SOK OD LIMUNA I ĐUMBIRA (RECEPTI)
Podsećamo da su i limun i đumbir vekovima poznati kao lekoviti darovi prirode.
Veoma jednostavno možete napraviti ovaj sok, tj. sirup bogat lekovitim sastojcima.
Recept za spremanje soka od limuna i đumbira
Neophodni sastojci:
1 koren đumbira (može se nabaviti u megamarketima ili prodavnicama zdrave hrane)
1 kilogram šećera
1,5 kilograma limuna
2 litra vode
Način pripreme
Jedan koren đumbira oljuštiti i iseckati na kockice. Dodati 1 kg šećera. Preliti mešavinu sa 2 litra vode. Promešati pa staviti da provri. Ostaviti da odstoji 12 sati. Nacediti 1,5 kg limuna u sirup i promešati. Sirup (oko 3-4 litra) sipati u plastične boce (flaše) i čuvati u frižideru.
Korišćenje
Kada hoćete da pijete (poslužite) sok, sirup rastvoriti u vodi i promešati (odnos količina sirupa i vode po želji).
Dobija se sok sa sledećim blagim ukusima: slatkasto, kiselo, gorko, blago-ljuto. Miris limuna i slatkasto-pikantan ukus đumbira čine ovaj napitak veoma prijatnim.
Napominjemo da osobe sa osetljivim grlom mogu u hladan sirup sipati mlaku ili toplu vodu, kako bi dobili sok odgovarajuće temperature.
Korisni i lekoviti sastojci
Navodimo samo neke lekovite sastojke koji se nalaze u soku:
belančevine
biljne masti
biljni hormoni
bioflavonide
vitamin C
vitamine B1, B2 i B12
gvožđe
gingerol
enzime
etrična ulja
zingeron
kalijum
kalcijum
magnezijum
natrijum
proteine
so
ugljene hidrate
fosfor
šećer
Lekovito dejstvo
Interesantno je da sok od limuna i đumbira u sadejstvu ima veće lekovito dejstvo nego limun i đumbir posebno.
Prema narodnom iskustvu, ali i prema savremenim istraživanjima, sok od limuna i đumbira deluje lekovito u sledećim slučajevima:
akne
alergija
anemija
anoreksija
artritis
astma
bolesti krvnih sudova
bolesti usta i organa za disanje
bolovi kičme
bolovi u zglobovima
bronhitis, prehlade i grip
glavobolja
gorušica (žgaravica)
grčevi
grčevi u želucu
gubitak apetita
degenerativne bolesti
dezinterija
depresija
edemi
za jačanje zglobova
za normalan rast
za poboljšanje koncentracije
zatvor
zubobolja
impotencija
infarkt
infekcije mokraćnih puteva
jačanje imuniteta
jačanje nervnog sistema
jutarnja mučnina i mučnina u vožnji
kamen u bubregu ili žučnoj kesi
kašalj i kijavica
kod poremećenog metabolizma
kolika
krvarenje iz nosa
kurje oči
malarija
menstrualne tegobe
migrena
moždani udar
mučnine izazvane hemoterapijom
nadražena creva
nadutost i gasovi
neke vrste raka
neplodnost
nervoza
nesanica
opadanje kose i drugi problemi sa kosom
osteoartroza
povišena temperatura
povišeni nivo holesterola i triglicerida
popravlja krvnu sliku
poremećaj krvnih sudova (tromboza)
poremećaj metabolizma
pospešuje rad žuči, želuca i creva
potpomaže znojenje i izbacivanje toksina iz organizma
prevencija organa za varenje
problemi sa arterijama i venama
problemi sa bubrzima i mokraćnim putevima
problemi sa varenjem
problemi sa žučnom kesom
problemi sa jetrom, prostatom i želucem
problemi sa kostima i zubima
problemi sa krvnim pritiskom
problemi sa nervima (živcima)
problemi sa radom jetre
problemi sa cirkulacijom
problemi u trudnoći
proliv
protiv gojaznosti
protiv starenja
razne infekcije i upale
reumatska groznica
reumatske promene
sindrom nadraženih creva
sinuzitis
skorbut
smanjuje bol u stopalima
sprečavanje ugrušavanja krvi
srčane bolesti
stabilisanje crevne flore
stomačni bolovi
suzbija bakterije i viruse
ublažava bol
ubrzava razgradnju masti
uganuća i istegnuća
ukočeni mišići
umor
upala jajnika
hemoroidi
šlog
Sok se može koristiti u ishrani tokom cele godine kao hrana i prirodan antioksidans i povoljno deluje na: organe za disanje, nerve, stomak, creva, krvne sudove i imuni sistem.
Napomena i upozorenje
Ni sa čim ne treba preterivati pa tako ni sok od limuna i đumbira ne treba piti u prevelikim količinama. Dve do četiri čaše soka dnevno su dovoljne.
Budući da sok sadrži šećer kao obavezan sastojak, dijabetičari bi trebalo da vode računa o količini popijenog soka i da se konsultuju sa svojim doktorom.
Osobe alergične na limun ili đumbir trebalo bi da izbegavaju upotrebu ovog napitka.
Izvor:devetmeseci
About author: Biljna medicina
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pokreće Blogger.
Menu :
0 komentari: