NEVJEROJATNA MOĆ: Ovo lako dostupno sjemenje jedno je od najzdravijih na svijetu!

pixabay.com







U posljednje se vrijeme upravo lanene sjemenke nazivaju supernamirnica, i to s punim pravom.Sjemenke lana sjajno su prirodno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i kolesterola. Probavni će se sustav ustabiliti, imunitet ojačati, a tijelo će se riješiti kroničnog umora, slabosti, upala i zatvora.

Lanene sjmenke jedne su od najstarijih namirnica, bogate su omega-3 masnim kiselinama, topivim i netopivim vlaknima, proteinima, vitaminom B1, B2, C, E, magnezijem, cinkom, bakrom i selenom.

Osim toga, sadrže linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9) te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu čini alfa linolenska kiselina (omega-3).

Posebno je zanimljivo da lanene sjemenke sadrže više omega-3 masne kiseline od poznato njegova izbora – ribljeg ulja.
Njihov su dio i topiva vlakna i lignin koji je iznimno važan antioksidans. Kako bi bile ukusan dio svakodnevne prehrane, sjemenke lana mogu se umijesiti u kruh ili kolače, i to ili kao cijele ili pak izmiksane. Osim toga, možete ih dodati umacima, salatama, juhama, popečcima, jogurtu i sl.

Zdravstvene su dobrobiti lanenih sjemenki brojne, a izdvajamo nekoliko:

Štite od kardiovaskularnih bolesti

Zahvaljujući obilju zdravih masnih kiselina, ove su sjemenke sjajna hrana za zdravo srce. Osobe koje redovito konzumiraju lanene sjemenke imaju manji rizik od srčaog udara. Osim toga, sjemenke imaju veliku ulogu u prevenciji srčanih oboljenja, smanjuju naslage u arterijama.

Ublažavaju simptome menopauze

Zahvaljujući lignanima, kemijskoj tvari koja se nalazi u sjemenkama lana, uspješno se ublažavaju simptomi menopauze, pokazalo je istraživanje iz 2013. godine.

Snižavaju kolesterol

Prema istraživanju iz 2010. godine, redovito korištenje sjemenki lana pomaže u smanjenju razine štetnog LDL kolesterola u organizmu.

Kako je potvrđeno, 100 mg sjemenki lana dnevno pomaže u smanjenju razine kolesterola i rizika za bolest jetre kod muškaraca.

Saveznik u mršavljenju

Zahvaljujući “dobrim” masnoćama i vlaknima, sjemenke lana pomažu prilikom mršavljenja. Značajnu ulogu u tome imaju B vitamin, magnezij, cink i kalij.



Prevencija raka

Sjemenke lana preventivno djeluju kada je u pitanju rak dojke, prostate, jajnika i debelog crijeva, potvrdile su studije američkog Nacionalnog instituta za istraživanje raka (NCI). Ključnu ulogu u tom procesu opet imaju lignani koji blokiraju enzime u metabolizmu hormona koji su odgovorni za rast i širenje stanica raka.

Stabiliziraju razinu šećera u krvi

Sjemenke lana pomažu u regulaciji razine šećera u krvi, štite dijabetičare od bolesti bubrega i srčanih oboljenja.

Reguliraju probavu

Vlakna sjemenki lana su hrana probavni sustav baš voli. Protok hrane kroz crijeva brži je zahvaljujući konzumaciji sjemenki. Sjemenke lana i laneno ulje djeluju i kao prirodni laksativ.

Detoksikacija organizma

Sjemenke lana sjajno su prirodno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i kolesterola. Probavni će se sustav ustabiliti, imunitet ojačati, a tijelo će se riješiti kroničnog umora, slabosti, upala i zatvora.

0 komentari:

Pokreće Blogger.
Menu :

Archives