OČI GOVORE O VAŠEM ZDRAVSTVENOM STANJU: Pročitajte govor tijela na vrijeme!

en.wikipedia.org







Vjerovali ili ne, u očima se mogu vidjeti bolesti poput depresije, dijabetesa, problema sa štitnjačom...

Američka oftalmološka akademija preporučuje da svaki oni koji su napunili 40 godina obave osnovni pregled očiju jer to potencijalno može na vrijeme otkriti različite zdravstvene probleme.

Stres

Ako ste primijetili da vam vid više nije što je nekad bio, problem možda nije u dioptriji, već u stresu. U takvim slučajevima vid će se normalizirati za tri do četiri mjeseca.

Visok krvni pritisak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak također je poznat i kao tihi ubojica jer nema nikakve simptome, a može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Ali visok pritisak može se otkriti zahvaljujući očnim kapilarima koji od njega postaju uski ili naduti.

Upale

Bez obzira na to što spavate osam sati dnevno, već tjedan dana budite se s ispucalim kapilarama u očima? Bol i crvenilo možda su znak upale oka. Upala očiju također može biti znak upale na nekom drugom mjestu, poput psorijaze ili artritisa.

Problemi sa štitnjačom

Ispupčene oči mogu biti znak autoimune bolesti koja napada mišiće i tkivo oka, a žene su češće žrtve tog oboljenja.

Znak (ne)inteligencije

Krvne žile u očima, prema istraživanju objavljenom 2013. u časopisu “Psychological Science”, mogu svojim izgledom upućivati čak i na kvocijent inteligencije. Na primjer, kapilari koji su uski povezani su s boljim pamćenjem i razumijevanjem govora, a širi su povezani s nižim kvocijentom inteligencije.

Dijabetes

Jednostavan pregled očiju mogao bi skrenuti pažnju na dijabetes. Visok šećer u krvi može se prepoznati u oku u obliku dobro poznatog simptoma – slabljenja krvnih žila u mrežnici koje dovodi do polaganog gubitka vida.

Alergije

Ako imate tamne jastučiće ispod očiju koju ne sakriva ni šminka, moguće je da patite od alergije koja uzrokuje upalu sluzave membrane u nosu.

Depresija

Prema istraživanju iz 2013. godine, osobe koje pate od bipolarnog poremećaja, anksioznosti ili shizofrenije drugačije gledaju svijet oko sebe – pogled im se duže ili kraće zadržava na određenim stvarima.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives