PRIRODNI LEKOVI ZA KOLITIS

kolitis






Kolitis je upala donjeg dela creva. Razne infekcije izazvane virusom, parazitima ili trovanjem hranom, kao i nedostatak protoka krvi i zračenje creva mogu dovesti do ovog oboljenja. Lečenje kolitisa zavisi od njegovog uzroka. U mnogim slučajevima mogu pomoći dijete na bazi tečnosti. S druge strane, osobe sa težim oblikom kolitisa zahtevaju medicinske intervencije.

Simptomi kolitisa

–        Bol u stomaku i nadutost

–        Krvava stolica

–        Drhtavica

–        Nepotpuno pražnjenje creva

–        Dehidracija

–        Loše varenje, nadimanje, gasovi

–        Ponekad tvrda stolica

Pojava krvi u stolici je simptom koji ne smete zanemariti, jer nije samo simptom kolitisa već i raka debelog creva. Ako primetite krv u stolici potrebno je obratiti se lekaru što pre.

Prirodni lekovi za kolitis

Seme lana – šaku lanenog semena dodajte u čašu vode. Neka odstoji 12 sati i zatim popijte.

Pirinčana voda – pola šolje pirinča sipajte u šerpu i dodajte tri čaše vode. Neka ključa na tihoj vatri otprilike 20 minuta, zatim procediti i popiti.

Voda od kupusa – nekoliko listova kupusa stavite u šerpu sa vodom i kuvajte nekih 10 minuta, zatim ostavite da se ohladi i popijte. Druga opcija je, ukoliko imate sokovnik, možete cediti sok od kupusa i piti pola šolje 4 puta na dan sve dok simptomi ne nestanu. Sok od kupusa možete držati u frižideru najduže 3 dana. Kod pojedinih osoba koje su konzumirale sok od kupusa, simptomi su se smanjili već nakon 7 dana.

Banane – banane su veoma efikasne u lečenju kolitisa. One su meka hrana i lako se vare. Ublažavaju simptome kolitisa i ubrzavaju proces ozdravljenja. Opšta preporuka je da se jede jedna ili dve banane na dan. Za bolji efekat uz bananu možete popiti i jogurt, jer jogurt sadrži probiotike koji obnavljaju crevnu floru.

Čaj od kamilice – ovaj čaj ima antiinflamatorno dejstvo i pomaže kod upale debelog creva.

Sok terapija za kolitis

Sok od šargarepe – pijte ceđenu šargarepu jer ublažava simptome kolitisa.

Sok od aloe vere – u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane možete naći već pripremljen aloe vera sok. Ovaj sok je dobar za sluzokožu debelog creva.

Jabuke i papaja – uključite jabuke i papaju u ishranu. Jabuke sadrže pektin, hranljivu materiju koja pomaže pri varenju. S druge strane, papaja sadrži enzim papain koji poboljšava probavu.

Obloge za ublažavanje kolitisa (spoljašnja upotreba)

Obloga od jabukovog sirćeta – da biste smanjili bol izazvan kolitisom, krpu natopite jabukovim sirćetom i stavite na stomak. Oblogu pričvrstite providnom folijom i ostavite da deluje 4 sata.

Obloga od ricinusovog ulja – na krpu pospite ricinusovo ulje i stavite preko stomaka. Preko obloge stavite aluminijumsku foliju. Preko toga položite flašu vruće vode. Oblogu držati 1-2 sata.

Savet: ukoliko obloge držite u frižideru, jednu istu možete iskoristiti do 20 puta.

 www.cajeviza.com

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives