Evo šta se dešava kada jedete 2 puta nedeljno začin koji je 100 jači od antibiotika

tinktura-napitak




Mnogi ljudi umiru od raka pri konvencionalnom liječenju zato što hemoterapija uništava i zdrave ćelije pored ćelija raka, oslobađajući protein koji podržava rast tumora i smanjuje šanse za izlječenje. S druge strane, sumporna jedinjenja iz bijelog luka suzbijaju ćelije raka, ali ne i zdrave ćelije. Bijeli luk je 100 puta efektivniji od popularnih antibiotika za borbu protiv bolesti.

Bijeli luk (Allium sativum) spada u porodicu Alliaceae i koristio se kroz istoriju u kulinarne i medicinske svrhe. Njegove posebne osobine potiču od sumpora, koji čini 1% suvog ostatka bijelog luka. Iako bijeli luk nije tipičan izvor suštinskih nutrijenata, on može da doprinese svojom manjom količinom oligosaharida, arginina, selena i flavonoida, zavisno od uzgajanja.

Upotreba bijelog luka je dokumentovana u brojnim većim civilizacijama, među kojima su Egipćani, Vavilonci, Grci, Rimljani i Kinezi.

Istraživanja su pokazala da bijeli luk i njegove komponente mogu da smanje rizik od nastanka raka dojke, crijeva, kože, materice, ždrijela i pluća. Došlo se do zaključka da sumporna jedinjenja iz bijelog luka stvaraju slobodne radikale i da se ne ponašaju kao antioksidanti. Istraživači sa Điangsu provincijskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti tvrde da su pronašli vezu između unosa svježeg bijelog luka i suzbijanja raka pluća.

Jedna od studija navodi da se u kineskoj medicini bijeli luk koristi još od 2000. godine prije nove ere. Autori studije navode da dialil sulfid, jedinjenje koje se oslobađa kada se luk razbije na čenove, doprinosi jačini bijelog luka kao preventivnog sredstva. U ovoj studiji nije obrađen uticaj kuhanog bijeliog luka.

Brojne studije o bijelom luku se odnose na dialil sulfid i rak. Jedna korejska studija navodi da je dialil sulfid preovladavajuće liposolubilno sumporno jedinjenje u bijelom luku, te da upravo on inhibira širenje ćelija raka. Naučnici su otkrili da on to čini procesom stvaranja slobodnih radikala. Takođe su otkrili da smrt ćelija koju izaziva dialil sulfid može da se spreči pomoću lijeka koji smanjuje formiranje slobodnih radikala.

Izvršena je studija na 4.500 zdravih ljudi i 1.424 osobe oboljele od raka pluća. Oni koji su jeli svjež bijeli luk bar dva puta dnevno su imali oko 44% manju šansu da obole od raka pluća. Slično je bilo i u slučaju da su odrasli pušili ili bili izloženi isparenjima, s tim da je šansa bila 30% manja.


 


Istraživači ipak smatraju da je potrebno još istraživanja o efektivnosti komponenti iz bijelog luka u sprečavanju raka pluća.

Da biste iskusili potencijalne antikancerozne efekte bijelog luka, morate se držati određenih pravila. Isjecite i oljuštite komadić svježeg bijelog luka i pustite ga da odstoji oko 15 minuta prije nego što ga pojedete. Na taj način dozvoljavate da se oslobodi enzim alinaza koji djeluje protiv raka. Alicin mora da se razgradi da bi stvorio moćni antioksidant.
Ulje od bijelog luka i mljeveni bijeli luk se proizvode tako što se bijeli luk destiluje, a zatim rastvori u drugim supstancama, zbog čega oni gube svoj efekat. Ovaj proces uništava gotovo sav alicin u bijelom luku.

Dialil sulfid, koji je povezan sa suzbijanjem raka, proizvod je razgradnje alicina.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje bar jedan čen svježeg bijelog luka na dan za odrasle. Naravno, kao i uvijek, vodite računa gdje kupujete bijeli luk i gledajte da bude svjež.

Izvor: webtribune

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives