Kako lečiti ujede buba i insekata

cajevac

Ako ste alergični na ujede buba, bitno je da utvrdite koja buba vas je ujela, i što je najvažnije, da znate prvu pomoć ili prirodni lek za to. Ovaj članak će vam pomoći u tome.

Ujed bube je jedan od najgorih osećaja na svetu. Ujedi nekih buba mogu da dovedu do alergija, dok neki, mada retki, mogu da dovedu i do smrtnog ishoda. Naravno da niko ne želi da umre od ujeda bube i zato je važno da učinimo nešto po tom pitanju odmah nakon ujeda, naročito ako ne znamo koja buba ili insekt je u pitanju.

Kako identifikovati ujed bube

Kada nas ujede buba ili insekt najčešće osećamo svrab na mestu ujeda, ali da li ste znali da postoje znaci i simptomi pomoću kojih možete lako da identifikujete ujed bube od ostalih stanja na koži? U zavisnosti od vrste bube koja vas je ujela, možete imati različite reakcije, znake i simptome. U nastavku je spisak najčešćih buba koje vas mogu ujesti i kako možete da ih identifikujete.
Ujed komarca – najčešće je crvenkast, okruglast i grudvast. Ovi ujedi uglavnom veoma svrbe, a može se naći nekoliko ujeda na istom području.
Ujed buve – najčešće se javlja na nogama i stopalima. Ujedi su obično crvenkasti, grudvasti i svrbe, i imaju crvenkasti okvir oko mesta ujeda. Ujed buve uglavnom svrbi od trenutka kada ste ujedeni.
Ujed krpelja – mesto ujeda je bolno i natečeno, sa osipom, slično plikovima ili opekotini. Krpelj je obično zakačen na mestu ujeda, ali se retko dešava da grupa krpelja ujede isto područje.
Ujed vatrenih mrava – najčešće izgleda kao crvene tačke sa plikovima koji su veoma bolni. Žaoka vatrenih mrava može da traje do nedelju dana.
Ujed stenica – uglavnom su okrugli, crveni i imaju crnu tačku u sredini. Takođe su natečeni, u liniji ili grupama i obično sa plikovima oko mesta ujeda.
To su najčešće vrste buba koje mogu da ujedu ljude. Njihovo rano otkrivanje može da umanji svrab kao i eventualne komplikacije.



Prirodni lekovi za ujed buba

Sigurno ne želite da upropastite leto zbog iritirane kože i ujeda buba. Stoga je najbolje da se zaštitite od ujeda buba u svim prilikama i naučite najlakše načine ublažavanja svraba. Evo nekoliko lakih trikova koji vam mogu pomoći:
1. Koristite eterična ulja
Ulja kao što su lavanda, čajevac ili kokosovo ulje su od velike pomoći pri ujedu buba. Pomažu smanjenje bola, svraba, čak i natečenosti. Čajevac je bogat antibakterijskim svojstvima i može da vas zaštiti od infekcije i preteranog češanja.
Postoje i druga ulja koje možete koristiti. Ono što je najbolje je to da ih možete kupiti svuda, ali je najsigurnije da potražite savet dermatologa o tome. Na taj način ćete dobiti uputstvo kako da koristite eterično ulje za lečenje ujeda buba.
2. Pokušajte sa mlekom i vodom
Mada je ovo čudna kombinacija, dokazano je da pomaže pri tretiranju ujeda buba. Potrebno je da pomešate jednake delove vode i mleka, a zatim parče tkanine ili maramice potopite u tekućinu i stavite preko kože. To će ublažiti bol i osećaj svraba.
3. Med za vašu kožu
Poznato je da med sadrži antiinflamatorna svojstva. Med će umiriti grudvice od ujeda. Takođe, po rečima dermatologa, pomaže smanjenju svraba.
4. Primenite sok limuna
Još jedan efikasan način smanjenja svraba od ujeda buba je korišćenjem soka limuna. Razlog je u antibakterijskim svojstvima limunovog soka. Međutim, ne bi trebalo primenjivati limunov sok dok ste napolju na suncu, jer vam može opeći kožu.
5. Verujte u moć bosiljka
Bosiljak je dodatak pri kuvanju, ali može biti od pomoći i pri lečenju ujeda buba. Kamfor, hemijski sastav u lišću bosiljka veoma pomaže u hlađenju kože oko ujedenog mesta. Izmrvite lišće bosiljka i nanesite na mesto ujeda kako bi ublažili bol i svrab.
6. Pokušajte sa zubnom pastom
Još jedan izvanredan način korišćenja zubne paste je pri tretiranju ujeda buba. Ukus peperminta kod zubnih pasta može da dovede do hlađenja mesta ujeda. Na taj način primena zubne paste na mestu ujeda bube može da smanji utisak svraba. Takođe pomaže smanjenju otoka, zahvaljujući svojim astringensnim svojstvima.
7. Led je zakon
Kao pomoć smanjenju prirodnog telesnog histamina, primena kocke leda na zahvaćeni deo kože može da pomogne suženju krvnih sudova, čime se umanjuje svrab.


8. Divno sirće
Sirće sadrži nivo kiseline koji odlično blokira ili smanjuje svrab izazvan ujedom buba. Sve što treba da uradite je da natopite parče tkanine sirćetom ili u posudu uspete sirće i 2-3 šolje tople vode kako bi smanjili svrab i plik na mestu ujeda. Jedno od najefikasnijih vrsta sirćeta je jabukovo sirće. Mada će jako da miriše, ali bar nećete da imate nesnosan svrab zbog ujeda bube.
Kao što vidite, ujed bube može lako da se leči, međutim ako je u pitanju vrsta bube koja ne spada u ove najčešće vrsta buba koje srećete tokom leta, onda morate odmah da zatražite medicinsku pomoć.
Ovo je naročito neophodno ako počinjete da osećate simptome kao što su kratak dah, pospanost, povraćanje, obilno znojenje i druge opasne znake ili simptome. Buba koja vas je ujela može da bude otrovna i ovi lekovi vam ne mogu pomoći u dovoljnoj meri. Stoga je najbolje da odmah potražite pomoć lekara kako bi izbegli dalje komplikacije.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives