlašac (vrsta luka)
Kao prelive za salatu možete dodati laneno ulje, jabukovo sirće o limunov sok.

Ovsena kaša se uglavnom savetuje za doručak, a zaslađuje se isključivo smeđim šećerom ili javorovim sirupom.
Krompir se savetuje za ručak i večeru koji povremeno treba zameniti braon pirinčom. Slatki krompir se sme konzumirati samo jednom nedeljno.
Od hleba se savetuje samo ražani hleb koji ne sadrži soli i masti, a konzumira se uglavnom posle obaveznih obroka.
Začini i biljke se ne savetuju prvih nekoliko nedelja terapije, a kasnije se može u manjim količinama konzumirati:
Mirođija
Divlja mirođija (komorač)
Majčina dušica
Lovor
Ruzmarin
Korijander
Majoran
Zmijina trava (estragon)
Anis
Žalfija
Kiseljak
Šafran
Povrća od kojih su dozvoljeni zeleni listovi:
Potočarka
Endivija
Blitva
Zelena paprika
Zelena salata (svaka vrsta)
Crveni kupus
Mladi listovi cvekle
Zabranjeni proizvodi i namernice

Začini kao što su bosiljak, crni biber, crvena paprika, origano i ostali začini sa visokim sadržajem aromatičnih kiselina.
Svi mlečni proizvodi izuzev svežeg maslaca (ukoliko je bez ikakvih dodataka) i nezamašćenog, neslanog mladog sira (konzumiranje ova dva proizvoda se savetuje tek nakon šest do dvanaest nedelja terapije).
Avokado zbog visokog sadržaja masti.
Sušeni pasulj i ostalo bobičasto povrće (mahunarke – grašak, bob, boranija itd.).
Jagodičasto voće i ananas zbog aromatičnih kiselina.
Soja i proizvodi od soje zbog visokog sadržaja natrijuma i masti.
Alkohol zbog uticaja na jetru i ograničavanja sposobnosti da krv raznosi kiseonik.
Sva prerađena hrana i prerađeni proizvodi.
Krastavci, jer se teško vare.
Sve vrste masti i ulja (sem lanenog).
Sve vrste čajeva zbog sadržaja kofeina i aromatičnih kiselina.
Voda, jer ograničava korišćenje hranjivih sastojaka i razblažuje želudačnu kiselinu.
Šećer (ukoliko je rafinisan) i brašno.
Pečurke, jer se teško vare i sadrže proteine.
Sve vrste mesa, plodovi mora, jaja i riba, jer su teški za varenje zbog sadržaja masti, hormona, hemikalija, proteina, soli i konzervansa.
Sve vrste slatkiša i peciva.
Kafa i proizvodi koji služe kao zamena za klasičnu (tursku) kafu, jer stimulišu digestivni sistem.
Ljuta paprika zbog svoje jake arome.
Svi pečeni orašasti plodovi i semenke, jer imaju visok sadržaj soli, proteina i masti.
Proizvodi koji sadrže fluor (gas žutozelene boje) kojeg uglavnom ima u kozmetici i sredstvima za higijenu.
Soda bikarbona i prašak za pecivo zbog sadržaja aluminijuma i natrijuma. Prašak za pecivo se može povremeno koristiti ukoliko je na bazi kalijuma i bez natrijuma i aluminijuma.
Dodaci ishrani

Pepsin kapsule (Acidol) se koriste kao pomoć za varenje hrane.
Primena: konzumira se tri puta dnevno po dve kapsule.

Pankreatinske enzimske tablete sadrže tri grupe enzima za apsorpciju i varenje hrane. Grupa proteaze je za varenje proteina i tumorske mase, lipaz vari masti, a milaz vari skrob.
Primena: konzumira se četiri puta dnevno po tri tablete od tristadvadesetpet miligrama.

Vitamin C je dozvoljen u obliku askorbinske kiseline jednom dnevno po gram ili gram i po. Ne preporučuje se konzumiranje vitamina C u obliku natrijum i kalcijum askorbata.
Lugol je jedinjenje koje sadrži kalijum jodid i jod u rastvoru. Lugol koji se koristi u Gersonovoj terapiji sadrži deset grama joda i pet grama kalijum jodida u dvesta mililitra rastvora.
Primena: osobama koje nisu podvrgnute hemoterapiji preporučuje se po tri kapi Lugola koje se sipaju u sok od jabuke i šargarepe ili u sok od narandže šest puta dnevno u prve dve do tri nedelje terapije. Nakon dve do tri nedelje doza Lugola se smanjuje na po jednu kap šest puta dnevno. Osobama koje su podvrgnute hemoterapiji savetuje se dodavanje jedne kapi šest puta dnevno prvih pet do šest nedelja terapije. Nakon pet do šest nedelja dozu treba smanjiti na po jednu kap tri do četiri puta dnevno.

Pčelinji polen se uzima nakon deset do dvanaest nedelja terapije po dve do četiri kašičice dnevno. Matični mleč se uzima u obliku kapsula od sto miligrama sat vremena pre doručka (ukoliko se doručkuje hladan obrok).
Jedinjenje soli kalijuma sadrži tridesettri grama svakog kalijuma (glukonat, acetat i monofosfat) koji su razređeni u tridesetdva mililitra destilovanog rastvora.
Primena: uzima se jedna do četiri kašičice deset puta dnevno tako što se dodaje u sok od zelenih listova, narandže ili šargarepe i jabuke.

Raspored ishrane

Sokovi se piju trinaest puta dnevno po jedna čaša na svakih sat vremena. Obavezna mešavina soka je od jabuke i šargarepe (četiri do šest čaša dnevno) i mešavina soka od zelenog lišća (dve do četiri čaše dnevno).

08:00 – Sok od mešavine voća i povrća po želji i doručak

09:00 – Čaša zelenog soka (od zelenog lišća)

10:00 – Sok od jabuke i šargarepe

11:00 – Sok od šargarepe

12:00 – Zeleni sok

13:00 – Sok od jabuke i šargarepe i ručak

14:00 – Zeleni sok

15:00 – Sok od šargarepe

16:00 – Sok od šargarepe

17:00 – Sok od jabuke i šargarepe

18:00 – Zeleni sok

19:00 – Sok od jabuke i šargarepe i večera

Hipokratova supa

Pre svakog od tri navedena obroka treba konzumirati Hipokratovu supu sveže pripremljenu po sledećem receptu:

Sastojci:

Peršun (koren)
Peršunovo lišće
Luk
Celer (koren)
Paradajz
Praziluk
Krompir
Beli luk
Priprema: povrće operite, pa ga iseckajte na kockice ili izrendajte (po jedan koren celera i koren peršuna, dva mala praziluka, malo peršunovog lišća, dva srednja luka, šesto grama paradajza, belog luka po želji i četristo grama krompira) i stavite u šerpu. U šerpu dodajte vode (destilovanu ili flaširanu) tek toliko da prekrije povrće i stavite na ringlu da provri. Nakon što provri, smanjite vatru i kuvajte još sat i po – dva, odnosno, dok povrće ne smekša. Nakon kuvanja povrće propasirajte.

Klistiranje kafom

U gore navedenu terapiju spada klistiranje kafom koje treba obavljati četiri puta dnevno nekoliko puta u nedelji, jer se na taj način najbolje izbacuju otrovi iz organizma i čisti jetra.

Priprema: za kuvanje kafe koristite flaširanu ili destilovanu vodu i tri supene kašike kafe. Kafu dodajte u litar ključale vode, ostavite da ključa još tri minuta, pa zatim ostavite na ringli da se kuva još petnaest minuta. Filtrirajte kafu, ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi i sipajte u činiju.

Primena: činiju sa kafom držite oko četrdesetpet centimetara iznad tela i sipajte kafu u rektum. Nakon toga lezite na pod kupatila na desni bok sa ispruženim nogama u opuštenom položaju. Na pod kupatila prostrite nešto mekano na šta ćete leći i pokrijte se najlonom i peškirom. Sačekajte da gravitacija potera tečnost u creva i rektum, zatim tečnost u telu zadržite nekih petnaest minuta i onda je izbacite.


www.cajeviza.com

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives