Kako da prepoznate dobar rasad paradajza: kada i kako se sadi paradajz (SAVETI ZA BAŠTOVANE)

pikirovka-rassady_

Uspeh u odgajanju omiljenog i verovatno najzastupljenijeg povrća u baštama i okućnicima zavisi od pravilne sadnje, zdravog rasada i odgovarajuće nege. Pre svega, izaberite snažne biljke, dobro odnegovane.

Dobro negovan rasad paradajza odlikuje se čvrstim, kraćim stablom – dobro je da ima između šest i osam bočnih listova, dok koren treba da bude snažan i razvijen. S obzirom na to da paradajz ima dubok koren, zemljište valja adekvatno pripremiti, što znači dublju obradu – i do 40 centimetara – kao i dobro đubrenje.



Pre setve treba da obeležite redove, a idealno je da razmak između njih bude nešto manje od metar kako biste mogli da se kasnije krećete između stabala, a i da bi biljka mogla da se normalno razvija. Razdaljina između biljaka u jednom redu može biti oko pola metra.

Najbolje vreme za sadnju paradajza je tokom prvih desetak dana maja. Ukoliko temperature ne izgledaju stabilne, a bojite se da ćete okasniti sa sadnjom, nemojte odlagati ovaj posao ali zaštitite biljke od potencijalnog mraza.



Rasad treba da bude spušten dovoljno duboko – čak i do prvih listova – jer će tako koren biti bezbedniji od eventualnih jačih padova temperature.

PROČITAJTE JOŠ: Nova strast za baštovane: crni paradajz je zdraviji od crvenog

Takođe, pazite da već pri samoj sadnji rasada postavite i kratko kolje (dovoljno je i samo petnaestak centimetara iznad zemlje) koje ćete kasnije zameniti nešto višim.

Ukoliko postavljanje potpore ostavite za kasnije, rizikujete da oštetite koren mladih biljaka.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives