Kiseli kupus – Kako se priprema i za šta je sve doabr!

liječenje kiselim kupusom






Od istraživalačke znanosti sa zahvalnošću primamo svako razjašnjenje o djelotvornim tvarima neke hrane ili prirodnog lijeka. Za bolesnike i sve koji pate njihova je praktična upotreba još važnija nego otegnute rasprave znanstvenika.

Tko je u logorima, ustanovama ili na brodovima vidio ljude oboljele od skorbuta, razumjet će kakvu će veliku uslugu pružiti bolesnicima hrana koja sadrži antiskorbutne tvari. I najbogatija prehrana kojoj nedostaju vitamini neće moći taj manjak nadoknaditi, a kamoli ukloniti.



>> Sve zdravstvene prednosti kupusa

Kiseli je kupus osim limuna najbolji lijek protiv skorbuta. Ne smijemo se čuditi što odvažni pomorac James Cook nije imao ni jednog jedinog bolesnika od skorbuta iako se dugi niz godina povlačio po najudaljenijim morima. Onda još ništa nisu znali o nekom antiskorbutnom vitaminu, a ipak je promatrački dar ljudi koji su razumjeli prirodu otkrio najbolji lijek protiv te strašne bolesti.

Posude s kiselim kupusom nisu nedostajale ni na jednoj Cookovoj lađi, i tome jednostavnom prirodnom proizvodu, koji nije bio samo hrana već i lijek, morao je zahvaliti daje mogao nastavljati svoja otkrića i istraživanja bez zdravstvenih teškoća.

Kome desni lako krvare, ili sluznica oko zubi olabavi te opaža stalno na sluznicama u ustima male čiriće i gnojna raspadanja, a istodobno mu otiču zglobovi i rado mu krvari koža, ili osjeća neke druge znakove skorbuta kao opću slabost i umor, taj bi bezuvjetno morao pripremati salatu s limunovim sokom, a neko vrijeme svaki dan jesti kiseli kupus kao salatu.

>> Čarobna juha od kupusa – TOPI SALO

Već se više puta obistinila stara izreka koja kaže da kiseli kupus u kući tjera iz nje liječnika, jer je kiseli kupus osobito blagotvoran lijek. U svakoj seljačkoj kući morao bi kiseli kupus za zimnicu imati počasno mjesto u klijeti ili ostavi. Tko ne može sam spremiti kiseli kupus, može ga po volji kupiti.

U kiselom kupusu nije zdrav samo vitamin C već i prirodna mliječna kiselina i drugi djelotvorni enzimi, koji još nisu posve istraženi. Rasol je izvanredan lijek za mnoge želučane i crijevne tegobe. Međutim, moramo se čuvati preslanog, industrijski na brzinu pripravljenoga kiselog kupusa koji ne možemo nazvati lijekom. Zatim treba znati i to da protiv skorbuta djeluje samo kiseli prijesni kupus, a ne kuhani, jer samo prijesni kupus sadrži nužne, dopunske ljekovite tvari.

Pripremanje kiselog kupusa

Kiseli kupus s lukom: Kupus, kao obično, narežete nožem ili ribežem, stavite u posudu ili drvenu bačvicu oko 2 cm debelo. Taj sloj pospete smrekovim bobicama, zrnjem gorušice (slačica: Sinapis alba). korijandrom (Coriandrum sativum), a možete staviti i čupak kuhinjske soli. Sol možete i izostaviti, pa stavite malo više zrnja gorušice.

>> Jako ukusna i zdrava salata od kiselog kupusa

Zatim slijedi 1 cm debeo sloj luka narezanoga na ploške, pa opet novi sloj kupusa, začina i opet luka, dok posuda nije puna. Tada sve dobro zgazite, izgnječite, prekrijete čistom lanenom krpom, a na kraju stavite čislu daščicu oblikovanu prema posudi i na nju težak, dobro opran kamen, pa sve prepustite vrenju.

Ako želite pospješiti vrenje, dolijete malo vode u kojoj ste rastopili jogurtov ferment ili mliječni koncentrat surutke. Razumljivo je da možemo kiseli kupus pripremiti i bez luka. Važno je da ga pripremamo u toploj sobi i da ga 2 do 3 tjedna držimo u prostoriji gdje temperatura nije niža od 20°C.

Kasnije možemo posudu staviti na hladno da ne dođe do maslenokiselog vrenja i do kvarenja kupusa. Ako pripremate kupus sasvim bez soli, mora sve biti osobito čisto, a rad savjestan ako želite da se kupus održi duže vrijeme. Nekad su upotrebljavali 1—2% soli, dakle 100-200 g na 10 kg kupusa, a danas je dosta 1/2% ili još manje. Previše soli sprečava mliječnokiselo vrenje, pa tako ne nastaje dobar kiseli kupus.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives