7 najefikasnijih načina da izbacite OPASNE otrove iz limfnih čvorova

7 najefikasnijih načina da izbacite OPASNE otrove iz limfnih čvorova

Limfni sistem je deo imunog sistema. Sastoji se od limfnih organa, kanala i čvorova, uključujući i krajnike i koštanu srž. Limfni sistem transportuje limfu, tečnost koja se sastoji od belih krvih zrnaca, proteina i masti. Ova tečnost transportuje imune ćelije kroz celo telo, a one nas štite od virusa i bakterija. Zajedno sa krvnim sistemom, limfni sistem uklanja otpadne produkte našeg organizma, kao što su višak tečnosti, mrtve krvne ćelije, ćelije raka i toksini.
Evo nekoliko saveta kako da svoj limfni sistem održite zdravim.

1. Izbegavajte gazirana pića

Izbegavajte gazirana pića
Foto: coca-colacompany.com
Gazirana pića su puna veštačkih boja i aroma, kao i konzervanasa. Ove stvari mogu biti prilično toksične za ljudsko telo, što je veliko opterećenje za vaš limfni sistem. Rafinirani šećer, kojeg ova pića sadrže u izobilju, spada u kisele namirnice, za koje je poznato da izazivaju rast tumora i podstiču njegovo širenje.

2. Napravite obloge od ricinusovog ulja

Napravite obloge od ricinusovog ulja
Foto: thealternativedaily.com
Poznato je da ricinusovo ulje poboljšava varenje i cirkulaciju limfne tečnosti. Ono stimuliše stvaranje limfocita, odbrambenih ćelija koje smanjuju upale i štite nas od bakterija i toksina. Dokazano je i da ricinusovo ulje sprečava rast tumora. Da biste napravili oblogu od ricinusovog ulja potrebna vam je bočica hladno ceđenog ricinusovog ulja, velika činija i veliko parče čiste pamučne tkanine ili gaze. Savijte gazu u nekoliko slojeva, potopite u ulje koje ste sipali u činiju dok se dobro ne natopi, stavite direktno na kožu stomaka i ostavite nekoliko sati ili preko noći. Sklonite i držite u frižideru do sledeće upotrebe.

3. Jedite semenke i orašaste plodove

Jedite semenke i orašaste plodove
Foto: pinterest.com
Limfa transportuje masne kiseline i vitamine rastvorive u masti iz digestivnog sistema u krvotok. Ako povećanjete unos semenki i orašastih plodova, obezbedićete optimalan nivo masnoća u limfi i njenu odgovarajuću cirkulaciju. Jedite orahe, bademe, lešnike, brazilski orah, laneno seme, seme bundeve, suncokret.

4. Pijte više vode

Pijte više vode
Foto: fitgirlcode.com
Odgovarajuća hidratacija je važna da bi se limfa kretala kroz organizam. Zato svakog dana obavezno popijte između 6 i 8 čaša vode.

5. Pijte biljni čaj

Pijte biljni čaj
Foto: desiblitz.com
Određene biljke vam mogu pomoći da očistite i detoksikujete svoj organizam, kao i da ojačate svoj imuni sistem, zahvaljujući njihovom antibakterijskom i antiupalnom delovanju. Probajte astralagus, ehinaceu, broćiku, vinobojku ili koren divljeg indiga i vidite koja biljka vam najviše odgovara.

6. Redovno vežbajte

Redovno vežbajte
Foto: today.com
Vaša limfa se neće kretati ako se vi ne krećete! Za razliku od kardiovaskularnog sistema, limfni sistem nema centralni mišić, odnosno srce koje ga pokreće, već se kreće pomoću mišićnih kontrakcija. Disanje i pokreti tela pokreću limfu, a redovno vežbanje ubrzava taj proces.

7. Dišite duboko

Dišite duboko
Foto: portlandtherapycenter.com
Disanje stomakom smiruje i opušta, što sprečava nastanak upalnih procesa u organizmu koje izaziva stres. Takođe, obezbeđuje kretanje limfne tečnosti i dok odmarate.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives