Ako osećate ukus metala u ustima, to ukazuje na OVE ozbiljne dijagnoze i poremećaje u vašem organizmu... ovo nije za uopšte za zezanje!

Jeste li ikada osetili ukus metala u svojim ustima?

Da li vam se ikada dogodilo da osećate ukus metala u ustima? Jeste li znali da to može biti indikator raznih bolesti, neke od njih su veoma opasne? Saznajte kada to osećamo ukus metala u ustima.

Jeste li ikada osetili ukus metala u svojim ustima?

Jeste li ikada osetili ukus metala u svojim ustima?
Foto: littlethings.com
Radi se uglavnom o ukusu kovanog novca, čak ćete pomisliti da možda osećate krv, ali krvi neće biti. Ispostavilo se da ovo može biti uzrokovano raznim zdravstvenim problemima, neki su opasni, a neki ne. Kada osetite ukus metala u ustima trebalo bi da obratite pažnju na to šta ste radili pre toga i da li postoje još neki simptomi.

Lekovi

Lekovi
Foto: littlethings.com
Kao nuspojava konzumiranja antibiotika i još nekih lekova, može se pojaviti ukus metala u ustima. Ovo se dešava zbog toga što telo apsorbuje komponente lekova, koji kasnije mogu izaći kroz pljuvačku. Antidepresivi mogu takođe ovo izazivati, kao i mnogi lekovi koji dovode do isušivanja usta. Ovo nije opasno, samo može biti neprijatno. U ovom slučaju potrebno je da konzumirate što više vode i mente.

Respiratorne infekcije

Respiratorne infekcije
Foto: littlethings.com
Ukoliko osećate ukus metala u ustima, to takođe može biti simptom infekcije respiratornog sistema, sinusitisa ili prehlade. S obzirom na to da su čulo ukusa i mirisa povezani, infekcija nosa ili disajnih puteva uticaće i na ukus. Ukus metala u ustima nestaće čim infekcija prođe.

Trudnoća

Trudnoća
Foto: littlethings.com
Trudnoća, pogotovo u ranom stadijumu, može uticati na ukus, uključujući i na ukus metala u ustima. Ovo je normalna stvar i uglavnom nestane sama od sebe. Veoma je važno obraćati pažnju na bilo kakve promene tokom trudnoće. Ukoliko primetite bilo šta čudno, odmah se obratite lekaru.

Dodaci ishrani

Dodaci ishrani
Foto: littlethings.com
Kao što vaše telo apsorbuje komponente lekova, isti slučaj je i ukoliko unosite dodatke ishrane. Ukoliko unosite cink, gvožđe, bakar, hrom, to može izazvati ukus metala u ustima. Ukus metala se obično javlja tek kada počnete uzimati suplemente, a kako njihov nivo u telu raste, ukus polako nestaje. Ukoliko ne prestane, konsultujte se sa lekarom oko doziranja.

Demencija

Demencija
Foto: teccservices.co.uk
Čudan ukus u ustima je česta pojava kada se radi o demenciji. Demencija oštećuje mozak i nerve i zbog toga je oštećeno i čulo ukusa. Na demenciju ukazuje mnogo stvari, a promena ukusa je jedna od njih.

Izloženost hemikalijama

Izloženost hemikalijama
Foto: littlethings.com
Ukoliko radite sa opasnim materijalima, to može dovesti do ukusa metala u ustima. U stvari, ovaj osećaj je nuspojava izloženosti živi i olovu. Ukoliko mislite da ste bili izloženi ovim metalima, obratite se svom lekaru odmah kako biste otišli na dalja testiranja.

Problemi sa jetrom i bubrezima

Problemi sa jetrom i bubrezima
Foto: dailyhealthmagazine.files.wordpress.com
Ukus metala u ustima ukazuje na probleme sa jetrom i bubrezima, što znači da ovi organi ne funkcionišu kako bi trebalo i da ne filtriraju materije na pravi način. Ukoliko ukus metala prati goričina, verovatno je problem u presproj jetri. Ukoliko se radi samo o ukusu metala u ustima, onda je moguće da je problem u bubrezima. Ovo takođe može biti indikator dijabetesa. Obratite se lekaru ukoliko smatrate da je ovo problem.

Tretiranje raka

Tretiranje raka
Foto: littlethings.com
Hemoterapija i radijacija često za sobom ostavljaju ukus metala u ustima. Ovo je očekivana pojava kada se radi o lečenju od raka i kao i druga neželjena dejstva, mora se tretirati sa mnogo pažnje. Razgovarajte sa lekarom o tome šta možete uraditi po tom pitanju.

Slaba oralna higijena

Slaba oralna higijena
Foto: littlethings.com
Jedan od uzročnika ovog neprijatnog osećaja može biti neredovna oralna higijena. U ovom slučaju mogu nastati infekcije koje mogu dovesti do ovog osećaja. Pobrinite se da redovno vodite računa o higijeni zuba, a ukoliko mislite da imate problema sa infekcijama, posetitie svog zubara. Ovaj ukus u ustima nestaće kada nestane i infekcija. Takođe bi trebalo da pijete mnogo vode kako bi usta bila sveža i hidrirana.
Image source: littlethings.com

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives