MAŠINSKO PRANJE SUĐA: 9 SAVJETA KAKO POSTIĆI BLISTAVO ČISTO SUĐE!

15941070_1202443059869594_5411813465803284410_n



Nabavili ste mašinu za pranje suđa i veliki teret je pao sa vaših ramena. Istovremeno ste primjetili da ni ona nije “besmrtna“. Masni lonci od supe, zakorjela masnoća na šoljama i ostaci pečenog krompira na novoj tepsiji – nekim poslovima vaša mašina jednostavno kao da nije dorasla. Ali, da biste bili sigurni da ste svoj novac pametno uložili, donosimo devet savjeta koji će omogućiti svakoj mašini za pranje suđa da postigne svoj maksimum.

1.Uklonite ostatke hrane. Prije nego što prljavo suđe složite u mašinu, sa njega uklonite ostatke hrane. Ovo morate svakodnevno raditi kako biste spriječili nagomilavanje prljavštine u filteru.

2.Ne stavljajte previše suđa. Ovo je mnogo lakše reći nego uraditi, ali imajte u vidu da ako stavite previše suđa, prvo, neće se dobro oprati, a drugo, moguće je da će se i oštetiti.

3.Koristite odgovarajući ciklus pranja. Koliko god vam se brže i jednostavnije činilo da suđe operete na najbržem programu, dobro razmislite prije toga. Naime, kratki ciklus pranja neće u potpunosti oprati jako zaprljano suđe, tako da ćete ga morati ručno oprati.

4.Sredstvo za ispiranje (sjaj). Prilikom nabavke sredstva za mašinsko pranje suđa, tražite ono koje istovremeno sadrži i sredstvo za sjaj. Na taj način nećete morati da ga kupujete posebno. Takođe, za potpunu uštedu, ali i jednako efikasan učinak, umjesto sredstva za sjaj, u pregradu stavite istu količinu alkoholnog sirćeta.

5.Deznifikujte mašinu. Stavite šolju sa alkoholnim sirćetom na dno prazne mašine te uključite uobičajeni program za pranje. Sirće će očistiti i najsitnije ostatke hrane te će mašina odisati čistoćom.

6.Očistite filter. Filter se obično nalazi na dnu mašine, ispod donje prskalice. Kada ga skinete, budite spremni da ćete ispod njega pronaći sve i svašta. Često se cijeli donji dio može izvaditi poput ladice tako da ga lako možete oprati u sudoperu. Ako se ipak podiže samo filter, iskoristite papirne ubruse kako biste se riješili prljavštine.

7.Očistite gumu na vratima. Nakon samo nekoliko mjeseci korištenja, na vratima mašine, kao i na dijelu za deterdžent, nakuplja se prljavština. Svakih petnaestak dana ove dijelove očistite vlažnim peškirom.

8.Provjerite termostat. Provjerite temperaturu na koju je podešen termostat. Idealna temperatura za pranje suđa jeste šezdeset stepeni. Mnoge mašine fabrički su podešene na mnogo nižu temperaturu, tako da je vi morate ručno podesiti na termostatu i to između četrdest i sedamdeset stepeni. Sve više od toga će oštetiti suđe, ali i unutrašnjost mašine.

9.Testirajte tvrdoću vode. Tvrda voda najveći je neprijatelj vašem suđu, jer ga neće detaljno oprati, a i vremenom će ga oštetiti. Zbog toga je neophodno da vodu redovno testirate te koristite proizvode koji će je omekšati.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives