Osvrnite na WC školjku i pogledajte, BOJA izmeta, odnosno stolice vam otkriva da li ste zdravi…



Boja stolice može dramatično varirati i biti pokazatelj raznih stanja i bolesti. Normalna stolica je smeđe boje zbog svog sastava: bakterije, voda, žuč, bilirubin, ostaci crvenih krvnih stanica i neprobavljive biljne tvari kao što je celuloza, zajedno s malim količinama bjelančevina i masti.
Crvena stolica je vrlo zabrinjavajuća jer pokazuje prisutnost krvarenja iz donjeg dijela trakta zbog hemoroida ili divertikuloze, ali i ozbiljnijih stanja kao što je karcinom rektuma. Crvena stolica također može biti uzrokovana konzumiranjem crvene hrane, kao što je cikla. Ukoliko primijetite crvenu stolicu, svakako se obratite liječniku, bez obzira na to što mislite da je crvena zbog hrane koju ste konzumirali.
Zelena stolica može nastati kada je žuč prebrzo prošla kroz probavni trakt i nije stigla promijeniti boju u smeđu. Također može biti posljedica Crohnove bolesti, konzumacije antibiotika, lisnatog zelenog povrća ili željeza.



Žuta stolica može biti posljedica poremećaja žučnog mjehura, zbog čega nepravilno obrađuje žuč. Infekcija parazitom Giardia lamblia uzrokuje karakterističan žuti proljev. U pitanju mogu biti i različite infekcije probavnog sustava (virusne, bakterijske i parazitarne).
Bijela stolica može biti znak malapsorpcije, pankreatitisa i raka gušterače. Bijela stolica može biti i posljedica sluzi u stolici, koja joj daje bjelkasti izgled, ali i znak da su crijeva iritirana zbog nečega.
Crna stolica je često znak krvarenja iz gornjeg dijela probavnog sustava, pretjerane konzumacije željeza i mesa.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives