VODEĆI STRUČNJAK ZA RAK: Evo šta treba da radite da biste ŽIVJELI DUŽE

76ek9kqturbxy9iymexotkxmddmywjlytbmzdkynjjlzdlkmzfhm2zjzs5qcgvnkzqczqswamkbotec



Dr Dejvid Ogas, vodeći stručnjak za kancerogene bolesti među čijim pacijentima su i poznate ličnosti poput Stiva Džobsa i Lensa Armstronga, smatra da, pored medicinskih dostignuća, koja omogućavaju ljudima da žive duže, ne treba da zanemarimo ni ono što u svakodnevnom životu možemo da primenimo kako bismo produžili život.



“Moramo da se usredsredimo na prevenciju, zato što nismo stvoreni da uđemo u devetu ili desetu deceniju života”, izjavio je Ogas u emisiji “Squack Box” američke mreže CNBC, u kojoj je predstavio svoju najnoviju knjigu pod naslovom: “The Lucky Years: How to thrive in the Brave New World of Health” (Godine sreće: Kako da uspete u vrlom novom svetu zdravlja).



“Danas postoji tehnologija…, koja se zove CRISPR. Zahvaljujući njoj, prvi put možemo da promenimo jedno od tri milijarde slova DNK”, rekao je on. “Ako imate rak, mogu da promenim jednu od vaših T-ćelija tako da napadaju rak.”

Međutim, sva nauka sveta neće pomoći ljudima koji ne pomažu sami sebi, dodaje Ogas, profesor medicine i genetskog inženjeringa na Univerzitetu Južne Kalifornije.

“Sedenje je savremeno pušenje”, kaže on. Ako vežbate u teretani, odlično. Ali, ako sedite pet sati dnevno, to je isto kao da ste popušili paklu cigareta.” Zbog toga ovaj lekar preporučuje česte pauze, kako bi se sprečile negativne posledice dugotrajnog sedenja za radnim stolom.

Ogas je u emisiji ispričao anegdotu iz vremena kada se družio sa Stivom Džobsom, suosnivačem kompanije “Epl”.

“Kada sam odlazio kod Stiva, uvek je govorio: ‘Idemo u šetnju. Zato što je to zaista korisno za zdravlje.” Takođe je govorio: “Ako poslovno pregovaraš s nekim i hodaš, ti znaš kada ćeš skrenuti levo, a kada desno, a on ne zna. To ti daje određenu prednost.”

Ogas je podelio s gledaocima sopstvena iskustva o ranom ustajanju i nedovoljnom snu, ali je dodao: “Bez obzira koliko kratko spavali, gledajte da ležete i ustajete u isto vreme. Našem telu je potrebna redovnost.”

Naoružavanje znanjem, koje će omogućiti ljudima da ostvaruju bolje rezultate i biraju između velikog broja poslova imaće najpozitivnije moguće dugoročne posledice. Osim toga, “jedna neverovatna studija je pokazala da sa svakim danom za koji odložite odlazak u penziju smanjujete rizik od Alchajmerove bolesti za tri odsto”.

Kada je reč o ishrani u budućnosti, Ogas nagoveštava vreme izmene gena bakterija u gastrointestilanom traktu, ali dodaje da se i staro dobro pravilo da treba biti umeren pokazalo kao efikasno.

Ako pažljivije brinemo o sebi, moći ćemo da izvučemo korist od novih dostignuća u oblasti medicine i individualnog prilagođavanja lečenja podstaknutog obradom ogromne količine podataka iz oblasti medicine, rekao je on. “Ono što želimo je da živimo dugo i kvalitetno.”

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives