OVO SU RAZLOZI ZA DOBIVANJE GLJIVIČNE INFEKCIJE KOŽE I KAKO JE SPRIJEČITI!

1-503




Većina nas se susrela sa gljivičnim problemima, a to se dešava kada se već postojeće gljivice koje normalno žive na našoj koži, počnu nekontrolisano razmnožavati i onda uzrokuju atletsko stopalo, svrab, gljivične infekcije….

Najviše oboljevaju :

– Djeca ili odrasle osobe koje imaju nekontrolisano mokrenje
– Ljudi koji se puno znoje
– Osobe sa slabim imunitetom
– Osobe koje koriste antibiotike već duži vremenski period
– Osobe koje rade zajedno sa ljudima koji su možda inficirani, kao što su doktori, medicinske sestre, studenti..
Gljivice najčešće zahvataju područje ispod pazuha, prste stopala, genitalije.. Gljivične infekcije možete dobiti pri kontaktu sa zaraženom osobom, zato budite oprezni u javnim prostorijama, kao što su svlačionice i bazeni.

Ne korsitite tuđe peškire, češljeve u pazite dobro na higijenu. Tamna i vlaža mjesta su pogodna za razvoj bakterija i gljivica, azto održavajte kožu čistom i suhom.

Nosite pamučni veš i uvijek dobro osušte stopala i kožu ispod grudi. Imajte na umu da su gljivične infekcije vrlo prenosive.



Tine cruris je infekcija koja se javlja češće kod muškaraca, obično u području prepona, a očituje se crvenilom i ljuštenjem kože.

Lišajevi su mali prostori zahvaćeni crvenilom, a pojavljuju se na različitim mjestima osim glave, stopala i prepona. Kod žena obično zahvata invaginalni predjel.



Gljivične infekcije se lako liječe sa antifungalnim (antigljivičnim) kremama i prahovima. Ipak se posavjetujte sa doktorom oko tih preparata, pogotovo ako imate slab imuni sistem ili dijabetes.

Za više postova o zdravlju i receptima posjetite našu web stranicu češće i podijelite sa svojim prijateljima i rodbinom!

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives